Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Barbara Krochmal-Marczak"

Kasza jako wartościowy produkt żywieniowy DOI:10.15199/65.2020.1.4


  Kasze od wieków goszczą na polskich stołach. Kuchnię staropolską cechowało zamiłowanie do potraw opartych na ziarnach zbóż. Wśród nich na pierwszym miejscu był oczywiście chleb, na drugim znajdowała się kasza [7]. Wyrabiano ją z żyta, jęczmienia, pszenicy, owsa, orkiszu, gryki, a nawet grochu i soczewicy. Przez stulecia zdobycie miski kaszy stanowiło główny cel codziennych trosk i pracowitych zabiegów większości ludzi [2]. Na bazie kasz sporządzano pożywne i zawiesiste zupy, które spożywano z kwaśnym mlekiem, serem, okraszone olejem, masłem lub skwarkami. Kaszę komponowano z różnymi dodatkami, np. grzybami, śliwkami, rodzynkami, lub polewano ją sosem i podawano jako dodatek do mięs. Kasza, kiedyś tak popularna, z czasem została zapomniana, lecz dziś stopniowo powraca na polskie stoły. Do wzrostu spożycia kasz w Polsce przyczynia się moda na zdrowe odżywianie i powrót do tradycyjnej kuchni polskiej. Również dietetycy zachęcają Polaków do włączenia kasz do codziennej diety. Badania GUS wykazują, że w minionych latach spożycie kaszy w Polsce systematycznie spadało. O ile w 2007 r. przeciętne miesięczne spożycie kaszy na osobę (według danych GUS) wynosiło 0,17 kg, to w 2012 r. już tylko 0,13 kg. Prawdopodobnie ten niekorzystny trend uległ odwróceniu, gdyż dane z 2013 r. pokazały niewielki wzrost wskaźnika - do 0,14 kg. Najwięcej kaszy spożywa się w gospodarstwach emerytów - w 2013 r. było to ok. 0,22 kg miesięcznie [6]. W ostatnich latach odnotowuje się renesans spożycia kasz. Pomiędzy rokiem 2011 a 2014 nastąpił wzrost odsetka gospodarstw domowych, w których kupuje się kaszę, - z 76 do 80%. Przeciętny roczny wolumen zakupionej kaszy na osobę zwiększył się w tym czasie o blisko 8% - od 4,10 do 4,41 kg. Tymczasem w przypadku ryżu penetracja rynku i roczny wolumen zakupionego produktu zmniejszyły się nieznacznie [12]. Wielkość spożycia kaszy w Polsce mimo wszystko wciąż jest niska, zwłaszcza gdy bierze się pod uwagę wartość ż[...]

 Strona 1