Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"MICHAŁ SÓJKA"

Otrzymywanie ekstraktów olejowych z nasion owoców jagodowych z wykorzystaniem CO2 w warunkach nadkrytycznych

Czytaj za darmo! »

Przedstawiono wyniki wstępnych badań nad wydzielaniem olejów nienasyconych z nasion niektórych owoców jagodowych z wykorzystaniem ekstrakcji w warunkach nadkrytycznych z użyciem ditlenku węgla. Przedstawiono wyniki analiz uzyskanych ekstraktów. Potwierdzono możliwość pozyskiwania z odpadów roślinnych bardzo interesujących produktów o dużym potencjale aplikacyjnym w różnych dziedzinach przemysłu. Blackcurrant and strawberry seeds were recovered from industrial pomaces, disintegrated and extd. with supercrit. CO2 at 50°C under pressure 280-360 bar for 270 min. The exts. were analyzed for acid, peroxide, I, and sapon. nos. as well as for content of proteins, fats and fatty acids. Linolic and aa-linoleic acid were main fatty acids in the extd. oils. The oils contained also larg[...]

Ocena potencjału aplikacyjnego wytłoków, pochodzących z przetwórstwa truskawek i malin na soki DOI:10.15199/64.2015.5.3

Czytaj za darmo! »

W pracy przedstawiono cechy i właściwości przemysłowych wytłoków z przetwórstwa malin i truskawek na soki zagęszczone, które mogą być pomocne w podjęciu decyzji biznesowej, związanej z wykorzystaniem tych wytłoków w praktyce gospodarczej. Wykazano, że przemysłowe wytłoki truskawek i malin, zwierające wysoką zawartość proantocyjanidyn i elagotanin, przy relatywnie niskim poziomie pozostałości pestycydów, mogą być wykorzystane do wytwarzania ekstraktów, które charakteryzują się ponad 80-procentową skutecznością w ochronie pomidora i pietruszki przed groźnymi chorobami: alternariozą, mączniakiem prawdziwym i zarazą ziemniaka.Wstęp Polska ze zbiorem ok. 200 tys. t truskawek i 120 tys. t malin jest przodującym producentem tych owoców na świecie i dominującym w Europie (FAO, 2014). Sezonowość zbioru, walory odżywcze i sensoryczne oraz krótka trwałość owoców tych dwóch gatunków powodują, że zachodzi konieczność ich szybkiego przetworzenia [1]. Maliny i truskawki, poza walorami odżywczymi i smakowymi, charakteryzują się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz polifenoli. Wśród związków fenolowych malin i truskawek, na szczególną uwagę zasługują taniny, które występują zarówno w postaci elagotanin, jak i proantocyjanidyn [2, 3]. Skład chemiczny fitozwiązków malin jest złożony i charakteryzuje się znaczną zmiennością [4]. Podstawowymi elagotaninami malin są: lambertianina C i sanguina H-6, zaś truskawek - agrimonina [4]. Elagotaniny i kwas elagowy wykazują szeroki zakres aktywności biologicznej na organizm człowieka i procesy zachodzące w przewodzie pokarmowym [5]. W wielu badaniach wykazano ich działanie przeciwutleniające, antybakteryjne, prebiotyczne oraz zdolność zmniejszania ryzyka niektórych chorób przewodu pokarmowego i układu krwionośnego [5, 6]. Polifenole odgrywają istotną rolę także we wzroście i reprodukcji roślin, a szczególnie dotyczy to flawonoidów, kwasów fenolowych i tanin. Wymienione grupy polifenoli w roślinie pełnią [...]

 Strona 1