Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Joanna KASZUBA"

Zawartość niklu (Ni) w przetworach zbożowych DOI:


  Nikiel jest pierwiastkiem śladowym wywołującym alergie kontaktowe. W niewielkich ilościach może być obecny w produktach spożywczych. Badania wykazały obecność Ni w produktach zbożowych, zwłaszcza w kaszy gryczanej i płatkach owsianych. Porównano spożycie niklu w kilku krajach oraz podano jego zawartość w produktach zbożowych różnego pochodzenia. Obniżenie poziomu Ni w tych produktach można uzyskać przez właściwy dobór surowca i dokładne czyszczenie ziarna przed przerobem. Słowa kluczowe: zawartość niklu, alergia, przetwory zbożowe, kasza gryczana, płatki owsiane.Zalecenia dietetyków dotyczące prozdrowotnego odżywiania skłaniają do zwiększonego spożycia produktów zbożowych. Stanowią one około 27-35% udziału w naszej diecie, a płatki owsiane czy kasza gryczana należą do popularnych potraw śniadaniowych i obiadowych dla wielu konsumentów [6]. Spożycie płatków owsianych w Polsce jest jednak stosunkowo niższe niż w krajach zachodnich, Skandynawii lub w USA, gdzie większe znaczenie przywiązuje się do zdrowego odżywiania. Znaczenie przetworów zbożowych dla zachowania i podniesienia zdrowotności organizmu, ze względu na powszechność ich spożycia, nie zawsze jest jednak doceniane. Badania amerykańskie obejmujące produkty śniadaniowe wskazały, że konsumenci nie doceniają ich roli jako produktów przeciwdziałających chorobom cywilizacyjnym. Wśród żywności obniżającej ryzyko chorób serca wymieniano brokuły, owoce, soki cytrusowe, warzywa. Produkty zbożowe wymienił 1% respondentów, ale około 50% wskazywało, że są one ważne dla zachowania zdrowia. Należy przypomnieć, że produkty te, obok warzyw, stanowią objętościowo drugą grupę najczęściej spożywanej żywności. W ostatnich latach w Polsce spożycie przetworów zbożowych w postaci różnych produktów, głównie pieczywa, wynosiło rocznie około 130 kg/osobę [9]. Przetwory zbożowe, zwłaszcza ziarno owsa, jak i produkowane z niego płatki charakteryzują się wysoką zawartością składników odży[...]

Prozdrowotne działanie produktów spożywczych z całych ziaren DOI:


  Całe ziarna są zasobne w szereg prozdrowotnych składników jak błonnik pokarmowy, skrobia, tłuszcze zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty, sole mineralne, witaminy, lignany i związki fenolowe. Ich działanie prowadzi do zmniejszenia zagrożeń chorobami sercowo- -naczyniowymi, cukrzycą, rakiem, otyłością i innymi niezakaźnymi chorobami przewlekłymi. Konieczne jest informowanie społeczeństwa o ich roli w ograniczeniu chorób przez zwiększenie spożycia produktów z całych ziaren, zgodnie z zaleceniami dietetyków. Słowa kluczowe: produkty całoziarnowe, zagrożenia chorobowe, otyłość, zalecenia dietetyczne Health-promoting effect of foods with whole grains Summary Whole grains are rich in a number of healthy ingredients like fiber, starch, fats containing unsaturated fatty acids, anti-oxidants, mineral salts, vitamins, lignans and phenolic compounds. Their action leads to reducing the risks of cardiovascular disease, diabetes, cancer, obesity and other non-communicable chronic diseases. It is necessary to inform the public about their role in limited disease and increase the consumption of products with whole grains, as recommended by nutritionists. Keywords: whole grains products, the threat of disease, obesity, dietary recommendations.Badania przeprowadzone przez dietetyków dowiodły, że regularne spożywanie produktów zbożowych, wytworzonych z całych ziaren, wykazuje działanie ochronne dla organizmu człowieka. Uważa się, że może zapobiegać rozwojowi raka, chorobom sercowo-naczyniowym, cukrzycy i otyłości [6]. Potencjalne mechanizmy ochrony są zróżnicowane, ponieważ całe ziarna zawierają wiele aktywnych składników odżywczych i fitochemicznych. Produkty z całych ziaren są dobrym źródłem błonnika pokarmowego, skrobi opornej i oligosacharydów - węglowodanów nietrawionych w jelicie cienkim człowieka. Ulegają one fermentacji w jelicie grubym, tworząc krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe: masłowy, propionowy i octowy, które obn[...]

 Strona 1