Wzbogacenie drożdży Saccharomyces cerevisiae w miedź, żelazo i mangan
Zbadano wpływ parametrów procesowych (stężenie serwatki i soli Cu(II), Fe(II) oraz Mn(II), temperatura inkubacji) na efektywność wzbogacania drożdży piekarskich (Saccharomyces cerevisiae) w mikroelementy a także na zawartość metalu w osadzie (wbudowanie) i w nadsączu. Proces wzbogacania komórek drożdży w jony metali prowadzono przez 1 h. Stwierdzono, że istotnym czynnikiem wpływającym na zawartość metalu w biomasie jest stężenie wyjściowe pierwiastka w inkubacie. Podwyższenie temp. inkubacji do 35-50°C powoduje zwiększenie jego zawartości w nadsączu. Opierając się na uzyskanych wynikach zwiększono następnie skalę 500 razy stosując następujące parametry procesowe: stężenie Cu(II) 32 mM, Fe(II) 48 mM i Mn(II) 40 mM, inkubacja prowadzona przez 24 h w temp. 25°C. Po inkubacji [...]
Efektywność nanosrebra i sorbentów mineralnych w redukcji emisji amoniaku z odchodów zwierzęcych
Przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych mających na celu określenie skuteczności zastosowania alkoholowej zawiesiny nanosrebra naniesionej na sorbenty mineralne (wermikulit, bentonit, haloizyt) w redukcji emisji amoniaku na przykładzie odchodów owczych. Największą skutecznością odznaczał się preparat na wermikulicie (redukcja 47,4-65,2%) i haloizycie (45,4-53,8%), a najsłabsze działanie wykazywał preparat na bentonicie (21,5-43,4%). Nano Ag was deposited from an alc. suspension on vermiculite, bentonite and halloysite sorbents (5 or 10%) used for removal gaseous NH3 from sheep manure. The vermiculite sorbent was the most efficient one (removal grade 47.4-65.2%). Optymalizacja warunków utrzymania zwierzt gospodarskich jest kwesti wci aktualn i istotn. Jednym z problemów zwizanych z produkcj zwierzc jest emisja do rodowiska gazów okrelanych jako odorotwórcze, w tym amoniaku. Ich ródem s gównie same zwierzta, ich odchody, zarówno wieo wydalone, jak i skadowane w formie ciekej i staej, a take pasza oraz urzdzenia technologiczne. Gazy odorotwórcze uwalniane w procesach mikrobiologicznych s obecne w pomieszczeniach inwentarskich i otoczeniu ferm, co stanowi znaczne obcienie dla rodowiska oraz dyskomfort dla mieszkaców1-4). Majc powysze kwestie na uwadze podjto prób opracowania preparatu na bazie nanosrebra, który wpywaby na ograniczenie zarówno emisji amoniaku, jak i rozwoju drobnoustrojów w cióce. Dziaanie biobójcze i dezynfekcyjne srebra znane jest od dawna. W literaturze znale mona wiele doniesie dotyczcyc[...]
Metoda utylizacji odpadów z przemysłu drobiarskiego na nawozy wieloskładnikowe
Przedstawiono metodę utylizacji odpadów powstających w ubojniach drobiu (kaczki, gęsi, indyki, brojlery, kury). Odpady te są uciążliwe do składowania i stanowią problem sanitarny. Istota rozwiązania polega na mineralizacji składników nawozowych w odpadach stężonym kwasem siarkowym. Zawiesina porozkładowa, po separacji tłuszczu i rafinacji do jakości tłuszczu paszowego III gatunku, jest neutralizowana amoniakiem, a następnie wprowadzana do granulatora wraz z substancjami odpadowymi (popioły). Następnie formuła nawozu jest korygowana dodatkiem chlorku potasu i fosforanu jednoamonowego. Przedstawiono również możliwość wytwarzania nawozu zawiesinowego typu NPK(S) przeznaczonego dla roślin siarkolubnych (jęczmień, rośliny strączkowe) oraz wytwarzania preparatu zapobiegającego emisji związków azotu w przechowywanej gnojowicy. Nawozy te wykazały w badaniach wegetacyjnych dobre działanie plonotwórcze. Rozwiązanie jest w trakcie realizacji cyklu badawczo-wdrożeniowego. Poultry slaughter wastes (feathers, skin, bones, muscular tissue, fat, blood) were mineralized with 65% H2SO4, neutralized with NH3, modified by addn. of H3PO4, NH4H2PO4, K salts and ashes, granulated and dried to produce NPK(S) fertilizers contg. N 6-12%, P2O5 6-18%, K2O 7-12% and SO3 12-18% (bulk d. 900-1000 kg/m3, grain strength 10-30 N). In some expts., the modified mixt. was added to stored manure to produce a suspension fertilizer (d. 1.5-1.65 kg/L, viscosity up to 1000 cP, pH 6.2-6.4) contg. N 8-12%, P2O5 5-6% and K2O 4-7%. The fertilizing activity of the products was tested on radish and cress seeds by measuring their germination ability. The fertilizers did not significantly differ in their usability (germination efficiency 65-95%). The emission of N compds. from the manure was considerably reduced. Odpady z sektora rolno-spoywczego powstaj gównie w ubojniach, zakadach przetwórstwa misnego, mleczarniach,[...]
Metody otrzymywania nanozwiązków i ich praktyczne zastosowania
Przedstawiono przegląd różnego rodzaju metod otrzymywania wybranych nanozwiązków srebra, złota, glinu, żelaza, tytanu, cynku i niklu, a także zaprezentowano szeroki zakres ich możliwego zastosowania oraz znaczenie w rozmaitych gałęziach przemysłu i nauki. A review, with 74 refs., of methods for prodn. of Ag, Au, Al, Fe, Ti, Zn and Ni nanocompds. and their uses in various branches of industry and science. Nanotechnologia nie jest pojciem nowym. Ju od dziesicioleci naukowcy gosili pogld, e jeli mogliby manipulowa pojedynczymi molekuami, mogliby projektowa materiay o waciwociach, których uzyskanie nie jest moliwe w skali makro i tym samym mogliby wytyczy nowe granice we wszystkich dziedzinach przemysu i nauki1). Za pocztek nanotechnologii jako wyodrbnionej dziedziny nauki mona uzna odkrycie w 1985 r. fulerenów, nowej odmiany alotropowej wgla. Przed ich odkryciem uwaano, e wgiel wystpuje jedynie w 2 odmianach alotropowych (diament i grafit), rónicych si struktur krystaliczn . W 1985 r. wiedza na temat wgla zostaa zrewolucjonizowana dziki odkryciu klatkowej odmiany alotropowej tego pierwiastka. Odkrycie fulerenów i ogromny rozwój bada w tej dziedzinie pocigny za sob postp wiedzy o nanostrukturze wgla. Odkryto nanorurki wglowe (nanokrystality wgla o strukturze cebulkowej) oraz nanokapsuki wglowe2). Nanotechnologia dotyczy wytwarzania struktur, urzdze i systemów o wymiarach 1-100 nm. Jest to szczególnie interesujce ze wzgldu na to, e wa&[...]
Technologia wytwarzania i skład chemiczny preparatów wapniowych ze skorup jaj i dolomitu
Opracowano technologię wytwarzania preparatów
wapniowych ze skorup jaj kurzych oraz
z dolomitu z użyciem kwasu cytrynowego lub
fumarowego. Preparaty te będą mogły być
wykorzystane do produkcji wieloskładnikowych
suplementów diety stosowanych w profilaktyce
osteoporozy. Ze skorup uzyskano
cytrynian i fumaran wapnia, a z dolomitu cytrynian
i fumaran wapnia oraz fumaran i wodorocytrynian
magnezu. W preparatach określono
zawartość mikro- i makroelementów, oznaczono
rozpuszczalność w różnych roztworach
oraz wykonano zdjęcia skaningowe. Preparaty
wapnia otrzymane ze skorup zawierały dużo
Ca (19-21%) i P (88-226 mg/kg) oraz S, Si, Sr,
natomiast sole z dolomitu zawierały oprócz
Ca, więcej Mg, Fe, Mn i Zn. Z badań wynika, że
do produkcji wieloskładnikowych suplementów
diety korzystne byłoby połączenie preparatów
otrzymanych ze skorup jaj i z dolomitu,
lecz wymaga to dalszych badań, także z określeniem
bioprzyswajalności wapnia z tych
produktów.
Eggshells and dolomite were converted to Ca citrates
and fumarates considered as diet supplements. Soly. and
chem. compns. of the salts were detd. and compared with
literature data. The salts contained some heavy metals but
under the allowable limits.
Preparaty wapnia, głównie węglan wapnia (Calcium carbonicum)
z ewentualną domieszką soli magnezowych, są stosowane w profilaktyce
i terapii groźnej choroby cywilizacyjnej jaką jest osteoporoza.
Z raportu przygotowanego przez Światową Organizację Zdrowia
(WHO) wynika, że osteoporoza staje się coraz większym problemem
zdrowotnym i społecznym. Szacuje się, że w 2010 r. na całym świecie
odnotuje się 6,3 mln złamań osteoporotycznych, podczas gdy w 1990 r.
było ich 1,7 mln1, 2). Jest to uogólniona choroba metaboliczna kości.
Znane są główne przyczyny osteoporozy, ale dotychczas nie opracowano
skutecznych metod jej leczenia.
Wapń jest fundamentalnym pierwiastkiem, od którego zależy
kondycja kości. Jego niedobór powoduje ubytek hydroksyapatytu
(s[...]
Optymalizacja warunków wbudowania jodu do drożdży Saccharomyces cerevisiae
Określono optymalne warunki wbudowania
jodu do drożdży piekarskich (Saccharomyces
cerevisiae). Zbadano wpływ czasu i temperatury
inkubacji oraz stężenia jodku potasu na
wybrane parametry procesu wbudowywania
jodu do drożdży: masę otrzymanego biopleksu,
zawartość jodu w biopleksie, wydajność
procesu wbudowania jodu do biopleksu
i zawartość białka całkowitego w nadsączu.
Aby wydajność procesu wbudowania jodu
do drożdży była jak największa, temperatura
inkubacji nie powinna przekraczać 29,4°C.
Więcej biopleksu otrzymano, inkubując drożdże
z jodkiem potasu w temp. do 26,3°C
przez 11,2-18 h. Największą zawartość jodu
w drożdżach uzyskano w temp. do 32,4°C przy
stężeniu KI 4,5 mM. Nasilenie procesów autolizy
zaczyna się w temp. wyższej niż 25,7°C.
W temp. ok. 50°C następuje zwiększenie ilości
białka całkowitego w biomasie drożdży.
Drożdże z wbudowanym jodem mogą być stosowane
do produkcji suplementów diety oraz
jako dodatki paszowe.
The optimum conditions of I incubation (temp., time, KI
concn.) into bakery yeast (Saccharomyces cerevisiae)
were detd. The optimum incubation temp. and time for bioplex
were 26,3°C and 11,2-18 h, resp. The highest I concn.
in yeast was obtained at 32,4°C and KI concn. 4,5 mM. The
I-enriched yeast can be used for prodn. of food supplements
and as feed additives.
Drożdże, szczególnie z gatunku Saccharomyces cerevisiae są szeroko
wykorzystywane w przemyśle spożywczym, a zwłaszcza fermentacyjnym
(drożdże piwowarskie, winiarskie, gorzelnicze i piekarnicze). Służą
też do produkcji drożdży paszowych oraz preparatów drożdżopochodnych1).
Zawierają one duże ilości białka, w tym aminkowasy egzogenne,
natomiast niewiele tłuszczów i włókna. Bogate są w witaminy z grupy
B oraz sole mineralne. Oprócz makroelementów, takich jak Ca, P, K, S,
Na, Cl, Mg zawierają wiele mikroelementów, m.in. Sr, Mn, Fe, Zn, Cu,
Co2-4). Nie zawierają ważnego pierwiastka, jakim jest jod.
Jod odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkc[...]
Badania nad redukcją emisji amoniaku z pomiotu drobiowego
Przedstawiono wyniki badań prowadzonych
nad zmniejszeniem emisji amoniaku z pomiotu
drobiowego. Aby osiągnąć zamierzony efekt,
do pomiotu jako dodatki zastosowano węgiel
brunatny, magnezyt oraz mineralizat powstały
w wyniku procesu roztwarzania odpadów
poubojowych w kwasie siarkowym. Dodatki
stosowano w różnych konfiguracjach i proporcjach.
Wszystkie komponenty wykazały
właściwości hamujące emisję związków azotu
w odniesieniu do samego pomiotu. Stopień
zmniejszenia emisji związków azotu był zależny
od zastosowanego dodatku oraz proporcji
pomiot:dodatek. Najlepsze efekty uzyskano,
stosując węgiel brunatny oraz mineralizat.
Osiągnięty stopień redukcji azotu z pomiotu
drobiowego sięgał nawet 70%. Zastosowanie
wszystkich trzech dodatków do rozwiązania
problemu związanego z nadmierną emisją
amoniaku z pomiotu drobiowego uznano
zatem za najlepsze rozwiązanie.
Poultry litter was blended with brown coal, magnesite and
a mineralizate made by slaughter waste digestion in H2SO4
to decrease the emission of N compds. (esp. NH3) during
the storage for 7 and 14 days. The additives were used in
proportions 1:4 to 1:5 and showed inhibitory effects. The
best effects were achieved by using brown coal and the
mineralizate (redn. up to 70%). Simultaneous use of all 3
additives was recommended.
Prof. dr hab. inż. Henryk GÓRECKI w roku 1970
ukończył studia na Wydziale Chemicznym Politechniki
Wrocławskiej. Jest kierownikiem Zakładu
Chemii dla Rolnictwa w Instytucie Technologii
Nieorganicznej i Nawozów Mineralnych tej uczelni.
Od 2005 r. pełni funkcję wiceprzewodniczącego
Rady Nauki w Ministerstwie Edukacji i Nauki,
będąc jednocześnie przewodniczącym Komisji
Badań na Rzecz Rozwoju Gospodarki. Specjalność
- technologia nieorganiczna, technologia
wytwarzania nawozów.
Instytut Technologii Nieorganicznej i Nawozów Mineralnych, Wydział
Chemiczny, Politechnika Wrocławska, ul. Smoluchowskiego 25, 50-372
Wrocław, tel.: (71) 320-24-86, fax: (71) 32[...]
Zmienność zawartości makro- i mikroskładników w profilu glebowym podłoża przy otwartym chowie gęsi
Przedstawiono wyniki analizy składu chemicznego
profilu glebowego z otwartej hodowli
gęsi. Próbki pobrano z dwóch ferm drobiu
zlokalizowanych w województwie dolnośląskim.
Przeprowadzono analizę składu pierwiastkowego
gleby z warstw o głębokości
0-40 cm. W badaniach wykorzystano metody
znormalizowane (oznaczanie azotu ogólnego),
technikę ICP-OES (makro-, mikroskładniki
oraz pierwiastki toksyczne), a także technikę
AAS (zawartość rtęci). Celem badań
było określenie tendencji zmian zawartości
pierwiastków w profilach glebowych, a także
zdefiniowanie potencjalnego zagrożenia skażenia
gleby oraz wód gruntowych przez fermy
drobiu, poprzez analizę składu chemicznego.
Wykazano znaczne przekroczenia zawartości
azotu w warstwach gleby w stosunku
do zawartości przeciętnych. Nie wykazano
przekroczenia dopuszczalnych zawartości
pierwiastków, których związki mają działanie
toksyczne. Dowiedziono zatem, że problem
oddziaływania ferm drobiu na środowisko glebowe
dotyczy głównie azotu.
Soil samples collected from 2 geese farms (depth up to
40 cm) were analyzed for N (total and NH3), P, K, Mg, Ca,
S, microelements, heavy metals and toxic elements. The
allowable level was exceeded only for N content.
Fermy drobiu oddziałują na otoczenie bezpośrednio poprzez emisję
zanieczyszczeń do atmosfery oraz pośrednio m.in. poprzez wprowadzanie
do środowiska odchodów drobiowych1). Ekologizacja tej
produkcji stała się niezbędna w świetle coraz bardziej restrykcyjnych
przepisów dotyczących emisji zanieczyszczeń, produkcji i magazynowania
odpadów. Wiąże się to nie tylko z zapewnieniem optymalnych
warunków chowu drobiu gwarantujących dobrostan zwierząt, ale także
ze zmniejszeniem lub eliminacją skażeń środowiska naturalnego2).
Pierwiastki przedostające się do gleby z różnego rodzaju działalności
rolniczej i przemysłowej akumulują się w glebie w wyniku procesów
sorpcji. Adsorpcja form jonowych pierwiastków stanowi podstawowe
zabezpieczenie przed ich zby[...]
Ocena chemiczna i biologiczna fosforanów paszowych
Ocena chemiczna badanych jednowapniowego,
wapniowo-sodowego i nowego dwuwapniowego
fosforanów paszowych wykazała, że
zawartość fosforu ogólnego w tych fosforanach
mieściła się w przedziale 18,20-21,95%
mas. Zawartość związków fosforu w postaci
rozpuszczalnej w roztworach HCl oraz
kwasu cytrynowego była również wysoka.
Takie formy związków fosforu uważane są za
dobrze przyswajalne przez zwierzęta. W badaniach
biologicznych na tucznikach stwierdzono,
że absorpcja pozorna fosforu z nowego
fosforanu dwuwapniowego wynosiła 76,8%,
a przy stosowaniu fosforanu paszowego jednowapniowego
i wapniowo-sodowego 73,5
i 74,4%. W testach biologicznych na jagniętach
stwierdzono absorpcję pozorną fosforu
z nowego fosforanu dwuwapniowego 56,8%,
a przy stosowaniu fosforanu paszowego jednowapniowego
i wapniowo-sodowego odpowiednio
54,6 i 51,28%.
Com. Ca(H2PO4)2
.H2O, CaHPO4
.2H2O and new Ca4Na(PO4)3
feed components were studied for soluble P (16.06-21.65%)
as well as F, Pb, Cd, As and Hg (below 0.19%, 7.55%, 4.45%,
6,60% and 0.095%, resp.) and then added to fodders for pigs
and sheeps grown for 42 and 70 days, resp. to cover the
demand for P in 30% and 42%, resp. The animal feces, urine,
bones and blood were analyzed for P. The new Ca4Na(PO4)3
additive was the best source of P for the test animals.
Zróżnicowana jakość fosforanów, wynikająca głównie z różnorodności
surowców użytych do ich produkcji oraz stosowanych technologii1,
2), zmusza do ich oceny chemicznej i biologicznej. Materiały paszowe
pochodzenia roślinnego stosowane w żywieniu zwierząt monogastrycznych
i przeżuwaczy są ubogie w fosfor, stąd też konieczne
jest uzupełnianie dawki pokarmowej fosforem, pochodzącym z fosforanów
paszowych, w ilości 30-50% zapotrzebowania zwierząt3-5).
Produkcja fosforanów paszowych w technologii nieorganicznych
związków fosforu stanowi, po nawozach fosforowych, drugą pozycję
w zakresie tonażowym przemysłowych procesów produkcyjnych1, 6-8).
W miarę [...]
Zastosowanie metod spektroskopowych do oznaczania zawartości L-karnityny w mleku
Opracowano procedury przygotowania prób
mleka do oznaczeń całkowitej i wolnej L-karnityny
metodami spektroskopowymi, a także
oceniono przydatność metod spektrofotometrycznej
i spektrofluorymetrycznej w tego typu
analizach. Obie metody gwarantowały zbliżoną
dokładność i powtarzalność wyników, jednak
metoda kolorymetryczna z użyciem DTNB była
tańsza, a samo wykonanie oznaczeń mniej
pracochłonne. W ramach badań określono
także wpływ gatunku mleka oraz jego obróbki
termicznej i czasu przechowywania na zawartość
L-karnityny. Największą zawartością całkowitej
i wolnej L-karnityny charakteryzowało
się mleko owcze, średnią krowie, natomiast
najmniejszą kozie. Proces obróbki termicznej
(pasteryzacja) oraz przechowywanie zmniejszały
stężenie wolnej L-karnityny w mleku.
Two anal. methods (spectrophotometry, spectrofluorometry)
were tested for their applicability for enzymatic detn.
of total and free L-carnitine contents in cow, goat and
sheep milk samples. The samples were preliminary prepd.
by hydrolysis with KOH at 60°C for 1 h, neutralization with
HClO4 and ultrafiltration and then analyzed after enzymatic
acetylation of L-carnitine with carnitine acetyltransferase
either by colour reaction of the released free coenzyme
A with 5,5’-dithio-bis(2-nitro-benzoic) acid (absorption at
412 nm) or by reaction of the coenzyme A with 2-oxoglutarate
in presence of its dehydrogenase to hydrogenated
nicotin-amide-adenine dinucleotide (absorption at 340
nm). Both methods tested were consistent but the spectrophotometric
method was distinguished by higher simplicity.
The highest content of total L-carnitine was found
in sheep milk (10.8-10.9%) and the lowest in the goat milk
(5.7-5.9%). Both the storage of the milk samples at -18°C
for 4 weeks and the pasteurization of cow milk at 75°C and
90°C resulted in decrease in the L-carnitine content.
Jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych współczesnego
społeczeństwa są "choroby cywiliz[...]