Technologia pozyskiwania z olejów rybnych kwasów z rodziny omega-3 i zabezpieczenie ich przed zmianami oksydacyjnymi
Przedstawiono zmodyfikowaną technologię uzyskiwania koncentratów kwasów tłuszczowych omega-3 w zmydlonych próbkach oleju rybnego, uzyskanego z filetów makreli atlantyckiej. Zastosowano metodę polegającą na kompleksowaniu mocznikiem kwasów nasyconych i jednonienasyconych. W uzyskanych koncentratach prawie całkowicie usunięte zostały kwasy tłuszczowe nasycone, a procentowa zawartość kwasów omega-3 wzrosła z 35,5% do 90,4%. Stwierdzono, że dodatek do uzyskanego koncentratu 0,2% dawki a-tokoferolu zabezpiecza przez 4 tygodnie uzyskany produkt przed zmianami oksydacyjnymi i spadkiem zawartości kwasów omega-3. Unsatd. omega-3 fatty acids were concd. in a fish oil (Atlantic mackerel fillets) from 35.5% to 90,4% by complexing satd. and monounsatd. fatty acids with urea in aq. EtOH[...]
Opracowanie kompozycji bioaktywnego kompleksu lipidowego obniżającego poziom aterogennych wskaźników lipidowych krwi
W wyniku zastosowania procesów opracowanych lub zmodyfikowanych przez autorów pracy uzyskano znaczny wzrost stężenia kwasów tłuszczowych omega-3 (głównie kwasów eikozapentaenowego EPA i dokozaheksaenowego DHA) w oleju rybim oraz kwasów 11t C18:1 (kwas wakcenowy VA) i 9c,11t C18:2 (izomer kwasu linolowego CLA) w tłuszczu mleka owczego, a także zsyntetyzowano z zawartego w oleju winogronowym kwasu linolowego 9c,12c C18:2 jego sprzężone dieny o konfiguracji 9c,11t i 10t,12c (izomery CLA). Na bazie tych 3 preparatów lipidowych opracowano kompozycję bioaktywnego kompleksu lipidowego (BKL), który zawierał ok. 35% kwasów EPA i DHA, 8,5% sprzężonych dienów CLA i 3,9% VA. Suplementacja kompleksem BKL dawki pokarmowej szczurów żywionych dietą wysokotłuszczową bogatą w kwasy tłuszczowe nasycone spowodowała istotny spadek wszystkich aterogennych wskaźników lipidowych krwi. Zawartość triglicerydów zmniejszyła się o 32%, cholesterolu całkowitego o 27% oraz lipoprotein LDL o 28%. Uzyskany spadek był znacznie większy od tego, jaki uzyskano dla poszczególnych preparatów lipidowych wchodzących w skład BKL, co wskazuje na ich synergistyczne i bardzo korzystne działanie w opracowanym przez autorów pracy kompleksie. The grapeseed oil was enriched in conjugated 10t,12c C18:2 linoleic and 11t C18:1 vaccenic acids by alk. hydrolysis and acidification with following cryst. from urea. The sheep milk fat was enriched in 9c,11t C18:2 linoleic and 11t C18:1 oleic acids and the fish (mackerel) oil was enriched in C20:5 eicosapentaneoic and C22:6 docosahexaneoic acids by similar methods. All 3 prepns. were combined to produce a bioactive lipid complex (BKL). The supplementation of feeding dose for rats fed with a diet rich in saturated fatty acids (pork lard) with BKL resulted in a significant decrease in all atherogenic indices of blood (triglycerides by 32%, total cholesterol by 27% and lipoprotein by 28%). The decrease was significantly high[...]
Próba optymalizacji warunków prowadzenia procesu niskotemperaturowej krystalizacji olejów rybnych
Przedstawiono wyniki badań dotyczących możliwości
optymalizacji procesu niskotemperaturowej
krystalizacji olejów rybnych w celu
zwiększenia w nich stężenia kwasów ω-3 (EPA,
DHA). Przeanalizowano wpływ rodzaju rozpuszczalnika,
jego stosunku do oleju oraz
temperatury wymrażania. Na postawie uzyskanych
wyników stwierdzono, że stosunek masy
oleju do masy rozpuszczalnika (1:2,5 i 1:5) nie
miał w zasadzie wpływu na efektywność tego
procesu. Z kolei użycie jako rozpuszczalnika
acetonu lub jego mieszaniny z heksanem (1:4)
pozwoliło na uzyskanie znacznie większej koncentracji
kwasów EPA i DHA niż w przypadku
zastosowania samego heksanu. Najistotniejszy
wpływ na przebieg procesu niskotemperaturowej
krystalizacji miała temperatura wymrażania.
W temp. -18°C proces był znacząco mniej
efektywny niż w temp. -70°C (P ≤ 0,01).
Crude fish oil was crystd. at -18°C and -70°C after diln. with
AcMe, hexane or their mixt. (1:4) to increase the contents
of eicosapentanoic (C20:5) and docosahexanoic (C22:6)
acids. The total content of both acid was increased from
21.5% by mass up to 41.5% by mass after diln. with AcMe.
Kwasy ω-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
(NNKT). Kwasy te nie mogą być syntetyzowane przez ssaki
i muszą być im dostarczane ze źródeł egzogennych. W organizmie
człowieka NNKT wykazują bardzo korzystne i wielokierunkowe
działanie, m.in. obniżają poziom cholesterolu całkowitego i jego
niekorzystnej frakcji LDL oraz ciśnienie tętnicze krwi, wykazując tym
samym działanie kardioprotekcyjne1-3).
Głównym i właściwie jedynym źródłem kwasów EPA (eikozapentaenowego
C20:5) i DHA (dokozaheksanowego C22:6) w diecie człowieka
są ryby i owoce morza. Kwasy te nie występują w tłuszczach
pochodzenia roślinnego, a w innych tłuszczach zwierzęcych obecne
są tylko w śladowych ilościach4-6). Okazuje się jednak, że poprzez
suplementację diety zwierząt olejami pochodzenia rybnego można
zwiększyć w ich tłuszczu mle[...]
Efektywność nanosrebra i sorbentów mineralnych w redukcji emisji amoniaku z odchodów zwierzęcych
Przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych mających na celu określenie skuteczności zastosowania alkoholowej zawiesiny nanosrebra naniesionej na sorbenty mineralne (wermikulit, bentonit, haloizyt) w redukcji emisji amoniaku na przykładzie odchodów owczych. Największą skutecznością odznaczał się preparat na wermikulicie (redukcja 47,4-65,2%) i haloizycie (45,4-53,8%), a najsłabsze działanie wykazywał preparat na bentonicie (21,5-43,4%). Nano Ag was deposited from an alc. suspension on vermiculite, bentonite and halloysite sorbents (5 or 10%) used for removal gaseous NH3 from sheep manure. The vermiculite sorbent was the most efficient one (removal grade 47.4-65.2%). Optymalizacja warunków utrzymania zwierzt gospodarskich jest kwesti wci aktualn i istotn. Jednym z problemów zwizanych z produkcj zwierzc jest emisja do rodowiska gazów okrelanych jako odorotwórcze, w tym amoniaku. Ich ródem s gównie same zwierzta, ich odchody, zarówno wieo wydalone, jak i skadowane w formie ciekej i staej, a take pasza oraz urzdzenia technologiczne. Gazy odorotwórcze uwalniane w procesach mikrobiologicznych s obecne w pomieszczeniach inwentarskich i otoczeniu ferm, co stanowi znaczne obcienie dla rodowiska oraz dyskomfort dla mieszkaców1-4). Majc powysze kwestie na uwadze podjto prób opracowania preparatu na bazie nanosrebra, który wpywaby na ograniczenie zarówno emisji amoniaku, jak i rozwoju drobnoustrojów w cióce. Dziaanie biobójcze i dezynfekcyjne srebra znane jest od dawna. W literaturze znale mona wiele doniesie dotyczcyc[...]
Zastosowanie metod spektroskopowych do oznaczania zawartości L-karnityny w mleku
Opracowano procedury przygotowania prób
mleka do oznaczeń całkowitej i wolnej L-karnityny
metodami spektroskopowymi, a także
oceniono przydatność metod spektrofotometrycznej
i spektrofluorymetrycznej w tego typu
analizach. Obie metody gwarantowały zbliżoną
dokładność i powtarzalność wyników, jednak
metoda kolorymetryczna z użyciem DTNB była
tańsza, a samo wykonanie oznaczeń mniej
pracochłonne. W ramach badań określono
także wpływ gatunku mleka oraz jego obróbki
termicznej i czasu przechowywania na zawartość
L-karnityny. Największą zawartością całkowitej
i wolnej L-karnityny charakteryzowało
się mleko owcze, średnią krowie, natomiast
najmniejszą kozie. Proces obróbki termicznej
(pasteryzacja) oraz przechowywanie zmniejszały
stężenie wolnej L-karnityny w mleku.
Two anal. methods (spectrophotometry, spectrofluorometry)
were tested for their applicability for enzymatic detn.
of total and free L-carnitine contents in cow, goat and
sheep milk samples. The samples were preliminary prepd.
by hydrolysis with KOH at 60°C for 1 h, neutralization with
HClO4 and ultrafiltration and then analyzed after enzymatic
acetylation of L-carnitine with carnitine acetyltransferase
either by colour reaction of the released free coenzyme
A with 5,5’-dithio-bis(2-nitro-benzoic) acid (absorption at
412 nm) or by reaction of the coenzyme A with 2-oxoglutarate
in presence of its dehydrogenase to hydrogenated
nicotin-amide-adenine dinucleotide (absorption at 340
nm). Both methods tested were consistent but the spectrophotometric
method was distinguished by higher simplicity.
The highest content of total L-carnitine was found
in sheep milk (10.8-10.9%) and the lowest in the goat milk
(5.7-5.9%). Both the storage of the milk samples at -18°C
for 4 weeks and the pasteurization of cow milk at 75°C and
90°C resulted in decrease in the L-carnitine content.
Jednym z najważniejszych problemów zdrowotnych współczesnego
społeczeństwa są "choroby cywiliz[...]
Synteza biologicznie aktywnych izomerów kwasu linolowego z wykorzystaniem katalizatora tlenkowego
Przedstawiono wyniki badań dotyczących procesu
syntezy biologicznie aktywnych soli wapniowych
izomerów kwasu linolowego c9,t11
i t10,c12C18:2 (Ca-CLA) z wykorzystaniem
katalizatora tlenkowego. Do badań użyto oleju
z pestek winogron o zawartości kwasu linolowego
c9,c12C18:2 68,5% mas., środowisko reakcji stanowił
glikol etylenowy lub glicerol, temp. reakcji
wynosiła 185°C, a czas reakcji 3 h. Katalizatorem
reakcji był tlenek wapnia w ilości dwukrotnie
większej od stechiometrycznej. Uzyskane wyniki
porównano z wynikami procesu alkalicznej
izomeryzacji prowadzonej w obecności wodorotlenku
potasu jako katalizatora, w znany sposób.
W wyniku izomeryzacji kwasu linolowego zawartego
w oleju z pestek winogron prowadzonej
wobec wodorotlenku potasu uzyskano produkt
zawierający 56,8% mas. sumy izomerów c9,t11 +
t10,c12C18:2. W mydłach wapniowych (Ca-CLA),
stanowiących produkty izomeryzacji prowadzonej
w obecności tlenku wapnia, zawartość izomerów
kwasu linolowego c9,t11 + t10,c12C18:2 wynosiła
5,6% mas. i 1,5% mas. dla reakcji prowadzonej
odpowiednio w glikolu etylenowym i glicerolu.
Grape seed oil was treated with KOH or CaO in (HOCH2)2 or
glycerol at 185°C for 3 h to isomerize the 9c,12cC18:2-linoleic
acid to its conjugated diene 9c,11tC18:2 and 10t,12cC18:2
isomers. CaO was more less active than KOH as the isomerization
catalyst, but the Ca salts are of higher practical use.
Izomery kwasu linolowego (CLA), c9,c12C18:2, stanowią grupę
związków zawierających układy sprzężonych wiązań podwójnych
w pozycjach cis,cis, cis,trans, trans,cis i trans,trans1). Dotychczas
najlepiej przebadano i poznano właściwości izomerów o konfiguracji
c9,t11 i t10,c12, które wykazują m.in. aktywność antyproliferacyjną
w stosunku do komórek nowotworowych oraz redukują udział tkanki
[...]
Wpływ dodatku nanosrebra na kształtowanie się parametrów fizykochemicznych środowiska w obiekcie inwentarskim
Zaprezentowano wyniki badań mających na
celu określenie skuteczności zmniejszenia
emisji amoniaku w obiekcie inwentarskim przy
użyciu preparatu nanotechnologiczno-mineralnego
na bazie nanosrebra i wermikulitu.
Zaobserwowano, że dodatek ten spowodował
obniżenie zawartości amoniaku ponad ściółką
w granicach 5-73%, a w górnej warstwie
ściółki w zakresie 5-47%. Odnotowano także
pewien wpływ dodatku na obniżenie wartości
wskaźników fizycznych ściółki (temperatura,
wilgotność, pH).
Bedding in a sheephouse was powdered (100 g/m2) with
wermiculite humodetrinite (95:5) blend covered with nano
Ag (about 0.1 g/L) to decrease the NH3 concn. in the upper
layer of bedding and above its surface. A substantial difference
between the studied and control groups was obsd.
only after 12 weeks of the expt.
Jedną z bardzo intensywnie rozwijających się w ostatnich latach
dziedzin nauki jest szeroko pojęta nanotechnologia. Nauka ta zaczyna
odgrywać coraz większą rolę m.in. w ochronie środowiska, a także
w rolnictwie, weterynarii, jak również w chowie i hodowli zwierząt1-
7). Jednym z najpowszechniej stosowanych w nanotechnologii
pierwiastków jest srebro. Pierwiastek ten w skali nano charakteryzuje
się wysoką aktywnością biobójczą wobec licznych patogenów, takich
jak bakterie, wirusy, grzyby i drożdże8-11). Wykazano także, że zastosowanie
nanosrebra w połączeniu z sorbentami naturalnymi może dawać
dobre wyniki w zakresie redukcji emisji amoniaku ze ściółki oraz
powodować zmniejszenie liczby bakterii12, 13).
Parametry fizykochemiczne zarówno powietrza, jak i ściółki
w pomieszczeniach gospodarskich są jedną z ważniejszych kwestii
dotyczących utrzymania zwierząt i ich dobrostanu. Mają one wpływ
na zdrowotność zwierząt, ale także warunkują emisję do środowiska
zanieczyszczeń gazowych, w tym amoniaku, oraz mikrobiologicznych,
które stanowią zagrożenie nie tylko dla zwierząt, ale również
są znaczącym obciążeniem dla środowiska i mieszkańców obszarów
s[...]
Modyfikacja składu chemicznego produktów mleczarskich
Przedstawiono wyniki doświadczalnych badań
otrzymywania soli wapniowej sprzężonego kwasu
linolowego z oleju z winogron na katalizatorach
tlenkowych i wzbogacania oleju rybnego
w kwasy omega-3 metodą krystalizacji niskotemperaturowej
oraz otrzymywania na ich bazie
bioaktywnego kompleksu roślinno-rybnego.
Zastosowanie opracowanych preparatów lipidowych
w żywieniu krów mlecznych, w postaci
dodatków paszowych na nośniku mineralnym,
istotnie zwiększyło zawartość biologicznie aktywnych
kwasów tłuszczowych w tłuszczu mleka
(sprzężone kwasy linolowe c9t11 i t10c12,
kwas trans-wakcenowy, kwas eikozapentaenowy
i kwas dekozaheksaenowy). Również sery
podpuszczkowe wyprodukowane z mleka krów
otrzymujących preparaty lipidowe miały korzystniejszy
skład, zbliżony pod względem profilu
kwasów tłuszczowych do składu wykorzystanego
do ich produkcji surowica. Najkorzystniej
skład chemiczny produktów mleczarskich zmodyfikował
bioaktywny kompleks roślinno-rybny.
Grape seed oil was isomerized on CaO in (HOCH2)2 to
Ca conjugated linolate (5.6%), while a fish oil was lowtemp.
crystd. to increase content of eicosapentaenoic
and docosahexaenoic acids to 41.5%. Both prepns. were
supported on a com. humus-mineral sorbent and used
as a supplement cows diet at 400 g/head/day to modify
the fatty acid profile of milk fat. The share of conjugated
dienes of cis-9, trans-10 and trans-10, cis-12 linoleic acids
C18:2 in milk fat increased by 55-150% and trans-11
vaccenic acid C18:1 by 62-110% as a result of the diet
improvement. Transfer of the fatty acids profile from milk
to rennet cheese was also confirmed.
Piotr Nowakowskia, Bożena Patkowska-Sokołaa, Robert Bodkowskia, *, Tadeusz Szulca,
Stefania Kinala, Wiesława Walisiewicz-Niedbalskab, Zygmunt Usydusc
aUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; bInstytut Chemii Przemysłowej im. prof. Ignacego Mościckiego,
Warszawa; cMorski Instytut Rybacki - Państwowy Instytut Badawczy, Gdynia
Modyfikacja składu chemiczne[...]
Zastosowanie aminopropylowej ekstrakcji kolumnowej do wzbogacania oleju rybnego w kwasy omega-3
Przedstawiono wyniki doświadczalnych badań
procesu wzbogacania oleju rybnego w kwasy
omega-3 metodą aminopropylowej ekstrakcji
kolumnowej na złożu stałym. Najlepsze efekty
uzyskano, gdy stosunek masy wolnych kwasów
tłuszczowych do masy wypełnienia wynosił
1,5:100 i 3:100 (stężenie PUFA ok. 97%, EPA
+ DHA ok. 85%, odzysk ok. 90%). Kilkakrotne
przepuszczenie oleju przez tę samą kolumienkę
nie miało wpływu na stężenie kwasów EPA
i DHA, natomiast znacznie zmniejszało zużycie
jej wypełnienia. Efektywność procesu zatężania
przy zastosowaniu metod ekstrakcji do
fazy stałej i kompleksowania mocznikiem była
zbliżona i wyższa niż efektywność przy zastosowaniu
krystalizacji niskotemperaturowej.
Polyunsatd. fatty acids contained in cod liver oil (initial conch.
39.04%) were concd. by extn. to solid phase (aminopropyl
columns, acids-to-packing mass ratio 0.6:100 to 12:100), lowtemp.
crystn. and complexation with urea to the final concn.
97.79%, 70.47% and 97.07%, resp. Docosahexaenoic and
eicosapentaenoic acids were the main components of the
concentrates. The no. of passings of the oil through the extn.
column (up to 6) did not influence the conch. efficiency.
Od dawna przedmiotem licznych badań są lipidy, będące naturalnym
źródłem energii, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz kwasów tłusz-
Zastosowanie aminopropylowej
ekstrakcji kolumnowej do wzbogacania
oleju rybnego w kwasy omega-3
Use of aminopropyl column extraction
for fish oil enrichment in omega-3 acids
aMorski Instytut Rybacki-Państwowy Instytut Badawczy, Gdynia; bUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Dr hab. inż. Zygmunt USYDUS, prof. nadzw.
MIR, w roku 1971 ukończył studia na Wydziale
Chemicznym Politechniki Gdańskiej. Od 2010 r.
jest zatrudniony na stanowisku profesora nadzwyczajnego
w Morskim Instytucie Rybackim
- Państwowym Instytucie Badawczym w Gdyni,
pełniąc funkcję kierownika Zakładu Chemii
Żywności i Środowiska. Specjalność - chemia
żywności i środowiska.[...]
Potencjalne surowce do otrzymywania bioaktywnych pochodnych tłuszczowych
Przedstawiono charakterystykę olejów zawierających
trzy wiązania podwójne (lniany,
z lnianki) i z gorczycy o obniżonej zawartości
kwasu erukowego, zawierające kwas
α-linolenowy (9c,12c,15cC18:3), oraz z olejów
z nasion wiesiołka, ogórecznika i z czarnej
porzeczki zawierających kwas γ-linolenowy
(6c,9c,12cC18:3). Ponadto przebadano oleje,
które w stanie naturalnym zawierają izomery
kwasu o 18 atomach węgla i trzy wiązania
podwójne, a wśród nich olej tungowy zawierający
kwas α-eleostearynowy (9c,11t,13tC18:3)
i oleje z nagietka zawierające kwas nagietkowy
(8t,10t,12cC18:3).
Eight com. available and recovered vegetable oils (flax,
false flax, evening primrose, barage, blackcurrant, mustard,
tung and pot marigold) were analyzed for chem.
compn., esp. for content of mono, di and tri unsatd. fatty
acids. Contents of conjugated linoleic acids in tung oil
were: the isomer 9c,11t,13t (α-eleostearic acid) 76.8% and
the isomer 9c,11t,13t (β-eleostearic acid) 1.3% of the total
fatty acids. In the marigold oil (varieties ‘Geisha Girl‘ and
‘Persemmon Beauty’), the isomer 8t,10t,12c (α-calendic
acid) was in concns. 53,2 and 53,6%, resp. Concns. of the
isomer 8t,10t,12t (β-calendic acid) were 2,1% and 1,4%,
resp. α-Linolenic acid (9c,12c,15c C18:3) was identified
in linseed oil (53,3%), in Camelina sativa oil (45,7% m/m)
and in low erucic acid mustard oil (13,9% m/m). γ-Linolenic
acid (6c,8c,12c C18:3) was identified in evening primrose
oil (6,8% m/m), in borage seed oil (20,6% m/m) and in
Wiesława Walisiewicz-Niedbalskaa,*, Bożena Patkowska-Sokołab, Hanna Gwardiaka, Tadeusz Szulcb,
Robert Bodkowskib, Krzysztof Różyckia
aInstytut Chemii Przemysłowej, Warszawa; bUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Potencjalne surowce do otrzymywania
bioaktywnych pochodnych tłuszczowych
Potential raw materials in the synthesis
of bioactive fat derivatives
Prof. dr hab. inż. Bożena PAT[...]