Inteligentne opakowania - przykłady i zastosowanie
Podstawowym zadaniem stawianym
opakowaniom przeznaczonym do kontaktu
z żywnością jest ochrona produktów
żywnościowych przed działaniem czynników
niekorzystnie wpływającym na
produkt, tj. zanieczyszczeń chemicznych,
mikrobiologicznych, tlenu czy światła.
Wraz ze wzrostem gospodarczym, rozwojem
produkcji i zaostrzającą się na rynku
konkurencją wzrasta znaczenie nowych
technologii w opakowalnictwie.
W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie opakowaniami
inteligentnymi. Według rozporządzenia 450/2009, inteligentne
materiały i wyroby to "materiały i wyroby, które monitorują stan
opakowanej żywności lub jej otoczenia". Inteligentne systemy
opakowaniowe, poprzez umieszczenie różnego rodzaju wskaźników
na etykiecie bądź bezpośrednio na opakowaniu pozwalają
monitorować jakość produktu w całym łańcuchu dostaw.
Wskaźniki za pomocą określonych zmian, głównie zmian koloru
wskazują na zmianę składu atmosfery panującej wewnątrz przestrzeni
opakowania lub na zmiany zachodzące na powierzchni
samego produktu [7]. Obecnie projektuje się wskaźniki, które
w sposób bezpośredni podają informacje o produkcie, a jednocześnie
są łatwe do interpretacji przez konsumenta [3]. Możemy
wyróżnić następujące wskaźniki [10]:
wskaźniki czasu i temperatury, tlenu, dwutlenku węgla, nieszczelności,
wzrostu mikroorganizmów, uszkodzenia opakowania;
znaczniki radiowe RFID;
biosensory i czujniki gazu.
Przykłady różnych rodzajów opakowań inteligentnych i ich
zastosowania przedstawione zostały w tabeli obok.
Najpopularniejszymi wskaźnikami stosowanymi w opakowaniach
inteligentnych są wskaźniki czasu i temperatury. Można
wyróżnić dwa rodzaje tego typu wskaźników, tj. wskaźniki
temperatury oraz integratory czasu i temperatury.
Wskaźniki temperatury są stosowane w celu nieustannego
monitorowania aktualnej temperatury produktu. Są one szczególnie
ważne w przypadku produktów mrożonych i żywności
chłodzonej. Pozwalają na zarejestrowanie przejściowego rozmrożenia[...]
Aktywne materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością
W ostatnich latach obserwuje się wzrost
zainteresowania badaczy stosowaniem
zamierzonych interakcji opakowania z przechowywanym
w nim produktem celem wydłużenia
okresu przydatności i utrzymania
lub nawet poprawy jakości żywności [22].
Aktywne materiały opakowaniowe oprócz
zapewniania ochronnej bariery przed
wpływem czynników zewnętrznych pełnią
dodatkowe funkcje, takie jak kontrola i reagowanie
na przebieg zjawisk zachodzących
wewnątrz opakowania [9]. Opakowania
aktywne w odróżnieniu od tradycyjnych
wchodzą w reakcje z wewnętrzną atmosferą
i produktem, w wyniku czego następuje hamowanie
przemian żywności podczas przechowywania
i przedłużenie jej trwałości.
Oddziaływania te jednak nie mogą być przypadkowe,
lecz dokładnie zaplanowane [12].
Na rynku rozpowszechnione są dwa typy opakowań aktywnych.
Należą do nich absorbery i emitery [23]. Opakowania aktywne
pełniące funkcję absorberów zawierają składniki, których
zadaniemjest pochłanianie, a tymsamymeliminowanie różnych
substancji ze środowiska wewnątrz opakowania. Aktywne oddziaływanie,
w zależności od rodzaju produktu, może dotyczyć
absorpcji tlenu, etylenu, dwutlenku węgla, wilgoci lub niekorzystnych
zapachów. Absorbowane czynniki oddziałując na
żywność wpływają na cechy sensoryczne i trwałość żywności
[7]. Natomiast zasada działania emiterów polega na wydzielaniu
substancji korzystnych dla jakości produktu spożywczego, które
mogą migrować nad powierzchnię produktu w opakowaniu lub
bezpośrednio do żywności. Celem ich działania jest ochrona produktu
przed rozwojem mikroorganizmów. Emiterami mogą być
substancje zapachowe, dodatki do żywności, składniki żywności,
regulatory wilgotności i substancje aktywne biologicznie,
które przeciwdziałają rozwojowi drobnoustrojów. Najczęściej
stosowane są emitery dwutlenku węgla, dwutlenku siarki oraz
alkoholu [7, 9, 23].
Pochłaniacze tlenu
Tlen zawarty w opakowaniu może być substratem w wielu
reakcjach chemicznych, które powodują nie[...]
Nowoczesne materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością oraz ich wpływ na bezpieczeństwo żywności
Rozwój nowych technologii związanych
z materiałami i wyrobami przeznaczonymi
do kontaktu z żywnością podyktowany jest
rosnącymi wymaganiami zarówno producentów
opakowań, jak i nowymi produktami
żywnościowymi, wynikającymi z potrzeb
konsumentów. Ze względu na rosnące zainteresowanie
konsumentów spożyciem świeżych
produktów spożywczych o wydłużonej
trwałości i kontrolowanej jakości, producenci,
chcąc sprostać powyższym wymaganiom,
muszą zapewnić nowoczesne oraz bezpieczne
opakowania. Stanowi to wyzwanie dla
branży opakowań spożywczych, a także działa
jako siła napędowa dla rozwoju nowych
i ulepszonych koncepcji technologicznych
opakowań [9].
Tradycyjne opakowania mają zapewnić ochronę żywności
i zachowanie jej trwałości przez jak najdłuższy czas, przy ograniczeniu
do minimum interakcji między opakowaniem a produktem
[19]. Opakowania aktywne i inteligentne należy uznać za innowacyjny
kierunek w dziedzinie opakowań do żywności.
W opakowaniach aktywnych, wbrew wcześniejszym zasadom,
celowo wykorzystuje się interakcję produktu z opakowaniem
lub ze środowiskiem, jakie produkt ten wytwarza.
W opakowaniach inteligentnych natomiast monitorowany
jest stan zapakowanej w te opakowania żywności. Obecnie zainteresowanie
producentów opakowań skierowane jest także
na wykorzystanie nanotechnologii przy produkcji opakowań
przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Wraz z pojawieniem
się tego typu opakowań powstają nowe problemy i zagrożenia
żywności w porównaniu z istniejącymi zagrożeniami w przypadku
tradycyjnych opakowań [9].
W Europie, w porównaniu do Japonii, USA czy Australii, stosowanie
opakowań aktywnych i inteligentnych oraz wykorzystanie
nanotechnologii w opakowalnictwie jest ograniczone.
Z tego powodu wdrażanie innowacyjnych technologii w dziedzinie
pakowania żywności przebiega wolniej niż w innych częściach
świata [19]. Ostrożne podejście Europy do osiągnięć nowych
technologii jest rozsądne ze względu na niedostateczne
zbadanie[...]
Badania sensoryczne materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Opakowania i wyroby przeznaczone
do kontaktu z żywnością występują
w naszym życiu na każdym kroku i pełnią
wiele istotnych funkcji. Podstawowym
zadaniem opakowań jest utrzymanie jakości
i zapewnienie bezpieczeństwa produktu.
Jednak materiały i wyroby przeznaczone
do kontaktu z żywnością, szczególnie
wytworzone z tworzyw sztucznych, mogą
powodować niekorzystne zmiany
organoleptyczne żywności.Smak i zapach są jednymi z podstawowych atrybutów żywności,
a zarazem wyznacznikami jakości produktu żywnościowego
[2]. Dlatego też ocena sensoryczna jest ważnym narzędziem
w wykrywaniu interakcji materiału z żywnością. Pozwala
określić wpływ oddziaływań opakowań i wyrobów na smak, aromat
i wygląd żywności, a co za tym idzie, na jakość żywności [5].
Zgodnie z punktem 3 Preambuły Rozporządzenia (WE)
nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z 27 października
2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do
kontaktu z żywnością oraz uchylające Dyrektywy 80/590/EWG
OPAKOWANIE 10/2012
61
BADANIA I ROZWÓJ
Małgorzata Nowacka, Dominika Niemczuk: Sensory analysis of materials and products destined to contact with food.
Packaging is an indispensable element in modern trade turnover conditioning the preservation of the food products good
quality. Materials from which products destined to contact with food are produced not always are neutral towards food what
often results in changes of its flavour and odour. Therefore, the organoleptic assessment makes an essential element for the
evaluation of product safety. The trials for the improvement of sensory analysis methods are carried out in order to enable the
performance of this assessment with the use of instrumental methods.
Badania sensoryczne materiałów
i wyrobów przeznaczonych
do kontaktu z żywnością
MAŁGORZATA NOWACKA, DOMINIKA NIEMCZUK
KATEDRA INŻYNIERII ŻYWNOŚCI I ORGANIZACJI PRODUKCJI, WYDZIAŁ NAUK O ŻYWNOŚCI, SGGW, WARSZAWA
Opakowanie jest niezbędnym elementem
w nowoczesnym obr[...]
Materiały i wyroby pochodzące z recyklingu a bezpieczeństwo żywności
Konsekwencją dynamicznego rozwoju
kosztów pakowania wyrobu i zużycia materiałów opakowaniowych. Obawy związane z bezpieczeństwem takich opakowań
rynku opakowań dla przemysłu
spożywczego jest obciążanie środowiska
naturalnego zużytymi wyrobami. Istnieje
zatem pilna potrzeba zagospodarowania
powstających odpadów. W związku z tym
podejmowane są działania, których celem
jest zmniejszenie negatywnego wpływu
opakowań na środowisko [18].
Właściwa gospodarka odpadami jest ważna dla ochrony
zdrowia ludzkiego i środowiska oraz zachowania zasobów naturalnych [13]. Zmniejszanie ilości odpadów z opakowań jest moż-
liwe na kilka sposobów, m.in. przez redukcję masy opakowań,
wprowadzanie nowych materiałów oraz stosowanie opakowań
wielokrotnego użytku [19]. Metodą preferowaną, którą uważa się
za najkorzystniejszą dla środowiska, jest recykling [18].
Opakowania wielokrotnego użytku
i opakowania z recyklingu
Wielokrotne stosowanie opakowań pozwala na zmniejszenie
dotyczą efektywności oczyszczania opróżnionych opakowań
oraz kwestii higieniczno-sanitarnych. Często są wykorzystywane do pakowania produktów pasteryzowanych. W Polsce jako
opakowania wielokrotnego użytku wykorzystuje się szklane butelki do piwa [18]. Opakowania te mogą być źródłem zakażeń mikrobiologicznych, dlatego tak ważne jest ich dokładne mycie [4].
W przeciwieństwie do wielokrotnego użytkowania, które polega na powtórnym wykorzystaniu opakowania w jego pierwotnej formie [13], recykling obejmuje wytworzenie z materiałów
odpadowych wyrobu o pierwotnym lub innym przeznaczeniu
[7]. Opakowania odzyskane przez recykling metalu czy szkła są
uważane za bezpieczne w kontakcie z żywnością, ponieważ wysoka temperatura wykorzystywana do stopienia jest wystarczająca do zniszczenia mikroorganizmów i rozkładu zanieczyszczeń
organicznych [13]. S[...]
Zastosowanie inteligentnych opakowań w przemyśle fermentacyjnym i owocowo-warzywnym
Rozwój nowych technologii w opakowalnictwie związany jest z trendami
w produkcji żywności oraz wzrostem wymagań konsumentów, oczekujących
żywności bezpiecznej, świeżej, smacznej i wygodnej. Zastosowanie opakowań
inteligentnych umożliwia monitorowanie stanu zapakowanej żywności lub jej
otoczenia. Możemy wyróżnić szereg rodzajów opakowań tego typu, tj. zawierających
wskaźniki czasu i temperatury, tlenu, dwutlenku węgla, nieszczelności,
świeżości, biosensory oraz etykiety RFID. Wskaźniki, poprzez określone zmiany,
głównie koloru i mikrobiologiczne, wskazują na zmianę składu atmosfery panującej
wewnątrz opakowania lub na zmiany zachodzące na powierzchni samego
produktu.
Wprowadzenie
W ostatnich latach coraz częściej obserwuje się wykorzystanie inteligentnych
opakowań na rynku spożywczym. Zadaniem opakowania jest ochrona żywności
przed działaniem czynników zewnętrznych, przy czym opakowanie inteligentne
(z ang. intelligent/smart packaging) dodatkowo monitoruje stan opakowanej żywności
lub jej otoczenia. Zgodnie z art. 3 pkt b) rozporządzenia Komisji (WE) nr
450/2009 z 29 maja 2009 r. w sprawie aktywnych i inteligentnych materiałów
i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością inteligentne materiały i wyroby
właśnie tak zostały zdefiniowane.
Główną funkcją tego typu opakowań jest uzyskanie, przetworzenie i dostarczenie
informacji dotyczących jakości i bezpieczeństwa produktów spożywczych
w całym łańcuchu dostaw, a więc począwszy od wyprodukowania gotowego wyrobu,
przez transport, magazynowanie, sprzedaż, aż do finalnego odbiorcy [1, 2].
Inteligentne opakowania pozwalają na monitorowanie zarówno środowiska wewnętrznego,
jak i zewnętrznego, umożliwiają śledzenie żywności w łańcuchu logistycznym
oraz przekazują konsumentowi w czytelny sposób informacje o produkcie [3], natomiast
nie powinny uwalniać swoich składników do żywności (rozporządzenie Komisji
(WE) 450/2009).
Inteligentne wskaźniki najczęściej występują w postaci etykiet umie[...]
Możliwości wykorzystania aktywnych materiałów i wyrobów w przemyśle fermentacyjnym i owocowo-warzywnym
Opakowania i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością pełnią wiele istotnych
funkcji niezbędnych w codziennym życiu. Podstawowym zadaniem opakowań
jest utrzymanie jakości i zapewnienie bezpieczeństwa produktu. Jednak
coraz częściej opakowanie ma za zadanie także oddziaływać na produkt w celu
wydłużenia jego okresu przydatności lub nawet poprawy jakości żywności.
Opakowania aktywne są coraz częściej stosowane w sektorze spożywczym,
szczególnie w przemyśle owocowo-warzywnym i mięsnym. Możemy wyróżnić
szereg rodzajów opakowań tego typu, tj. pochłaniacze i emitery gazów, regulatory
wilgotności, opakowania antymikrobiologiczne.
Wprowadzenie
Podstawowym celem opakowań do żywności jest ochrona jej przed zanieczyszczeniami
mikrobiologicznymi i chemicznymi, tlenem, wilgocią i światłem.
Rodzaj zastosowanego opakowania odgrywa istotną rolę podczas przechowywania
żywności. Opakowania aktywne stanowią barierę opóźniającą niekorzystny wpływ
otoczenia na jakość opakowanego produktu oraz pozytywnie oddziałują na produkt
i jego otoczenie poprzez stopniowe uwalnianie się do żywności lub jej otoczenia
"aktywnych" składników opakowania lub absorbowanie substancji z otoczenia
opakowania [1].
Zgodnie z definicją zawartą w rozporządzeniu (WE) 1935/2004 z 27 października
2004 r. opakowania aktywne mają na celu przedłużenie okresu trwałości produktu
lub też utrzymanie czy nawet poprawienie stanu zapakowanej w nie żywności.
Aktywne materiały i wyroby mogą celowo zawierać substancje przeznaczone do
uwalniania do żywności, a aktywny składnik jest tak dobierany, aby wpływał na
niepożądane zmiany prowadzące do skrócenia okresu przydatności [3]. Wyróżnia
się dwie zasady działania opakowań aktywnych. W większości przypadków występuje
kontrolowana migracja substancji aktywnej do produktu spożywczego, ale
możliwe jest również zastosowanie materiałów niewymagających migracji ich składników
do zapakowanej żywności, tj. absorberów wilgoci [4, 1].
Opakowania akty[...]
Analiza rynku opakowań w przemyśle mięsnym DOI:
Zmiana stylu życia konsumentów oraz oczekiwań wobec
produktów żywnościowych wymaga od producentów
mięsa i wyrobów mięsnych atrakcyjnych rozwiązań
w zakresie nie tylko nowych produktów, ale także
nowych opakowań. Postęp technologiczny sprawił,
że opakowania mają do spełnienia coraz więcej
funkcji, przez co uznawane są za szczególny atrybut
produktu. W ciągu ostatnich lat obserwujemy niezwykle
dynamiczny rozwój opakowań, które odgrywają coraz
bardziej znaczącą rolę.Opakowanie stanowi pierwszy kontakt konsumenta z produktem,
co jest istotne ze względu na podejmowane przez niego
decyzje zakupowe. Często opakowanie jest postrzegane, jako
oddzielny instrument działań marketingowych i powinno stać się
ważną częścią strategii marketingowej firmy. Konsumenci wśród
wielu ofert rynkowych dokonują oceny produktów zazwyczaj
poprzez opakowanie, które z założenia ma zapewniać bezpieczeństwo
i trwałość produktu [15, 24, 4, 10]. Wybór produktu
przez konsumenta nie jest łatwy, gdyż najczęściej klient ulega
wpływowi reklamy i różnego rodzaju promocjom. Konsumenci
przyzwyczajają się do ulubionych artykułów żywnościowych,
a także coraz częściej zwracają uwagę na ich cechy związane
z wyglądem oraz informacjami zawartymi na opakowaniu.
Dlatego ważne jest poznanie czynników determinujących zachowania
nabywców mięsa i produktów mięsnych [29]. Zrozumienie
ich oczekiwań wymaga badań, których uwzględnienie
w podejmowanych działaniach marketingowych firm może
przyczynić się do odniesienia sukcesu na rynku spożywczym.
W XXI wieku zmieniający się styl życia społeczeństwa wymaga
zaoferowania konsumentowi żywności "wygodnej" pod wieloma
względami. Dzisiejszy rynek dąży do przygotowania takiego
produktu, który łatwo się otwiera, czas jego przygotowania jest
w miarę krótki, a także sam produkt charakteryzuje się wysoką
jakością, przy zachowaniu możliwie długiego okresu przydatności
do spożycia [11, 21]. Z drugiej strony jest także liczna grupa
nabywców przy[...]
Opakowania stosowane w przemyśle mięsnym DOI:
Packaging used in the meat industry. Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat obserwowany jest dynamiczny rozwój na rynku opakowań w Polsce. W związku
z rozwojem nowych technologii, umożliwiających produkcję opakowań przy zastosowaniu innowacyjnych materiałów oraz
stosując niestandardowe formy opakowań, produkt staje się atrakcyjniejszy dla konsumenta, przy zachowaniu jego wysokiej
jakości.
Słowa kluczowe: opakowania, przemysł mięsny, techniki pakowania, rodzaje opakowań
In the last few decades, there were observed a very dynamic packaging development in Poland market. Technological progress let
production of packaging using innovative materials and non-standard forms of packaging that the product becomes more attractive
to the consumer, while maintaining its high quality.
Keywords: packaging, meat industry, packaging technology, types of packaging Największym odbiorcą artykułów opakowaniowych jest przemysł
spożywczy, trafia do niego 45% wszystkich produkowanych
na świecie opakowań. Związane jest to ze stale rosnącym zapotrzebowaniem
na żywność pakowaną, wygodną, o wysokiej jakości.
Zarówno opakowanie, jak i jakość zapakowanego produktu,
są istotne z punktu widzenia konsumenta [17].
Podstawową funkcją opakowania jest ochrona produktu przed
zepsuciem i niepożądanym wpływem warunków zewnętrznych.
Dzięki temu w okresie przechowywania produktu utrzymywana
jest jego jakość, minimalizowany jest udział dodatków do żywności,
a także ograniczane są straty żywności [23]. Obecnie opakowanie
produktu nie tylko powinno chronić jego zawartość, ale
także ułatwiać czynności transportowe i magazynowe, a także
stymulować popyt, nakłaniając konsumentów do zakupu danego
towaru. Rola opakowań istotnie wzrasta w realiach agresywnej
rywalizacji producentów o klientów. Dlatego też opakowania
muszą być funkcjonalne, umożliwiając prezentację towarów na
półce sklepowej oraz usprawniając czynności manipulacyjne, takie
jak sortowanie, konfekcjonowanie, tr[...]
Procesy wstępne stosowane przed suszeniem owoców i warzyw
Jakość owoców i warzyw świeżych oraz suszonych można charakteryzować
stosując różne parametry, m.in. skład chemiczny,
strukturę, aktywność biologiczną, zawartość substancji odżywczych,
wyróżniki sensoryczne (tekstura, smak i barwa, zapach,
wygląd), higroskopijność i możliwość odtwarzania. W dużej
mierze o jakości produktu decydują zabiegi poprzedzające proces
suszenia [16]. Niekorzystne zmiany zachodzące podczas suszenia
można ograniczyć stosując odpowiednie parametry procesu oraz
przez odpowiednie wstępne przygotowanie surowca. Zastosowanie
różnego rodzaju obróbki przed suszeniem może zwiększać
efektywność procesu oraz umożliwić uzyskanie atrakcyjnych
produktów spełniających różne wymagania konsumentów bądź
półproduktów dalej wykorzystywanych przez przemysł spożywczy
[2, 14, 16, 34].
Typowymi zabiegami stosowanymi przed suszeniem
owoców i warzyw jest rozdrabnianie i blanszowanie.
Powlekanie błonami jadalnymi, moczenie i odwadnianie
osmotyczne w różnych roztworach różnicują również
przebieg procesu suszenia i właściwości produktu. W ostatnich
latach w literaturze naukowej pojawiły się informacje nt.
badań nad niekonwencjonalnymi, nietermicznymi metodami obróbki
wstępnej, takimi jak działanie pulsacyjnego pola elektrycznego,
ultradźwięków czy wysokiego ciśnienia. Również w grupie
wstępnych zabiegów termicznych można wyróżnić metody niekonwencjonalne,
np. działanie mikrofal czy ogrzewanie omowe.
ROZDRABNIANIE
Jedną z pierwszych czynn[...]