Szałwia jako cenne źródło naturalnych antyoksydantów do żywności DOI:
Ostatnio bezpieczeństwo najpopularniejszych syntetycznych przeciwutleniaczy zostało zakwestionowane [12]. Obecnie wielu technologów żywności uważa, że należy zastępować syntetyczne przeciwutleniacze naturalnymi. Z właściwości przeciwutleniających znane są zioła z rodziny jasnotowatych (Lamiaceae), a zwłaszcza szałwia i rozmaryn.Szałwia jest półkrzewem pochodzącym z Europy Południowej i Azji Mniejszej. Istnieje ok. 700 gatunków szałwii. Najbardziej znana jest szałwia lekarska (Salvia officinalis) [8]. W Polsce uprawiana jest jej odmiana Bona [19]. Na całym świecie używa się jej do celów kulinarnych jako przyprawę, a także jako roślinę leczniczą. Wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwbakteryjne, wirusobójcze, przeciwzapalne, przeciwgrz[...]
PROBIOKAP - na zdrowie!
To już półmetek realizacji projektu o akronimie PROBIOKAP pt. "Prozdrowotne dodatki do żywności zawierające
immobilizowane nienasycone kwasy tłuszczowe oraz bakterie probiotyczne otrzymywane metodą suszenia
rozpyłowego". Projekt został opracowany przez naukowców Centrum Bioimmobilizacji i Innowacyjnych Materiałów
Opakowaniowych przy współpracy Katedry Mikrobiologii i Biotechnologii Stosowanej oraz Katedry Towaroznawstwa
i Oceny Jakości na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa - Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego
w Szczecinie i niewielkim zewnętrznym wsparciu osobowym.Realizacja projektu odbywa się we
współpracy z 23 dostawcami różnorodnych
surowców pochodzenia naturalnego
o potencjalnych właściwościach antyoksydacyjnych.
Do dnia złożenia artykułu do
druku jest tych pozycji 178, w tym przyprawy,
zioła, aromaty, oleorezyny, olejki eteryczne
oraz ich mieszaniny. Kooperacja w ramach
projektu to z jednej strony możliwość uzyskania
licznych punktów widzenia na analizowany
problem, z drugiej zaś ścieranie się opinii
i sądów mocno spolaryzowanych. Specjaliści
od zabezpieczenia antyoksydacyjnego źródeł
kwasów n-3 nie chcą słyszeć o tym, że ich najnowszy
antyoksydant burzy opracowaną przed
tygodniem recepturę emulsji. Technolodzy
suszenia rozpyłowego protestują na wieść, że
zastosowanie nowego antyoksydantu wymusza
zmianę substancji otoczkującej. Mikrobiolodzy
podnoszą larum, że optymalne nastawy
temperatury suszenia są niedopuszczalne.
Nikt w tej wrzawie nawet nie słucha technologów
od receptury emulsji, którym wciąż zbyt
mało sta[...]
Przydatność oleju lnianego jako substancji modelowej do testowania barierowości UV folii opakowaniowych DOI:10.15199/62.2017.6.21
Tłuszcze jadalne, a szczególnie oleje roślinne, różnią się składem
kwasów tłuszczowych (KT) (różne proporcje KT nasyconych,
jedno- i wielonienasyconych z n-6 i n-3), obecnością wiązań sprzężonych
oraz zawartością antyoksydantów. Sumaryczna zawartość
nienasyconych KT jest największa w olejach rzepakowym i lnianym
(odpowiednio 92,05 i 91,21%). Jednak głównym składnikiem oleju
lnianego jest kwas linolenowy n-3 (ponad 55%), który jest bardziej
podatny na utlenianie niż kwas oleinowy. Podatność na utlenianie
rośnie w postępie geometrycznym proporcjonalnie do liczby wiązań
nienasyconych w poszczególnych kwasach tłuszczowych1). Olej lniany
ze względu na specyficzną budowę chemiczną, zwłaszcza bardzo
wysoki poziom nienasycenia kwasów tłuszczowych i małą zawartość
witaminy E stanowiącej naturalny przeciwutleniacz, jest produktem
bardzo podatnym na utlenianie katalizowane temperaturą i dostępem
tlenu, a przede wszystkim działaniem promieniowania świetlnego
aktywującego procesy autooksydacji. Absorpcja promieniowania UV
przez cząsteczki prowadzi do ich wzbudzenia lub rozpadu na wolne
rodniki, które są indywiduami bardzo reaktywnymi2). Na podatność
na utlenianie, poza właściwościami chemicznymi samego produktu,
wpływ mają również czynniki zewnętrzne, takie jak dostęp tlenu,
światła, rodzaj opakowania i warunki przechowywania3). Obecnie
1326 96/6(2017)
Dr inż. Małgorzata MIZIELIŃSKA - notkę biograficzną i fotografię Autorki
drukujemy w bieżącym numerze na str. 1317.
Mgr inż. Marta WERONIS jest absolwentką
Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej
Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego
w Szczecinie (kierunek inżynieria
chemiczna i procesowa, specjalność inżynieria
procesowa). Od 7 lat jest pracownikiem naukowo-
technicznym w Centrum Bioimmobilizacji
i Innowacyjnych Materiałów Opakowaniowych tej
samej uczelni. Specjalność - analiza zmian jakościowych
frakcji lipidowych, praca z układami wielofazowymi,
w szczególności z emu[...]