Substancje biologicznie czynne w surowcu jajczarskim, ich znaczenie biomedyczne oraz technologiczne możliwości otrzymywania na skalę przemysłową
Omówiono skład chemiczny i właściwości biologiczne
jaja kurzego. Zawiera ono bogaty zestaw
substancji odżywczych i biologicznie aktywnych
o znaczeniu farmaceutycznym, m.in. białka, lipidy,
witaminy, inhibitory, enzymy, hormony wzrostu.
Spośród wielu substancji występujących
w surowcu jajczarskim (białko, żółtko, skorupa)
do najważniejszych należą: lizozym, cystatyna,
awidyna, immunoglobuliny i fosfolipidy. Na
skalę przemysłową produkowany jest w zasadzie
tylko lizozym, wykorzystywany obecnie
w medycynie oraz w przemyśle spożywczym.
Niezbędne jest opracowanie wydajnych metod
wydzielania i oczyszczania substancji biologicznie
aktywnych z surowca jajczarskiego, co
pozwoliłoby na produkcję nowych środków farmaceutycznych
i nutraceutycznych.
A review, with 46 refs., of hen egg components (lysozme,
cystatine, avidine, immunoglobuline, phospholipides) and
their nutritional importance.
W ostatnim ćwierćwieczu nastąpił intensywny rozwój badań nad
związkami bioaktywnymi występującymi w żywności1). Pod pojęciem
tych związków rozumie się substancje o znaczeniu zarówno
odżywczym, jak i nieodżywczym, charakteryzujące się właściwościami
regulatorowymi w procesach metabolicznych w organizmie
ludzkim lub zwierzęcym. Związkami o szczególnym znaczeniu
w tym rozumieniu są białka i peptydy. W świetle hipotezy sugerującej,
że każde białko, niezależnie od jego właściwej funkcji
fizjologicznej, jest źródłem peptydów o zróżnicowanej aktywności
biologicznej (np. antyutleniającej, antymikrobiologicznej, antynowotworowej
lub inhibitorowej)2), godne uwagi są łatwo dostępne,
naturalne wysokobiałkowe produkty, które stanowią potencjalne
źródło leków nowej generacji.
Wśród produktów spożywczych na szczególną uwagę zasługują
jaja ptaków hodowlanych, głównie jaja kurze. Mając komplet substancji
odżywczych i biologicznie aktywnych (z wyjątkiem witaminy C),
są nie tylko ważnym źródłem codziennej diety człowieka, ale mogą
również stanowić stosunkowo tani i[...]
Fish processing by-products. Olfactometric assessment of chemical deodorization. Uboczne produkty przetwórstwa ryb morskich. Ocena olfaktometryczna chemicznej metody dezodoryzacji
Salmon bones (waste) were deodorized by washing with
aq. solns. of H2O2 (conc. 5%), citric acid (5%) and EtOH
(85%) and tested for odor by gas-chromatog., mass spectrometric
and olfactometric anal. of headspace gases. The
odors were tested by 3 independent panelists. The highest
odor mitigation efficiency was detd. for H2O2 and citric acid
treatment of the bones.
Przedstawiono wyniki chemicznej metody dezodoryzacji
ubocznego produktu przetwórstwa
ryb (przetworzone kości łososia atlantyckiego).
W tym celu zastosowano (1:5 w/v) 5-proc. roztwór
nadtlenku wodoru, 5-proc. roztwór kwasu
cytrynowego oraz 85-proc. roztwór alkoholu etylowego.
Do pobrania prób powietrza wykorzystano
technikę SPME, a identyfikacji związków
zapachowych dokonano przy użyciu techniki
chromatograficznej GC-MS-O. Uzyskane wyniki
badań wskazują, że największą skutecznością
dezodoryzacji badanych produktów rybnych
charakteryzowały się metody z wykorzystaniem
nadtlenku wodoru oraz kwasu cytrynowego.
Przetwórstwo ryb i innych organizmów morskich to jeden z najszybciej
rozwijających się sektorów spożywczych. W 2010 r. wielkość produkcji
wyniosła 148,5 mln t1). Przemysł przetwórstwa ryb generuje ogromne
ilości niejadalnych odpadów, obejmujących skóry, płetwy, wnętrzności,
głowy i kości (kręgosłupy). Przyjmuje się, że po wstępnej obróbce
surowca rybnego 40-50% masy stanowią odpady miękkie i twarde2, 3).
Głównym kierunkiem ich zagospodarowania jest produkcja mączki i oleju
rybnego dla celów paszowych1, 4). Ich stosowanie w żywieniu zwierzątgospodarskich jest jednak ograniczone, dlatego też na świecie prowadzone
są badania nad wykorzystaniem zawartych w tych odpadach ogromnych
ilości białka, oleju oraz substancji mineralnych dla celów nutraceutycznych
i biomedycznych5-7). W dostępnej literaturze nieliczne są informacje
z zakresu przetwarzania i wykorzystania kości ryb i zawartych w nich
związków organicznych i mineralnych jako suplementów diety5, 8, 9). Udział
koś[...]
Technology of production of phyto-mineral formulations new generation Technologia wytwarzania nowej generacji preparatów fito-mineralnych DOI:10.12916/przemchem.2014.1628
Kalanchoe daigermontiana leaves were deposited on alk.
Ca-humic intermediate and mixed with vermiculite and
bentonite to produce 2 formulations studied for chem.
compn. The formulations were recommended as additives
to phyto-mineral feed for animals.
Przedstawiono innowacyjną technologię wytwarzania
fito-mineralnych preparatów paszowych
na bazie węgla brunatnego, miazgi z liści
Kalanchoe daigermontiana i glinokrzemianów
(wermikulit i bentonit). Proces technologiczny
opiera się na wykorzystaniu ciepła reakcji hydratyzacji
wapna tlenkowego i reakcji wiązania
CO2 na powierzchni uzyskanego alkalicznego
półproduktu oraz połączeniu go z odpowiednio
utrwaloną miazgą roślinną i osadzeniu
na nośniku glinokrzemianowym. Pozwala to
uzyskać preparaty huminowe bogate w wapń
i inne składniki mineralne zawierające związki
bioaktywne z liści Kalanchoe daigermontiana.
Obserwowane w ostatnich latach rosnące zainteresowanie ze strony
przemysłu paszowego dodatkami pochodzenia naturalnego jest przede
wszystkim efektem zakazu stosowania antybiotyków jako stymulatorów
wzrostu u zwierząt gospodarskich. Na światowy rynek trafia
ponad 700 mln t pasz rocznie, a stosowane dodatki paszowe stanowią
ok. 3% wszystkich wyprodukowanych mieszanek1). Obecna sytuacja
stwarza olbrzymią szansę dla przemysłu chemicznego, który powinien
odegrać wiodącą rolę producenta nowej generacji preparatów fitomineralnych,
opracowanych głównie na bazie znanych i powszechnie
stosowanych w wielu krajach roślin leczniczych.
Ponadto wzrasta zainteresowanie konsumentów żywnością ekologiczną,
co sprzyja wzrostowi zainteresowania wykorzystaniem ziół
i innych surowców naturalnych (np. substancje huminowe), jako
źródeł biologicznie czynnych związków do produkcji naturalnych
dodatków paszowych, w tym fitopreparatów2-4). Zastosowanie tego
typu dodatków może dać pożądane efekty, takie jak wzrost odporności
zwierząt na działanie czynników chorobotwórczych i mikroorganizmów
patogennych5)[...]
Fizykochemiczne właściwości twardych odpadów rybnych oraz możliwości ich wykorzystania dla celów nutraceutycznych i biomedycznych
Przedstawiono wyniki badań fizykochemicznych
ubocznych produktów z przetwórstwa ryb
(kręgosłupy z ościami) pochodzących od dorszy
bałtyckich (Gadus morhua callarias) i łososi
atlantyckich (Salmo salar). Nie zawierały one
w nadmiarze metali ciężkich, w tym rtęci czy arsenu.
Kości dorsza zawierały dwukrotnie więcej
wapnia i fosforu, zaś łososia wielokrotnie
więcej tłuszczu. Znaczna była zawartość w nich
białka surowego, zróżnicowany był skład aminokwasowy
oraz profil kwasów tłuszczowych
Wykazano pełną przydatność oczyszczonych
wstępnie kręgosłupów tych ryb do dalszego
wykorzystania, szczególnie do produkcji biopreparatów
wapniowych (z mikroelementami).
Wastes (fishbones with ribs) from processing Baltic cods
(Gadus morhua callarias) and Atlantic salmons (Salmo
salar) were analyzed for org. matter (fats, proteins) metals
(Ca, K, Na, Mg, Al, heavy metals) and some nonmetal elements
(P, Cl) to evaluate the methods for processing the
wastes to Ca bioprepn. with microelements.
Zbigniew Dobrzańskia, *, Fabiola Bubelb, Katarzyna Chojnackac, Piotr J. Bykowskid, Janusz Bolanowskie,
Tadeusz Trziszkaa
aUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, b"Poltegor-Instytut" Instytut Górnictwa Odkrywkowego,
Wrocław, cPolitechnika Wrocławska, dAkademia Morska, Gdynia, eAkademia Wychowania Fizycznego,
Wrocław
Fizykochemiczne właściwości
twardych odpadów rybnych
oraz możliwości ich wykorzystania
dla celów nutraceutycznych i biomedycznych
Physicochemical properties of solid fish-processing wastes
and their uses in nutraceutical and biomedical productions
Dr inż. Fabiola BUBEL w roku 2005 ukończyła
studia na Wydziale Chemicznym Politechniki
Wrocławskiej (kierunek biotechnologia). Stopień
doktora nauk rolniczych w zakresie zootechniki
uzyskała na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt
Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu
w 2011 r. Obecnie jest adiunktem w "Poltegor-
Instytut" we Wrocławiu. Specjalność - chemia
i biotechnologia w produkcji zwierzęc[...]
Mercury content in the area of the "Żelazny Most" tailings pond. Zawartość rtęci w środowisku, w rejonie oddziaływania obiektu unieszkodliwiania odpadów wydobywczych "Żelazny Most"
Solid and liq. samples of tailings, as well as pasture and
backyard soil, hay, wheat corn, milk and egg samples collected
in 13 villages in the neighbourhood of copper mine
tailing pond were analyzed for Hg content. The contamination
with Hg did not exceed the acceptable limits. Metodą spektrometryczną oceniono zawartość
rtęci całkowitej w rejonie oddziaływania obiektu
unieszkodliwiania odpadów wydobywczych
(OUOW) "Żelazny Most" w Legnicko-Głogowskim
Okręgu Miedziowym (LGOM). Analizom
poddano odpady (frakcja płynna i stała) oraz
gleby z 13 wsi zlokalizowanych wokół obiektu
(orna, pastwiska, podwórza wiejskie). Ponadto,
określono zawartość Hg w trawach (siano),
ziarnie zbóż (pszenica), a także w surowcach
pochodzenia zwierzęcego, jak mleko krowie
i jaja kurze. Nie stwierdzono przekroczeń dopuszczalnych
stężeń Hg w próbach środowiskowych
i biologicznych.Rtęć przejawia silną aktywność chemiczną i biologiczną oraz zmienność
postaci (ciekła i gazowa). Nie jest wykorzystywana w procesach
życiowych roślin, zwierząt i człowieka, należy do silnych trucizn środowiskowych,
szczególnie jej formy organiczne (głównie metylortęć)1, 2).
W Unii Europejskiej jest przedmiotem szczególnego zainteresowania,
m.in. działającego przy EFSA (European Food Safety Authority) specjalnego
panelu (Contam) zajmującego się zanieczyszczeniami żywności3).
Dlatego też, rtęć jest monitorowana w całej UE, zarówno w środowisku,
jak też w żywności i organizmie człowieka4-7). Źródłem emisji rtęci do
środowiska jest spalanie produktów ropy naftowej i węgla, hutnictwo
metali żelaznych i nieżelaznych, procesy przemysłowe stosujące rtęć
i jej związki, produkcja cementu oraz spalanie odpadów. Różne gatunki
węgla zawierają rtęć w ilości 0,01-1,8 mg/kg, ścieki komunalne
8,8-9,5 mg/kg, a popiół z odpadów komunalnych nawet 31,4 mg/kg8, 9).
Szacuje się, że łączna roczna emisja rtęci, zarówno ze źródeł
naturalnych, [...]