Polska Nagroda Jakości i jej opłacalność
ď?żNa poczÄ?tku lat dziewiÄ?Ä?dziesiÄ?tych pojawiĹ?a siÄ? koniecznoĹ?Ä? przystosowania polskiej gospodarki do wymagaĹ" rynkĂłw zachodnich. WdraĹ-anie koncepcji ZarzÄ?dzania przez JakoĹ?Ä? (TQM) byĹ?o [...]
Certyfikat a fałszowanie żywności
Wpływ nadzoru jednostek certyfikujących na spełnienie
wymagań prawnych związanych z fałszowaniem żywności.Za najpopularniejszy znormalizowany system
zarządzania w organizacjach uznaje się system zgodny
z wymaganiami normy ISO 9001:2008. O sukcesie
tego standardu świadczy liczba wydanych certyfikatów,
która w roku 2009 przekroczyła milion. Również
zasięg terytorialny organizacji posiadających wdrożony
i certyfikowany system zarządzania jakością
jest duży, system ten w 2009 roku był certyfikowany
w 178 krajach świata . Popularność SZJ wynika z jego
uniwersalności i możliwości dopasowania do charakterystyki
różnych organizacji, bez względu na ich
wielkość, charakter działalności czy status prawny.
Specyfika branży spożywczej powoduje, że poza
systemem zarządzania jakością organizacje te wdrażają
również inne systemy, w tym obligatoryjne. Za
najpopularniejszy uznać należy system bezpieczeństwa
żywności HACCP. Wynika to głównie z obligatoryjności
tego systemu w krajach Unii Europejskiej.
Zgodnie z art. 5. rozporządzenia PE i RU nr
852/2004/WE z 29.04.2004 r. organizacje działające
w sektorze żywnościowym zobowiązane są do wdrożenia
systemu HACCP . Organizacje takie, mogą
na zasadzie dobrowolności, ubiegać się również
o certyfikację systemu HACCP. Dokumentem odniesienia
w procesie certyfikacji mogą być wymagania
Codexu Alimentarius lub też wymagania normy ISO
22000. Wymagania zawarte w normie ISO 22000
obejmują poza zasadami HACCP takie elementy, jak
komunikacja interaktywna, zarządzanie systemem
oraz programy wstępne. Liczba certyfikowanych
na świecie organizacji w 2009 roku, na zgodność
The ISO Survey of Certifications 2009, pobrano z: www.iso.org
Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego
i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych
z wymaganiami normy ISO 22000, wynosiła 13881.
Polska znajduje się w pierwszej dziesiątce krajów
na liście z największą liczbą certyfikowanych
systemów[...]
Integracja systemów zarządzania - nowe kierunki badań DOI:10.15199/46.2015.5.4
Wspólną cechą modeli wskazujących na skuteczny sposób
integracji systemów jest wykorzystanie cyklu PDCA.Wstęp
Zagadnienia dotyczące integracji systemów
zarządzania sięgają czasów opracowania systemu
zarządzania środowiskowego przedstawionego
w normie ISO 14001:19961. Wraz z publikacją kolejnych
norm zawierających wymagania dotyczące
innych systemów zarządzania, tematyka integracji
staje się coraz to ważniejszym zagadnieniem. Obecnie
liczba dostępnych systemów zarządzania, które
wdrażane są w organizacjach, jest bardzo duża,
a za najpopularniejsze z nich uznać można systemy
opisane w takich normach, jak: ISO 9001, ISO
14001, OHSAS 18001/PN-N 18001, ISO/IEC 27001,
ISO/TS 16949, ISO 22000, ISO 13485, ISO 50001,
ISO 26000. Tak duża liczba systemów powoduje
konieczność przynajmniej częściowej ich integracji.
Celem artykułu jest przedstawienie, wyników
przeglądu literatury opublikowanej w latach 2012-
2014 dotyczących aspektów integracji systemów
zarządzania.
Przegląd badań dotyczących integracji systemów
zarządzania
Proces przeglądu literatury obejmuje 22 badania
dotyczące integracji systemów zarządzania i przeprowadzony
został w styczniu i lutym 2015 roku2.
Analizowana literatura opublikowana
została w języku angielskim i obejmowała
publikacje z lat 2012-2014 w tym publikacje,
których wydanie zaplanowano na
rok 2015, a ich wersje elektroniczne były już dostępne w czasie prowadzonego przeglądu.
Pomimo istnienia publikacji dotyczących omawianego
tematu w innych językach, np. hiszpańskim,
niemieckim, francuskim, trudno było umieścić je
w przeglądzie z następujących powodów:
1. Brak dostępu do tego typu publikacji wykorzystywanych
w badanych bazach danych.
2. Brak dostępu do wersji drukowanych publikacji
w krajach innych niż kraj publikacji.
3. Problemy językowe.
Istotne angielskojęzyczne publikacje zostały
zgromadzone z wykorzystaniem baz danych
Elsevier (Science Direct) oraz Emerald. W wyniku
przeszukiwania słów kluczow[...]
Badania satysfakcji klientów w świetle normy ISO 9001-2000
Badanie satysfakcji klientów jest narzędziem pozwalającym zdobyć cenne informacje, których przedsiębiorstwa nie są w stanie uzyskać inną drogą. Wstęp Jednym z efektów nowelizacji norm serii ISO 9000 w[...]
Wpływ certyfikacji systemu zarządzania jakością na wyniki finansowe małych i średnich przedsiębiorstw branży spożywczej
Popularność systemów zarządzania jakością (SZJ) zgodnych z wymaganiami norm ISO serii 9000 jest bezsprzeczna. Trudno też polemizować z korzyściami wynikającymi z wdrożenia i certyfikacji SZJ, które zostały szeroko opisane w literaturze. Problemem, na który nie udzielono do tej pory jednoznacznej odpowiedzi wydaje się zagadnienie wpływu ponoszonych nakładów związanych z utrzymaniem SZJ na u[...]
Integracja systemów zarządzania
Liczba dostępnych znormalizowanych standardów
zarządzania, które wdrażane są w organizacjach
jest bardzo duża. Popularność standardów
związanych z zarządzaniem rozpoczęła się od
niewątpliwego sukcesu związanego z publikacją
norm ISO serii 9000, a następnie norm ISO
serii 14000. Systemy te są najpopularniejszymi
i najczęściej wdrażanymi systemami na świecie.
W 2009 roku wydanych zostało ponad 1 milion
certyfikatów na zgodność z wymaganiami normy
ISO 9001 oraz powyżej 200 tysięcy certyfikatów
potwierdzających zgodność z wymaganiami
normy ISO 14001 [15].
Inne popularne standardy to m.in. system zarządzania
bezpieczeństwem i higieną pracy - OHSAS
18001, system zarządzania bezpieczeństwem
informacji ISO/IEC 27001 oraz system społecznej
odpowiedzialności biznesu SA 8000. Organizacje
wdrażają również systemy odnoszące się do specyficznych
branż, takie jak np.: ISO/TS 16949,
ISO 22000, ISO 13485. Tak duża liczba różnych
systemów powoduje coraz to większe przenikanie
się ww. systemów.
Jednocześnie aktualne wydania norm ISO 9001
i ISO 14001 są tak opracowane, że ich integracja
w organizacji jest nieomal pewna, a próby utrzymywania
równolegle kilku systemów bardzo trudne
[12], [13], [18]. Literatura przedmiotu wskazuje
również wiele teoretycznych modeli integracji
znormalizowanych systemów zarządzania np.: [7],
[9], [16]. Niewiele jest natomiast badań dotyczących
praktycznych aspektów związanych z integracją
systemów zarządzania. Dlatego też w artykule
przedstawiono wyniki przeglądu literatury światowej
dotyczących praktycznych aspektów integracji
systemów zarządzania.
Przegląd badań dotyczących integracji systemów
zarządzania
Proces przeglądu literatury obejmuje 14 badań
dotyczących integracji systemów zarządzania.
Analizowana literatura opublikowana została
w języku angielskim i obejmowała publikacje
z lat 2000-2010. Pomimo istnienia publikacji
dotyczących omawianego tematu w innych językach
np. niemieckim, francuskim, hi[...]
Powiązanie sposobu definiowania jakości i poziomu dojrzałości systemów zarządzania w polskich przedsiębiorstwach
Pojęcie jakości najczęściej jest rozumiane różnie przez
producentów oraz ich klientów.Definiowanie jakości jest zagadnieniem towarzyszącym
ludzkości od czasów antycznych. Trudność
jednoznacznego określenia jakości wynika z faktu,
iż pojęcie jakości może być postrzegane w wielu
wymiarach . Można ją definiować uwzględniając
takie aspekty, jak :
postać produktu, np.: wyrób materialny, usługa,
materiał przetworzony itp.,
charakterystyki i cechy brane pod uwagę, np.:
funkcjonalność, ekonomiczność, dokładność i precyzja
wykonania itp.,
podmiot postrzegający jakość, np.: klient, producent,
dostawca,
faza życia produktu, np.: badania marketingowe,
projektowanie produktu, projektowanie procesów,
realizacja, użytkowanie, utylizacja.
W artykule przedstawiono sposób definiowania
jakości przez przedstawicieli przedsiębiorstw sektora
spożywczego oraz jego powiązanie z poziomem
dojrzałości systemów zarządzania w tych organizacjach
oraz podstawowymi danymi i wskaźnikami
finansowymi. W badaniu wykorzystano pomiar
stopnia dojrzałości organizacji, wykonany na podstawie
formularza samooceny organizacji zawartej
w normie ISO 9004:2009.
Materiał i metody badań
Prowadzone badania miały charakter ankietowy.
Do badań ankietowych wybrano w sposób
losowy przedsiębiorstwa, które spełniały następujące
kryteria:
Karaszewski R., Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością,
Wyd. Dom Organizatora, wyd. 1., Toruń 2006 r.
Hamrol A., Zarządzanie jakością z przykładami, Wyd. Nauk.
PWN, wyd. 2, Warszawa 2008 r.
przedsiębiorstwa, które mają swoją siedzibę
w południowo-wschodniej Polsce, tj. województwa:
małopolskie, podkarpackie, śląskie, świętokrzyskie
i lubelskie,
forma prawna: spółki prawa handlowego,
wielkość zatrudnienia (średnioroczna): od 10
do 250 pracowników,
data rozpoczęcia działalności: nie później niż
w roku 2006,
główny obszar działalności: produkcja artykułów
spożywczych i napojów (EKD 10 i 11 ).
Dane przedsiębiorstw spełniających powyż[...]
System zarządzania jakością w przedsiębiorstwach po rezygnacji z jego certyfikacji
Utrzymanie systemu zarządzania nie powinno być utożsamiane
z utrzymaniem certyfikatu.Wstęp
Dynamiczny rozwój certyfikacji systemów zarządzania
w polskich przedsiębiorstwach należy do
przeszłości. Dla coraz większej grupy właścicieli
przedsiębiorstw system zarządzania jakością, zgodny
z wymaganiami normy ISO 9001, nie stanowi już
nowości. Pozytywne efekty wdrożenia i certyfikacji
systemu, opisywane jeszcze kilka lat temu przez
badaczy , , nie mają obecnie dużego znaczenia dla
przedsiębiorców. W szczególności dotyczy to korzyści
zewnętrznych, takich jak np. uzyskanie przewagi
marketingowej przez organizacje, które wdrożyły
i certyfikowały SZJ. Coraz powszechniejsza staje się
tendencja do rezygnacji z recertyfikacji wdrożonych
systemów zarządzania. Dane opublikowane przez
ISO wskazują na 7% spadek liczby wydawanych/
wznawianych certyfikatów w Europie w roku 2011
w stosunku do roku poprzedniego. Jeszcze większe
procentowe spadki odnotowano w krajach Bliskiego
Wschodu - 9% oraz Centralnej i Południowej Azji
- 11 %. Liczba certyfikatów ISO 9001 w skali globalnej
uległa 1% zmniejszeniu w roku 2011 w stosunku
do roku poprzedniego . W przypadku Polski, spadek
liczby certyfikatów wyniósł 11 % i jest nieco wyższy,
niż średnia dla wszystkich krajów europejskich.
W artykule tym autorzy przedstawili główne przyczyny
rezygnacji z recertyfikacji systemu ISO 9001 oraz
ocenę poziomu utrzymania systemu zarządzania, który
nie jest nadzorowany przez jednostkę certyfikującą.
Opis badań
Badania przeprowadzono wśród polskich przedsiębiorstw,
które zrezygnowały z recertyfikacji systemu
Kafel P., Sikora T., Benefits of implementation and certification
of management systems in the food industry enterprises, 5th International
Quality Conference, 20.05.2011 r., Kragujevac, Serbia.
Kafel P., Sikora T., Efekty wdrożenia systemów jakości, Ekonomika
i Organizacja Przedsiębiorstwa, 12/2009, str. 87-93.
ISO Survey 2011 , www.iso.org
ISO 9001. Dane doty[...]
Analiza niezgodności w wybranych przedsiębiorstwach DOI:
Analiza niezgodności prowadzona jest bez względu
na certyfikowany system zarządzania jakością.Wstęp
Jakość produktu finalnego kształtowana jest od
momentu jego projektowania, poprzez przygotowanie
i realizację procesów wytwórczych, do wykonania
produktu gotowego. Jakość produktu finalnego
oceniana jest w przedsiębiorstwie podczas kontroli
końcowej, a następnie przez klienta w trakcie
użytkowania. W celu dostarczania "dobrych jakościowo"
produktów do klienta, organizacja powinna
dbać o ich jakość w całym cyklu produkcyjnym.
A zatem w czasie procesu produkcyjnego dokonuje
się pomiaru i oceny jakości produktu i/lub procesu
realizacji .
Ocena całego produktu lub jego części jest wyrażana
poprzez wskazanie występujących w nich niezgodności
lub poprzez zakwalifikowanie produktu
jako jednostki niezgodnej . Niezgodność jest to
niespełnienie wymagań, które nie oznacza dyskwalifikacji
produktu . Jednostka niezgodna to produkt
obciążony liczbą niezgodności większą od przyjętej
za dopuszczalną lub też wadą, czyli niezgodnością,
która nie pozawala na uzyskanie pełnej wartości
użytkowej wyrobu .
Ocenie podlegają już materiały wejściowe do
produkcji, których stan ma znaczący wpływ
na jakość wyrobu finalnego. W celu dbałości
o jakość materiałów wejściowych do produkcji,
zgodnie z wymaganiami systemu zarządzania
PN-EN ISO 9001:2009 System zarządzania jakością. Wymagania.
Zymonik Z., Hamrol A., Grudowski P., Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem, PWE Warszawa 2013, str. 43-54
PN-EN ISO 9000:2006 System zarządzania jakością. Podstawy
i terminologia.
Zymonik Z., Hamrol A., Grudowski P., Zarządzanie jakością
i bezpieczeństwem, PWE Warszawa 2013, str. 43-54
jakością (SZJ) wg normy ISO 9001, w przedsiębiorstwie
powinien być system doboru i weryfikacji
dostawców. Podczas współpracy z dostawcami
prowadzone są audity u dostawców, a także
wykorzystywane są informacje o certyfikatach
uzyskanych przez dostawców. Dobra współpraca
i działania d[...]