Związki lotne w piwach wyprodukowanych z udziałem ryżu DOI:10.15199/64.2016.7-8.1
Omówiono charakterystykę profilu związków lotnych piw jasnych typu lager wyprodukowanych
z różnym udziałem ryżu, który częściowo zastępował słód browarny.
Udział surowca niesłodowanego w całkowitym zasypie wynosił: 0, 5, 15 i 25%.
Zawartość ekstraktu w brzeczce podstawowej wynosiła 11,5°Blg. Częściowe zastąpienie
słodu jęczmiennego ryżem przyczyniło się do otrzymania wyrobów o zmienionym
profilu związków lotnych w stosunku do piwa tradycyjnego. Stwierdzono,
że bukiet smakowo-zapachowy piw otrzymanych z udziałem płatków ryżowych
jest wynikiem obecności przede wszystkim piętnastu związków lotnych, przy czym
wiodącą rolę odgrywały 3-metyl-1-butanol oraz ester etylowy kwasu kapronowego.
Dodatek płatków ryżowych w produkcji piwa istotnie wpływał na zwiększenie
zawartości 2-metyl-1-butanolu oraz octanu fenyloetylowego, jak również na zmniejszenie
zawartości heksanu oraz octanu izoamylu.Wstęp
Piwo powinno charakteryzować się bukietem smakowo-zapachowym charakterystycznym
dla danego jego rodzaju. Osiąga się to w wyniku zastosowania różnych
rodzajów słodu i jego suplementów, zamienników oraz dozowaniu innych dodatków.
Na bukiet piwa znaczący wpływ ma odmiana chmielu oraz moment dozowania
chmielu podczas procesu produkcji brzeczki i piwa [1], [2], [3].
Do warzenia piwa coraz częściej używane są surowce niesłodowane, takie jak
ziarna różnych zbóż (niepoddawane kiełkowaniu i suszeniu) oraz różne źródła cukrów
dozowane do brzeczki, takie jak: cukier biały, syrop cukrowy oraz syrop skrobiowy.
Poprzez dodatek cukru lub syropu skrobiowego można uzyskać większą stabilność
koloidalną piwa, wyższy stopień odfermentowania oraz łagodniejszy jego smak [14].
Stosowanie dodatków niesłodowanych ma na celu przede wszystkim obniżenie
kosztów jego produkcji, ale także poprawę klarowności piwa. Przy okazji stwarza
możliwość poszerzenia asortymentu piw o wyroby o nowym, innowacyjnym
bukiecie smakowo-zapachowym. Możliwe jest także wyprodukowanie piwa bez
udział[...]