Czy można wybudować piekarnię na powierzchni 300 m2
Z takim pytaniem zwrócił się do Redakcji jeden z naszych Czytelników. A dokładnie - chodziło mu o wskazanie źródła uzyskania gotowej, typowej dokumentacji projektowej na piekarnię o wymiarach: 15 x 20[...]
Wymagajmy CE, WE i deklaracji zgodności
Wejście Polski z dniem 01.05.2004 r. do Unii Europejskiej, oprócz niewątpliwych korzyści, wymusza także na wszystkich uczestnikach - podmiotach naszego życia gospodarczego, konieczność pełnego przestr[...]
Gorąca linia. Ściany i podłogi - odnośne przepisy i ich interpretacja
Otrzymaliśmy kilka telefonów od naszych Czytelników- piekarzy, którzy obecnie modernizują swoje zaklady pracy, z prośbą o wyjaśnienie następujących kwestii: - które pomieszczenia znajdujące się w piek[...]
Gorąca linia PPiC. Nowe przepisy - kilka stów komentarza
Jak wiadomo, na większość podejmowanych zamierzeń modernizacyjnych konieczne jest posiadanie odpowiedniej, wymaganej przepisami dokumentacji technicznej. Nie wszystkie jednak roboty, a w szczególności[...]
Gorąca linia PPiC. Przykładowe rozwiązanie techniczne
W ramach modernizacji lub rozbudowy piekarni problem zapewnienia pracującej w nich załodze właściwych warunków socjalnych i sanitarnych stwarza kierownictwu zakładów duże trudności. Wynika to z jednej[...]
Gorąca linia Szatnie w zakładach pracy
Kontynuując rozpoczęty w poprzednim numerze "Przeglądu" temat, prezentujemy przykładowe rozwiązanie, oparte na aktualnie obowiązującym Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26.09.1[...]
Gorąca linia. Pomieszczenia socjalne w piekarni
Prezentujemy kolejną informację z cyklu: pomieszczenia socjalne piekarni w świetle aktualnie obowiązujących przepisów. Przypominamy, że podstawę określającą w sposób szczegółowy wymagania w tym zakres[...]
Gorąca linia. Pomieszczenia socjalne
Niniejszą publikacją kończymy cykl artykułów, zamieszczanych w kolejnych numerach "Przeglądu?, dotyczących wymagań jakie, zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami, powinny spełniać pomieszczenia [...]
Kto mi zrobi projekt piekarni
Wśród okoto 10 tyś. polskich piekarni, zarówno średnich i małych, typu rodzinnego, jak i duinż. Jerzy Kownacki żych, nowo wybudowanych, względnie przejętych od GS i PSS - jest spora liczba zakładów, k[...]
Foodtarg 2003. Spadkowy trend
Jeszcze kilka lat temu o miejsce i dobrą lokalizację w halach wystawowych Międzynarodowych Targów Spożywczych w Katowicach ubiegało się wielu wystawców z całego kraju, a przez hale targowe przewijały [...]