Wyniki 11-17 spośród 17 dla zapytania: authorDesc:"PIOTR DZIUGAN"

Konsumencki Konkurs Piwa - Chmielaki Krasnostawskie

Czytaj za darmo! »

Powstanie i rozwój krasnostawskiego chmielarstwa w I połowie XX w. za sprawą inżyniera Tadeusza Śleszyńskiego stało się impulsem do zorganizowania pod koniec lat 60. dożynek chmielowych pod nazwą "Krasnostawskie chmielaki". Pomysłodawcą tej imprezy był ówczesny I sekretarz KP PZPR P. Piwowski, a nad programem artystycznym "Chmielaków" przez wiele lat czuwał Janusz Dwornicki, wieloletni dyrekt[...]

Stan i perspektywy rozwoju rynku kwasu chlebowego

Czytaj za darmo! »

Developing market of functional beverages enquire grooving of the new products. The most promising product is kvass (bread drink). There is minimal production of it, but marketing increases 16% each year. Porter's five points method economical analysis has showed that there are troubles with marketing and acceptation of consumers. The final quality of analyzed product is great and promising fo[...]

Zastosowanie ozonu w przemyśle spożywczym

Czytaj za darmo! »

Ozon został odkryty przez C. F. Schönbeina w 1839 r. [8]. Niemieckie Cesarskie Ministerstwo Zdrowia w 1917 r. przeprowadziło badania nad oddziaływaniem ozonu na mikroorganizmy (w stężeniu 3 ppm, co 3-4 h, skutecznie niszczył ponad 95% zarodników znajdujących się na powierzchni pożywek hodowlanych) i dopuściło stosowanie go w chłodniach do przechowywania mięsa [7]. Obecnie jest powszechnie s[...]

Ozon w wyjaławianiu i oczyszczaniu podłoży fermentacyjnych

Czytaj za darmo! »

The aim of these research was the examination of possibility of using the ozone in the process of purification and sterilization of fermentative medium used in bioethanol production. The results of these research showed that ozone doesn't have a negative effect on fermentation. The method of cold sterilization with using ozone seems to be more economic and suitable in bioethanol production. T[...]

« Poprzednia strona  Strona 2