The use of hydrogen-rich gas obtained from dark fermentation of molasses from sugar industry for fueling a fuel cell Zastosowanie wodorowego gazu otrzymanego w wyniku kwaśnej fermentacji melasy z przemysłu cukrowniczego do zasilania ogniwa paliwowego DOI:10.15199/62.2016.5.20
Polymer electrolyte membrane fuel cell was supplied with
air and a H2-rich gas obtained by microbial fermentation
of molasses from the sugar industry. The energy conversion
performance in the fuel cell was examd. under various
conditions, including minimum energy input necessary for
the prepn. of the gaseous reagents (without pre-cleaning
of the fermentation gas, at low airflow, without pressurizing
the reagents, and at low fuel cell temp.). The H2 conversion
degree was near 100% but decreased even down to
40% during the fuel cell operation time because of flooding
of the anode.
Przedstawiono wyniki badań działania ogniwa
paliwowego z elektrolitem polimerowym zasilanego
powietrzem oraz gazem wodorowym
pochodzącym z fermentacji melasy, produktu
ubocznego przemysłu cukrowniczego. Sprawdzono
wydajność konwersji energii w ogniwie
w różnych warunkach, także odpowiadających
minimalnym nakładom energetycznym
na przygotowanie reagentów, tzn. bez wstępnego
oczyszczania wodorowego gazu fermentacyjnego,
przy wolnym przepływie powietrza,
a także bez stosowania sprężania reagentów
i w niskiej temperaturze pracy.
Przyjazna środowisku naturalnemu energetyka oparta na paliwie
wodorowym jest celem prac badawczych w wielu dziedzinach nauki.
Jednym z problemów, które należy rozwiązać są źródła pozyskania
wodoru. Oprócz głównych metod otrzymywania wodoru, takich jak
reforming węglowodorów kopalnych oraz elektroliza wody, rozwijanych
jest wiele metod wykorzystujących procesy biologiczne.
Do podstawowych procesów prowadzonych przez mikroorganizmy,
w wyniku których powstaje wodór, należą: biofotoliza bezpośrednia
(mikroskopijne glony) i pośrednia (sinice), kwaśne bakteryjne fermentacje
wodorowe (typu Clostridium i typu Enterobacteriaceae) oraz
fotofermentacja (beztlenowe bakterie fotosyntetyzujące)1-3).
Fermentacje kwaśne (dark fermentation) stanowią ważny etap
beztlenowego rozkładu materii organicznej, którego końcowymi
produktami są metan i[...]