Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Wiesław A. Chmielewski"

Z HISTORII CHEMII - Stulecie Boryszewa


  Dnia 11 grudnia 2011 r. Boryszew Erg SA wchodzący w skład grupy kapitałowej Boryszew SA obchodzić będzie 100-lecie funkcjonowania fabryki, która w 1911 r. wystartowała jako Societe Anonyme Belge des Soies Artificielles de Sokhatcheff i pod polską nazwą Belgijskie Towarzystwo Sochaczewskiej Fabryki Sztucznego Jedwabiu. Tak naprawdę, to wszystko zaczęło się kilka lat wcześniej, kiedy to ok. 1904 r. Belgijskie Towarzystwo Sztucznego Jedwabiu w Tubize zaczęło badać przez swego konsula w Odessie możliwości założenia filii firmy w Cesarstwie Rosyjskim. Przedstawiciele tej firmy zainteresowali się bliżej terenem Królestwa Polskiego i wybór ich padł na okolice … Tomaszowa Mazowieckiego. Duży udział w podjęciu, a następnie realizacji projektu zbudowania tam zakładu miał dyrektor techniczny fabryki w Tubize inż. Feliks Wiślicki. To on przybył z grupą finansistów na teren Królestwa i osobiście wybrał miejsce pod budowę fabryki jedwabiu w Wilanowie koło Tomaszowa Mazowieckiego. Gorący okres 1905 r. przerwał na jakiś czas działalność przedsiębiorstwa, a temat odżył dopiero w 1909 r. Z tego też okresu datuje się list Wiślickiego do jego kolegi Karlsbada, w którym zwraca on uwagę, że w Królestwie znajdują się jeszcze inne dobre tereny pod budowę nowej fabryki w okolicach Łowicza. Nie wiemy dokładnie, czy chodzi tu o założoną w Łowiczu wytwórnię kwasów organicznych, czy o Boryszew. Pozostaje faktem, że na tym terenie zjawili się belgijscy przedsiębiorcy i odkupili od Andrzeja Dowkonta, właściciela istniejącego folwarku z dobrze prosperującą gorzelnią, cały teren. Transakcja została formalnie załatwiona w Belgii, podobnie jak i rejestracja Spółki. Tam właśnie, pod Brukselą, 11 grudnia 1911 r. u notariusza Ernesta Vuylstake zjawiły się zainteresowane strony i dokonały formalnej rejestracji nowego przedsiębiorstwa. Jego statut określał czas działalności na 30 lat z możliwością przedłużenia. Kapitał zakładowy miał wynieść [...]

 Strona 1