Bake & Play DOI:
Po sukcesie pierwszej edycji konkursu dla młodych cukierników, zorganizowanego przez Akademię Mistrza, kolejni adepci sztuki cukierniczej już szykują się do kolejnej rywalizacji i zabawy. "Jeśli cukiernictwo to dla Ciebie nie tylko ciężka praca, ale także dobra zabawa, nie czekaj i weź udział w konkursie Bake and Play!". Właśnie tak Akademia Mistrza zachęca do wzięcia udziału w zabawie, która nie tylko daje młodym ludziom szansę pokazania swojego talentu i warsztatu szerokiej publiczności, [...]
Bake & Play - wielki konkurs dla młodych cukierników DOI:
Już za kilka dni rusza druga edycja, największego konkursu dla młodych cukierników w Polsce - Bake & Play. Pierwsza odsłona pokazała nam jak ogromny talent drzemie w młodych ludziach, którzy rozpoczynają swoją przygodę w cukiernictwie. Niektórzy z nich, przy odrobinie pomocy ze strony bardziej doświadczonych kolegów po fachu, mają szansę stać się mistrzami w swojej branży. I właśnie po to jest ten konkurs. Aby wyłapywać najzdolniejszych cukierników i pokazywać ich talent światu - mówi pomysłodawca konkursu Bake & Pla[...]
Bake & Play po raz drugi DOI:
Za nami druga edycja konkursu Bake & Play. W rywalizacji zorganizowanej dla młodych Cukierników przez ZT Kruszwica wzięło udział kilkadziesiąt osób. Zaprezentowały one ponad 100 prac, z których - zdaniem jurorów - zdecydowana większość zasłużyła na wyróżnienie. Brawa dla wszystkich, którzy zdecydowali się wziąć udział w konkursie. Dla mnie każdy z nich jest zwycięzcą. Najchętniej przyznałbym nagrody wszystkim uczestnikom. Naprawdę na to zasłużyli - ocenił jeden z sędziów, Jacek Zięba, technolog żywności z Kruszwicy. Biorąc pod uwagę fakt, że poziom wszystkich prac był bardzo wysok[...]
Podwieczorki z Akademią Mistrza Kruszwicy Praktyczne kwestie znakowania wyrobów cukierniczych DOI:
Od 2014 roku Kruszwica zaprasza swoich partnerów biznesowych na seminaria w ramach programu "Podwieczorki z Akademią Mistrza". Podczas tych spotkań cukiernicy i piekarze mają możliwość w swobodnej atmosferze przy smacznym podwieczorku porozmawiać z ekspertami z różnych dziedzin i - wykorzystując ich wiedzę - coraz lepiej, skuteczniej i efektywniej rozwijać swoją działalność. Zadaniem Kruszwicy jest ułatwianie cukiernikom i właścicielom cukierni, rozwijania ich przedsiębiorstw. Dzięki wieloletniej, ścisłej współpracy dobrze znamy ich wyzwania, wiemy w jakich dziedzinach ocze[...]
Chwal się krótką etykietą! DOI:
Przepisy prawne obowiązujące producentów żywności stają się coraz bardziej restrykcyjne. Dla przedsiębiorstw produkujących wyroby pełne niepożądanych przez klientów dodatków - to poważne utrudnienie. Zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011 producenci żywności, a więc także piekarze i cukiernicy, zobowiązani są do umieszczenia na opakowaniu (lub w przypadku produktów niepakowanych w dostępnym dla klienta miejscu) pełnej lub prawie pełnej listy składników wyrobu gotowego. Kolejny przepis, który wejdzie w życie w grudniu br.,[...]
Międzynarodowe Inspiracje, czyli światowe gwiazdy cukiernictwa dla Akademii Mistrza DOI:
Akademia Mistrza, w ciągu dziesięciu lat swojego istnienia zainicjowała całą gamę projektów.
Liczne spotkania, warsztaty, szkolenia oraz konkursy zawsze budziły duże zainteresowanie
wśród piekarzy i cukierników. Jest jednak jeden szczególny projekt. Są to Spotkania z Mistrzem.Światowej sławy cukiernicy, specjalnie na zaproszenie
Akademii Mistrza, prezentują podczas spotkań
swój kunszt, doświadczenie, a także dzielą się
pomysłami. Dzięki Akademii, Mistrzowie są na wyciągnięcie
ręki!
Najpierw poznaj tradycyjną recepturę
i rolę każdego składnika w przepisie.
Potem eksperymentuj! [...]
Jak wykorzystać święta by docenić pracowników i zadbać o poprawę atmosfery w firmie? DOI:
Święta to czas spotkań z bliskimi, życzeń i oczywiście prezentów. Dotyczy to nie tylko relacji rodzinnych,
ale także zawodowych. Trudno wyobrazić sobie lepszy moment na podziękowanie
współpracownikom za całoroczną pracę i docenienie ich wysiłków. Świąteczna atmosfera sprzyja
także budowaniu dobrych relacji w zespole i rozwiązywaniu firmowych konfliktów. Warto więc mądrze wykorzystać ten niezwykły czas. Świąteczne
prezenty, spotkania czy inne inicjatywy mają bowiem duże
znaczenie dla optymalnego funkcjonowania zakładu. Warto potraktować
je jako element motywacyjny - mądrą inwestycję w pracowników
i współpracowników, która zaowocuje w przyszłości.
Prezenty "od firmy"
Tym czego nie może zabraknąć w Boże
Narodzenie w żadnym polskim domu, są
słodkie wypieki. Przedstawiciele branży
cukierniczej mają więc w swojej ofercie
gotowe podarunki. Paczki świąteczne to
jedna z najpopularniejszych form dziękowania
pracownikom i partnerom biznesowym za współpracę
w mijającym roku - mówi Marek Kopernik z działu marketingu
ZT Kruszwica. Często te paczki są związane z ofertą firmy.
W przypadku Kruszwicy w pięknie zapakowanych, świątecznych
paczkach dla pracowników znalazły się wysokiej jakości
oleje i margaryny, produkty, które przed świętami, kiedy przygotowujemy
mnóstwo wypieków, bardzo się przydają - dodaje.
Takie prezenty mają dla pracodawcy tę zaletę, że w b[...]
Duża porcja praktycznej wiedzy ze słodkimi dodatkami! DOI:
Prowadzenie cukierni lub piekarni to trudne wyzwanie. Żeby zakład mógł działać
i się rozwijać konieczny jest bowiem nie tylko dobry smak i kunszt rzemieślniczy, ale
także rozległa wiedza biznesowa. Co gorsze, nie wystarczy jednorazowe zdobycie niezbędnych
informacji. Prawo regulujące funkcjonowanie przedsiębiorstw zmienia się
bezustannie i wymusza stałe podnoszenie kwalifikacji. Bez znajomości przepisów,
a przede wszystkim zrozumienia, co oznaczają one w praktyce, właściciele zakładów
i menedżerowie narażają się na kary finansowe - często wcale niemałe.Podwieczorek z mistrzynią od prawa pracy
Stworzona przez Kruszwicę Akademia Mistrza, w ramach
działań wspierających cukierników i piekarzy od strony biznesowej,
zaprasza na szkolenia z cyklu "Podwieczorki z Akademią
Mistrza". W tym roku zaplanowano pięć warsztatów
z zakresu prawa, które poprowadzi Adrianna Głuchow[...]
AMB - jedyne szkolenia e-learningowe dla cukierników i piekarzy DOI:
Nawet w najbardziej tradycyjnych branżach obowiązuje uniwersalna zasada biznesowa:
jeśli się nie rozwijasz, cofasz się! Tak samo jest w branży cukierniczo-piekarskiej.
Raz zdobyta wiedza nie wystarczy, by zagwarantować zakładowi sukces na lata.
Dotyczy to nie tylko umiejętności rzemieślniczych, ale także, a może nawet przede
wszystkim - biznesowychJeszcze ćwierć wieku temu wystarczało mieć
dobry produkt, który w zasadzie gwarantował
sukces. Dziś to zdecydowanie za mało.
Żeby cukiernia czy piekarnia mogła się rozwijać,
trzeba spełnić szereg warunków w stale
zmieniających się okolicznościach rynkowych,
sprzedażowych i prawnych. Aby sprostać temu
wyzwaniu konieczne jest ustawiczne podnoszenie
kwalifikacji całego personelu, a zwłaszcza
kadry kierowniczej.
Nie zawsze jednak możemy sobie pozwolić
na regularne wysyłanie pracowników na kursy
czy warsztaty doszkalające. Na przeszkodzie
często stają czas, pieniądze i braki kadrowe. Na
szczęście ni[...]
Gdzie szukać pracowników? DOI:
Brak ludzi do pracy to jeden z palących problemów branży cukierniczej. W wakacje, gdy
pracownicy korzystają z urlopów, sytuacja w zakładach staje się jeszcze trudniejsza. Wielu
właścicieli niemal ciągle zadaje sobie pytania: gdzie znaleźć nowych pracowników, jak zatrzymać
tych, którzy już są w zespole i zwiększyć ich wydajność i efektywność? Szukamy na nie odpowiedzi razem z Adrianą Głuchowską,
ekspertką w dziedzinie finansów publicznych i prawa
pracy oraz trenerką Akademii Mistrza od lat związaną
z branżą cukierniczą.
Posiłki spoza kraju
Coraz większą grupę pracowników, także na rynku piekarsko-
cukierniczym, stanowią cudzoziemcy. Przede wszystkim
osoby pochodzące z Ukrainy, ale też z innych państw zza
naszej wschodniej granicy. Część pracodawców nadal jednak
z obawami podchodzi do zatrudniania obcokrajowców,
zwłaszcza tych pochodzących spoza UE, spodziewając się
trudnych procedur prawnych.
Proces zatrudnienia np. Ukraińca czy Białorusina faktycznie
jest dość skomplikowany. Nie są to jednak trudności tak duże, by
się nimi zniechęcać - mówi Adriana Głuchowska. Tym bardziej
że takie rozwiązanie ma wiele zalet. Osoby z Ukrainy, koncentruję
się na nich, bo są w Polsce zdecydowanie najliczniej reprezentowani,
mają opinię bardzo pracowitych, zaangażowanych,
chętni[...]