Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Grażyna Budryn"

Niepowtarzalny aromat kawy

Czytaj za darmo! »

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Swą popularność zawdzięcza działaniu pobudzającemu, ale też niepowtarzalnemu aromatowi. Dla smakoszy kawy zapach unoszący się podczas jej parzenia jest jednym z najprzyjemniejszych doświadczeń dnia codziennego. Przemiana wyselekcjonowanego ziarna surowego w aromatyczny napar wymaga trzech operacji: prażenia, mielenia i ostateczni[...]

Składniki bioaktywne pochodzące z cykorii i ich wpływ na zdrowie człowieka DOI:10.15199/64.2019.12.4


  Jednym z niedocenianych warzyw występujących na naszych stołach jest cykoria podróżnik (Cichorium Intybus L.). Należy ona do rodziny astrowatych (Asteraceae). Części morfologiczne cykorii to korzenie, kwiaty, liście. Najważniejszą częścią jadalną jest zawiązek pędu kwiatowego, który ma zastosowanie kulinarne zbliżone do warzyw sałatowych. Główki cykorii rosną i są przechowywane w ciemnym miejscu w celu ograniczenia biosyntezy składników o gorzkim smaku. Z cykorii można przygotowywać różnego rodzaju sałatki, surówki, zupy i dodatki do przekąsek [10].Z korzenia cykorii, który stanowi swego rodzaju produkt uboczny, na skalę przemysłową pozyskiwana jest inulina, otrzymuje się również po wyprażeniu namiastki kawy. Inne składniki bioaktywne, zawarte przede wszystkim w korzeniu, nie były dotychczas pozyskiwane na skalę przemysłową. W Polsce cykoria uprawiana jest w ilości 37,5 tys. t rocznie, z czego 20 tys. t to odpady lub produkty uboczne. Ponowne wykorzystanie odpadów z przetwórstwa cykorii to głównie zastosowanie ich jako paszy dla zwierząt [11]. Korzenie i liście cykorii produkują szereg substancji bioaktywnych, takich jak: wspomniana już inulina, a także białka, laktony seskwiterpenów (laktucyna i laktukopikryna, 8-dezoksy-laktucyna), pochodne kwasu kawowego (kwas cykoriowy, kwas chlorogenowy), flawonoidy, alkaloidy, związki lotne, kumaryny, związki mineralne i witaminy [1]. Ekstrakty z cykorii od starożytności stosowane były w: leczeniu biegunki, chorób płuc i kaszlu, głuchoty, wysypki, w łagodzeniu dolegliwości wątroby, w bólach gardła, hemoroidach, gruźlicy, skurczach brzucha, melancholii i jako środek przeczyszczający dla dzieci. Cykoria dzięki zawartości wymienionych składników bioaktywnych wykazuje szerokie pozytywne działanie na organizm człowieka, m.in.: ogranicza wchłanianie cholesterolu, zwiększa przyswajalność wapnia z diety, działa uspokajająco i uśmierzająco na ból, a także działa przeciwdrobnoustrojowo i pomaga w walc[...]

 Strona 1