Wpływ współczesnych systernów zarządzania jakością a szczególnie HACCR BRC, IFS na proces doskonalenia organizacji zajmującej się produkcja i obrotem żywności
W XXI wieku nie tylko ludzie latają po całym świecie, ale również wyroby, a szczególnie produkty spożywcze, a więc istnieje potrzeba potwierdzenia ich pochodzenia oraz bezpieczeństwa zdrowotnego poprz[...]
Czy każda instytucja może potwierdzać wdrożenie systemu HACCP w Polsce
Certyfikat akredytacji przyznany dla jednostki certyfikującej systemy zarządzania jakością jest potwierdzeniem kompetencji tej organizacji zgodnie z wymaganiami międzynarodowych standardów.W nawiązani[...]
Kilka uwag na temat niektórych determinantów jakości w przemyśle spożywczym
Miernikiem dostosowania przedsiębiorstwa przemysłu spożywczego do wymagań Unii Europejskiej w zakresie higieny jest wdrożenie przez zakład systemu kontroli wewnętrznej opartej na zasadach HACCP (Hazar[...]
Jakość i innowacyjność oraz bezpieczeństwo zdrowotne żywności
Nie sposób ocenić wyrobu z punktu widzenia wartości odżywczych, nie znając ilości dodanych składników. Definicja auditu jakości w oparciu o normę PN-EN ISO 19011-1, która określa, że audit jest to systematyczne i niezależne badanie mające określić, czy działania dotyczące jakości i ich wyniki odpowiadają zaplanowanym ustaleniom i czy te ustalenia są skutecznie realizowane i pozwalają na osi[...]
Od znaków jakości do systemów zarządzania
Złoty jubileusz Polskiego Centrum Badań i Certyfikacji zobligował mnie do podzielenia się refleksjami dotyczącymi mojej pracy w PCBC w latach 1994-1998 na stanowisku dyrektora Centrum. Nawiązując do mojej wcześniejszej pracy w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego oraz w Instytucie Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego mogę stwierdzić, że zagadnienia jakości zawsze były w centr[...]
Projektowanie i budowanie maszyn i urządzeń spożywczych w aspekcie wymagań normy PN-EN ISO 22000:2006
Maszyny i urządzenia, które są zaprojektowane i wykonane zgodnie z wymaganiami normy PN-EN-ISO 22000: 2006 są jednym z podstawowych czynników mających bezpośredni wpływ na wyprodukowanie! żywności bardzo dobrej jakości oraz bezpiecznej dla zdrowia człowieka. Bezpieczna maszyna - bezpieczna żywność. Zgodnie z definicją bezpieczeństwa żywności zawartą w normie PN-EN-ISO 22000: 2006 po przetraw[...]
Norma IFS - międzynarodowy standard żywności.Interpretacja nokautów wg wymagań V wersji Normy IFS.
Standaryzacja, zarówno w zakresie jakości produktu, jak i zarządzania jakością produkcji, jest dla przemysłu spożywczego zagadnieniem niezwykle ważnym ze względu na bezpieczeństwo produkowanej żywności. Standard IFS (International Food Standard) wymagany wcześniej przez sieci francuskie i niemieckie, a następnie - w nowej V wersji, obowiązującej od 1.01.2008 r. - także przez sieci włoskie, je[...]
Polska Nagroda Jakości dla firmy Lantmannen Unibake Poland
Anatomia procesu przygotowania i przyznania PNJ
z uwzględnieniem wszystkich jej kryteriów.11 listopada 2011 r. na Zamku Królewskim
w Warszawie odbyła się uroczystość wręczenia
Polskich Nagród Jakości. Nagrody wręczał Wicepremier
Waldemar Pawlak w obecności przedstawiciela
Prezydenta Rzeczypospolitej - Ministra
Olgierda Dziekońskiego oraz prezesa KiG Andrzeja
Arendarskiego.
Laureatem w kategorii Średnie organizacje produkcyjne
została firma produkcyjna Lantmannen
Unibake Poland, która od 18 lat specjalizuje się
w produkcji pieczywa typu "Fast food" do hamburgerów
i hot-dogów, które bezpośrednio po wypieku
są pakowane i zamrażane do -18°C. W tym stanie
pieczywo charakteryzuje się bardzo długim okresem
przydatności do spożycia bez utraty swoich
właściwości. W swojej ofercie firma posiada również
pieczywo typu Ciabatta, Panini, Bajgle, a także
L-kebaba, Pita, oryginalne Croissanty wypiekane
na bazie francuskiej receptury i duńskie wyroby
ciastkarskie Royal Danish Pastry.
Swoje wyroby firma sprzedaje również w opakowaniach
detalicznych, jako wyroby świeże i mrożone.
W chwili obecnej zatrudnionych jest ponad
173 pracowników, a zakład pracuje w układzie
trzyzmianowym, w 4 brygadowym systemie pracy.
Zasięgiem sprzedaży Lantmannen Unibake Poland
obejmuje terytorium całej Polski i od kilku lat
z powodzeniem eksportuje swoje wyroby do wielu
krajów europejskich, takich jak: Czechy, Słowacja,
Węgry, Dania, Belgia, Szwecja, Holandia, Hiszpania,
Litwa, Niemcy, Norwegia, Portugalia, Rosja, Wielka
Brytania i Włochy.
Piekarnia mieści się w Stanisławowie Pierwszym
w gminie Nieporęt, a produkcję swoją opiera
o surowce i dodatki polskie, zwracając uwagę na ich
jakość i terminowość dostaw. Lantmannen Unibake
Poland jest w posiadaniu certyfikatu wg Standardu
BRC - V, Wersji wg kategorii "A", przyznanego przez
jednostkę certyfikującą angielską SAI - GLOBAL.
Kryterium 1 - przywództwo
Pierwszym kryterium przy ocenie przedsiębiorstwa
starają[...]
Głos w sprawie
Uczestnicy Seminarium "Doskonalenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności-4", zorganizowanego w dniach 15-17 kwietnia 2012 roku w Zakopanem przez Klub POLSKIE FORUM ISO 9000 Sekcję Przemysłu Spożywczego, do którego należą przedstawiciele głównych stron zainteresowanych systemami dotyczącymi jakości i bezpieczeństwa żywności, czyli producenci żywności, detaliści, stowarzyszenia handlowe, jednostki certyfikujące i jednostki akredytujące, pragną przekazać kilka wniosków, stanowią podsumowanie uwag przedstawionych podczas ożywionej dyskusji na zakończenie konferencji. Warto się z nimi zapoznać. 1. Zwracamy się z uprzejmą prośbą o rozważenie możliwości powołania Departamentu Przemysłu Rolno-Spożywczego w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Uzasadnienie: Obecne zagadnienia przemysłu spożywczego są rozlokowane w różnych departamentach. Pracownicy przemysłu nie są w stanie zgłębić wiedzy, jakie zagadnienia znajdują się w poszczególnych departamentach. Uczestnicy Seminarium zwrócili uwagę na konieczność powołania Departamentu Przemysłu Rolno-Spożywczego, który zajmie się między innymi koordynacją zagadnień związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności w 17 branżach przemysłu spożywczego (branża mięsna, owocowo-warzywna, drobiarska, mleczarska, piekarska i cukiernicza, spirytusowa, winiarska, browarnicza, cukrownicza, lodziarska, dodatków do żywności i inne). 2. Należy w nazwie Ministerstwa Rolnictwa i R[...]
Interpretacja wymagań standardu wg VI wersji BRC oraz vi wersji standardu IFS
W poszczególnych standardach są wyeksponowane wymagania mające bezpośrednie
przełożenie na bezpieczeństwo i jakość produkowanej żywności, a więc wymagania te muszą
być stosowane w sposób bardzo precyzyjny i konsekwentny w celu natychmiastowego uruchamiania
działań korygujących przeciwdziałających powstawaniu wadliwych produktów
niebezpiecznych dla zdrowia ludzi i zwierząt.Bardzo dużo firm spożywczych w Polsce i na
świecie wdraża systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem
żywności w oparciu o wymagania
PN - EN - ISO 22000:2006 z uwzględnieniem PAS
220 oraz standardów BRC i IFS.
Sieci handlowe angielskie wymagają certyfikatu
na zgodność z wymaganiami IFS. Z tych względów
przedsiębiorstwa sektora gospodarczego spożywczego,
które pragną dostarczać swoje wyroby do
sieci handlowych angielskich, takich jak TESCO
i innych oraz do sieci handlowych niemieckich,
takich jak LIDL i innych oraz sieci francuskich,
takich jak AUCHAN, CAREEFUR i innych oraz sieci
handlowych włoskich muszą być w posiadaniu
3 lub 4 i więcej aktualnych certyfikatów dotyczących
poszczególnych standardów przyznanych
przez trzecią niezależną stronę jaką jest uprawniona
jednostka certyfikująca.
Jedną z korzyści posiadania certyfikatów jest
fakt, że takie przedsiębiorstwo nie jest zbyt często
odwiedzane, przez audytorów drugiej strony.
Poszczególne standardy na wielu odcinkach są
do siebie podobne, a więc spełnienie wymagań
jednego standardu pozwala na jego dostosowanie
do standardu drugiego. Tu postanowiono dokonać
analizy wymagań fundamentalnych VI wersji standardu
BRC z wymaganiami VI wersji IFS, która
obowiązuje od 1 lipca 2012 roku, VI wersja BRC
obowiązuje od 1 stycznia 2012 roku.
W poszczególnych standardach są wyeksponowane wymagania mające bezpośrednie
przełożenie na bezpieczeństwo i jakość produkowanej żywności, a więc wymagania te muszą
być stosowane w sposób bardzo precyzyjny i konsekwentny w celu natychmiastowego uruchamiania
działań korygującyc[...]