Dodatki paszowe jako potencjalna perspektywa dla przemysłu chemicznego
Przedstawiono analizę wielkości rynku paszowego
w Unii Europejskiej pod kątem możliwości
wykorzystania produktów przemysłu chemicznego
i biotechnologicznego. Omówiono schemat
postępowania przy rejestracji i dopuszczeniu
do użytkowania nowych produktów w przemyśle
paszowym na terenie Wspólnoty. Analiza pozwala
na stwierdzenie, że przemysł paszowy na
terenie UE jest dużym odbiorcą produktów przemysłu
chemicznego i biotechnologicznego, lecz
zapotrzebowanie to jest zaspokajane przez komponenty
wytwarzane jedynie w kilku kategoriach
chemikaliów. Nowe produkty wytwarzane przez
przemysł chemiczny przeznaczone do żywienia
zwierząt są zazwyczaj kategoryzowane jako
dodatki paszowe i muszą przejść czasochłonne
i kosztochłonne badania na zwierzętach, a następnie
dosyć długi i skomplikowany proces rejestracji.
Ponadto, w świetle obowiązującego od
2006 r. prawa unijnego zakazującego stosowania
antybiotyków jako stymulatorów wzrostu u zwierząt
gospodarskich, przedstawiono kierunki
poszukiwania dodatków paszowych mogących
pełnić funkcję tzw. alternatywnych antybiotyków.
Feed and feed additive markets in European Union in 2010
as well as special requirements to be satisfied by dossier
before registration of new feed additives were discussed.
Directions in developing new feed additives were outlined.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Mariusz Korczyński*, Sebastian Opaliński
Dodatki paszowe jako potencjalna perspektywa
dla przemysłu chemicznego
Feed additives as a potential perspective
for the chemical industry
Dr inż. Sebastian OPALIŃSKI w roku 2001 ukończył
studia na Wydziale Chemicznym Politechniki
Wrocławskiej. Doktorat z nauk rolniczych w zakresie
zootechniki uzyskał w 2006 r. Jest adiunktem
w Katedrze Higieny Środowiska i Dobrostanu
Zwierząt Uniwersytetu Przyrodniczego we
Wrocławiu. Specjalność - chemia środowiska,
ekotoksykologia.
Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet
Przyrodniczy we Wrocławiu, ul.[...]
Zastosowanie wybranych glinokrzemianów jako adsorbentów amoniaku
Zbadano możliwość zastosowania surowego haloizytu (HS), surowego bentonitu (BS), prażonego haloizytu (HP), aktywowanego haloizytu (HA) oraz ekspandowanego wermikulitu (EV) do filtracji powietrza zanieczyszczonego amoniakiem. Stwierdzono, że zdolność glinokrzemianów do adsorpcji amoniaku zmniejsza się w kolejności HA>HS>HP>BS>EV. Raw halloysite (HS), raw bentonite (BS), roasted halloysite (HP), activated halloysite (HA) and expanded vermiculite (EV) were used for adsorption of NH3 from air. The potential of NH3 removal on the examined sorbents decreased in the series: HA>HS>HP>BS>EV. Amoniak jest gazem toksycznym dla ludzi i zwierząt, odpowiedzialnym za zanieczyszczenie wody i gleby, powodującym niszczenie lasów, a także przyczyniającym się do eutrofizacji ekosystemów lądowyc[...]
Wykorzystanie pofiltracyjnych sorbentów glinokrzemianowych w procesie produkcji klinkieru
Dokonano oceny użytych do aerofiltracji haloizytu aktywowanego (HA) oraz bentonitu prażonego (BP), pod względem ich przydatności jako dodatku do granulowanego koncentratu żelaza, wykorzystywanego w zestawie surowcowym do wytwarzania klinkieru w piecu cementowym. Na podstawie analizy zawartości wybranych pierwiastków (Al, Ca, K, Mg, Na, Si, Fe, Cu, Mn, Zn, Cd, Cr, Hg, Ni, Pb, Ti, Tl) stwierdzono, że badane pofiltraty glinokrzemianowe mogą być wykorzystane jako substytut dotychczas stosowanego bentonitu sodowego. Activated halloysite and roasted bentonite used for aerofiltration were added to granulated Fe concentrates for clinker prodn. in cement kilns. The contents of Al, Ca, K, Mg, Na, Si, Fe, Cu, Mn, Zn, Cd, Cr, Hg, Ni, Pb, Ti and Tl in the spent sorbents and in the Fe concs. were detd. The contents did not exceed allowable values. Dziaalno gospodarcza czowieka, bdca ródem emisji zwizków odorotwórczych, wywierajcych negatywny wpyw na ekosystemy, spowodowaa potrzeb poszukiwania nowych rozwiza ograniczajcych przedostawanie si chemicznych zanieczyszcze powietrza do rodowiska naturalnego. W wietle przygotowywanych uregulowa prawnych, takich jak np. "ustawa antyodorowa" (ustawa o przeciwdziaaniu uciliwoci zapachowej), opracowywana przez Ministerstwo rodowiska, problem wydaje si by bardzo istotny1, 2). Wród wielu metod ograniczajcych emisj substancji zowonnych do rodowiska due zainteresowanie budz te, w których wykorzystywane s materiay mineralne z grupy glinokrzemianów. Wykazuj one wysok zdolno sorpcyjn w stosunku do[...]
Ocena toksyczności przekompostowanych sorbentów glinokrzemianowych stosowanych do filtracji powietrza
Dokonano oceny sposobu zagospodarowania
przez kompostowanie sorbentów glinokrzemianowych
(haloizyt aktywowany oraz bentonit
prażony) wykorzystanych do filtracji powietrza.
Po okresie aerofiltracji zużyte sorbenty zostały
wymieszane z pomiotem kurzym, słomą oraz
torfem i przekompostowane przez 100 dni. Do
oceny fitotoksyczności użyto testu Phytotoxkit
(z wykorzystaniem Lepidium sativum, Sinapis
alba i Sorghum saccharatum) oraz testu toksyczności
ostrej na dżdżownicach Eisenia fetida.
Przeprowadzono również badania dotyczące
toksyczności tych kompostów dla gorczycy uprawianej
w warunkach doświadczeń wazonowych.
Stwierdzono, że haloizyt aktywowany wykazywał
toksyczność w stosunku do dżdżownic oraz
trzech gatunków roślin we wczesnych fazach
rozwojowych w warunkach laboratoryjnych.
Fitotoksyczność kompostu z udziałem haloizytu
została potwierdzona również w warunkach
doświadczeń wazonowych. Natomiast kompost
zawierający bentonit prażony w każdym przypadku
wykazywał działanie stymulujące.
The spent activated halloysite and roasted bentonite (after
10 days of air filtration) were composted for 100 days
with poultry litter, straw and peat. The composts were
aUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; bPolitechnika Wrocławska
Maciej Durkaleca,*, Sebastian Opalińskia, Zofia Spiaka, Mariusz Korczyńskia, Katarzyna Chojnackab
Ocena toksyczności przekompostowanych
sorbentów glinokrzemianowych
stosowanych do filtracji powietrza
Toxicity of composted aluminosilicate sorbents
used for air filtration
Mgr inż. Maciej DURKALEC w roku 2009 ukończył
studia na Wydziale Biologii i Hodowli Zwierząt
Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Obecnie jest uczestnikiem studiów doktoranckich
na tym samym wydziale. Specjalność - chemia
środowiska, ekotoksykologia.
Katedra Higieny Środowiska i Dobrostanu Zwierząt, Uniwersytet Przyrodniczy
we Wrocławiu, ul. Chełmońskiego 38C, 51-630 Wrocław, tel./fax:
(71) 320-58-66, e-mali: maciej.durkalec@up.wroc.pl
[...]
Fish processing by-products. Olfactometric assessment of chemical deodorization. Uboczne produkty przetwórstwa ryb morskich. Ocena olfaktometryczna chemicznej metody dezodoryzacji
Salmon bones (waste) were deodorized by washing with
aq. solns. of H2O2 (conc. 5%), citric acid (5%) and EtOH
(85%) and tested for odor by gas-chromatog., mass spectrometric
and olfactometric anal. of headspace gases. The
odors were tested by 3 independent panelists. The highest
odor mitigation efficiency was detd. for H2O2 and citric acid
treatment of the bones.
Przedstawiono wyniki chemicznej metody dezodoryzacji
ubocznego produktu przetwórstwa
ryb (przetworzone kości łososia atlantyckiego).
W tym celu zastosowano (1:5 w/v) 5-proc. roztwór
nadtlenku wodoru, 5-proc. roztwór kwasu
cytrynowego oraz 85-proc. roztwór alkoholu etylowego.
Do pobrania prób powietrza wykorzystano
technikę SPME, a identyfikacji związków
zapachowych dokonano przy użyciu techniki
chromatograficznej GC-MS-O. Uzyskane wyniki
badań wskazują, że największą skutecznością
dezodoryzacji badanych produktów rybnych
charakteryzowały się metody z wykorzystaniem
nadtlenku wodoru oraz kwasu cytrynowego.
Przetwórstwo ryb i innych organizmów morskich to jeden z najszybciej
rozwijających się sektorów spożywczych. W 2010 r. wielkość produkcji
wyniosła 148,5 mln t1). Przemysł przetwórstwa ryb generuje ogromne
ilości niejadalnych odpadów, obejmujących skóry, płetwy, wnętrzności,
głowy i kości (kręgosłupy). Przyjmuje się, że po wstępnej obróbce
surowca rybnego 40-50% masy stanowią odpady miękkie i twarde2, 3).
Głównym kierunkiem ich zagospodarowania jest produkcja mączki i oleju
rybnego dla celów paszowych1, 4). Ich stosowanie w żywieniu zwierzątgospodarskich jest jednak ograniczone, dlatego też na świecie prowadzone
są badania nad wykorzystaniem zawartych w tych odpadach ogromnych
ilości białka, oleju oraz substancji mineralnych dla celów nutraceutycznych
i biomedycznych5-7). W dostępnej literaturze nieliczne są informacje
z zakresu przetwarzania i wykorzystania kości ryb i zawartych w nich
związków organicznych i mineralnych jako suplementów diety5, 8, 9). Udział
koś[...]
Comparison of an effectiveness of aqueous and alcoholic silver nanoparticle suspensions in decreasing the ammonia emissions from poultry litter. Porównanie skuteczności wodnej i alkoholowej zawiesiny nanocząstek srebra w zmniejszaniu emisji amoniaku z odchodów drobiowych
Ag nanoparticles were deposited on mineral sorbents
(vermiculite, bentonite, halloysite) and added to poultry
droppings mixed with sawdust-straw litter, placed in tightly
closed glass bottles and studied for NH3 emission by
measuring the NH3 concn. in air in upper litter layer and
above its surface. Addn., temp. and humidity of the litter
and in the air were measured. A decrease in NH3 concn.
both in the litter and above its surface was noted in all the
cases, the highest for vermiculite-based prepns. Określono w warunkach laboratoryjnych wpływ
preparatów na bazie nanocząstek srebra i sorbentów
mineralnych (wermikulit, bentonit, haloizyt)
na stężenie amoniaku w ściółce i ponad
jej powierzchnią oraz parametry fizyczne
ściółki i powietrza. Materiał badawczy (pomiot
kurzy zmieszany ze ściółką trocinowo-słomiastą)
umieszczono w szczelnie zamkniętych
szklanych butlach, natomiast preparaty podawano
na powierzchnię odchodów. Przeprowadzono
pomiary stężenia amoniaku w górnej warstwie ściółki oraz ponad jej powierzchnią,
a także określono parametry fizyczne ściółki
i powietrza w butlach. Zmniejszenie stężenia
amoniaku w ściółce i ponad jej powierzchnią
zaobserwowano w przypadku wszystkich
zastosowanych preparatów, jednak największą
obniżkę uzskano dla preparatów na bazie
wermikulitu. Nie zaobserwowano wyraźnego
wpływu zastosowanych preparatów na parametry
fizyczne ściółki i powietrza.
Konieczność optymalizacji warunków utrzymania zwierząt gospodarskich
jest kwestią ważną i ciągle aktualną. Pod pojęciem optymalizacji
warunków utrzymania kryją się zarówno ograniczenie emisji gazów
odorotwórczych, w tym amoniaku, jak i kwestie związane z zanieczyszczeniami
mikrobiologicznymi pochodzącymi z rolnictwa, głównie zaś
z produkcji zwierzęcej. Chów i hodowla zwierząt są nieustannie konfrontowane
[...]
Use of NMR techniques in evaluation of the egg raw material for food industry Wykorzystanie technik NMR w ocenie surowca jajczarskiego dla przemysłu spożywczego DOI:10.12916/przemchem.2014.1616
Com. phytonutrients were mixed with Lucerne and/or Kalanchoe
daigremonitana pulps and added to the fodder for laying
hens. Yolk and albumen samples of eggs collected were
analyzed by 1H-NMR. No direct transfer of low-mol. compds.
from phytonutrient components into eggs was evidenced
but some changes in amino acids profile of yolk were obsd.
Zbadano możliwość wykorzystania spektroskopii
NMR do oceny profilu metabolicznego jaj będących
surowcem dla przemysłu spożywczego.
Badane próbki żółtka i białka jaj pochodziły od
kur niosek karmionych paszą suplementowaną
fitopreparatami zawierającymi głównie lucernę
i/lub pulpę z żyworódki pierzastej. Stwierdzono,
że substancje małocząsteczkowe zawarte
w fitopreparatach nie są bezpośrednio transportowane
do jaj, ale ich zastosowanie w paszy
zmieniło skład metabolomiczny żółtka. Zaobserwowane
zmiany dotyczyły przede wszystkim
profilu aminokwasowego.
Ze względu na dużą konsumpcję mięsa oraz jaj przemysł drobiarski
wykorzystuje najnowsze osiągnięcia z dziedziny genetyki oraz metod
żywienia, które umożliwiają zwiększenie intensywności produkcji na fermach
przemysłowych oraz polepszenie wartości odżywczych produktu.
Chociaż konsumpcja jaj od 2005 r. systematycznie spada, to nadal
statystyczny Polak spożywa ok. 170 jaj rocznie1). Jaja kurze stanowią
istotny element diety ludzi w Polsce i na całym świecie od tysięcy lat. Są
one bogatym źródłem wielu ważnych składników odżywczych, takich
aPolitechnika Wrocławska, bUniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Ewa Jawieńa, Mariusz Korczyńskib, Sebastian Opalińskib, Piotr Młynarza,*
Use of NMR techniques in evaluation
of the egg raw material for food industry
Wykorzystanie technik NMR
w ocenie surowca jajczarskiego
dla przemysłu spożywczego
DOI: dx.medra.org/10.12916/przemchem.2014.1616
Mgr inż. Ewa JAWIEŃ w roku 2012 ukończyła
studia na Wydziale Chemicznym Politechniki
Wrocławskiej. Obecnie jest doktorantką drugiego
roku w Zakładzie Chemii Bioorgan[...]
Technology of production of phyto-mineral formulations new generation Technologia wytwarzania nowej generacji preparatów fito-mineralnych DOI:10.12916/przemchem.2014.1628
Kalanchoe daigermontiana leaves were deposited on alk.
Ca-humic intermediate and mixed with vermiculite and
bentonite to produce 2 formulations studied for chem.
compn. The formulations were recommended as additives
to phyto-mineral feed for animals.
Przedstawiono innowacyjną technologię wytwarzania
fito-mineralnych preparatów paszowych
na bazie węgla brunatnego, miazgi z liści
Kalanchoe daigermontiana i glinokrzemianów
(wermikulit i bentonit). Proces technologiczny
opiera się na wykorzystaniu ciepła reakcji hydratyzacji
wapna tlenkowego i reakcji wiązania
CO2 na powierzchni uzyskanego alkalicznego
półproduktu oraz połączeniu go z odpowiednio
utrwaloną miazgą roślinną i osadzeniu
na nośniku glinokrzemianowym. Pozwala to
uzyskać preparaty huminowe bogate w wapń
i inne składniki mineralne zawierające związki
bioaktywne z liści Kalanchoe daigermontiana.
Obserwowane w ostatnich latach rosnące zainteresowanie ze strony
przemysłu paszowego dodatkami pochodzenia naturalnego jest przede
wszystkim efektem zakazu stosowania antybiotyków jako stymulatorów
wzrostu u zwierząt gospodarskich. Na światowy rynek trafia
ponad 700 mln t pasz rocznie, a stosowane dodatki paszowe stanowią
ok. 3% wszystkich wyprodukowanych mieszanek1). Obecna sytuacja
stwarza olbrzymią szansę dla przemysłu chemicznego, który powinien
odegrać wiodącą rolę producenta nowej generacji preparatów fitomineralnych,
opracowanych głównie na bazie znanych i powszechnie
stosowanych w wielu krajach roślin leczniczych.
Ponadto wzrasta zainteresowanie konsumentów żywnością ekologiczną,
co sprzyja wzrostowi zainteresowania wykorzystaniem ziół
i innych surowców naturalnych (np. substancje huminowe), jako
źródeł biologicznie czynnych związków do produkcji naturalnych
dodatków paszowych, w tym fitopreparatów2-4). Zastosowanie tego
typu dodatków może dać pożądane efekty, takie jak wzrost odporności
zwierząt na działanie czynników chorobotwórczych i mikroorganizmów
patogennych5)[...]
The impact of the copper industry on the level and transfer of selected elements in the melliferous plant species Wpływ przemysłu miedziowego na poziom i transfer wybranych pierwiastków w roślinach miododajnych DOI:10.15199/62.2016.6.33
Zn, Cu, Pb and Cd contents were detd. in green parts and
flowers of melliferous plants collected in an industrialized
region (near Legnica) and in an ecological region (Dolina
Baryczy). The plants from the ecological region contained
less metals than those from the industrialized region exept
for Cu in flowers.
Dokonano oceny poziomu kumulacji ołowiu,
kadmu, miedzi i cynku w zielonych częściach
i kwiatach roślin stanowiących pożytki pszczele,
pobranych z obszaru ekologicznego (Park Krajobrazowy
"Dolina Baryczy") i obszaru uprzemysłowionego
(Legnicko-Głogowski Okręg Miedziowy).
Za pomocą absorpcyjnej spektroskopii
atomowej (AAS), po uprzedniej mikrofalowej
mineralizacji prób, stwierdzono zróżnicowaną zawartość
badanych pierwiastków w obu rejonach:
Zn > Cu > Pb > Cd. Zawartość ołowiu i miedzi
w częściach zielonych roślin zależała od rejonu
pochodzenia próbek, podobnej zależności nie
odnotowano w przypadku kwiatów. Stężenia ołowiu,
cynku i miedzi w częściach zielonych i kwiatach
badanych roślin mieściły się w granicach
stężeń normatywnych, a stężenie kadmu granice
te przekraczało.
W ogólnej klasyfikacji metali, uwzględającej ich wpływ na biosferę,
rozróżnia się cztery podstawowe grupy. Pierwszą grupę stanowią metale niezbędne dla organizmów żywych, których brak uniemożliwia spełnianie
podstawowych funkcji metabolicznych, prowadząc tym samym do śmierci
organizmu. Grupa druga to metale o działaniu korzystnym, które przyczyniają
się do optymalizacji przemian metabolicznych w organizmie. Ich brak
nie powoduje śmierci, jednak może być przyczyną problemów z utrzymaniem
homeostazy1). Grupę trzecią stanowią tzw. metale obojętne, których
umiarkowana zawartość w tkankach nie powoduje widocznych skutków
pozytywnych ani też nie oddziałuje szkodliwie. Ostatnią grupę tworzą tzw.
metale ciężkie, wykazujące wyłącznie działanie toksyczne względem organizmu2,
3) (wg IUPAC, International Union of Pure and Applied Chemistry,
określenie "metale [...]
Xenobiotics, toxic compounds, mutagens and carcinogens substances. Classification and regulatory challenges Ksenobiotyki, substancje toksyczne, mutagenne i kancerogenne. Klasyfikacja i aspekty prawne DOI:10.15199/62.2017.1.5
A review, with. 54 refs., of legal aspects of using chem.
substances in the environment and foods.
Dokonano przeglądu literatury naukowej
i omówiono akty prawne dotyczące ksenobiotyków,
substancji toksycznych, mutagennych
i kancerogennych. Podano klasyfikacje tych
substancji wg ECHA (UE), IARC (WHO) oraz
ATSDR i OSHA (USA). Przytoczono liczne akty
prawne (dyrektywy, ustawy, rozporządzenia)
dotyczące rejestracji, oceny, udzielania zezwoleń
i stosowanych ograniczeń w zakresie chemikaliów
(REACH) i utworzenia Europejskiej
Agencji Chemikaliów, w sprawie wprowadzania
klasyfikacji, oznakowania i pakowania substancji
i mieszanin chemicznych (CLP). Omówiono
problematykę substancji chemicznych,
ich mieszanin oraz czynników lub procesów
technologicznych o działaniu rakotwórczym
lub mutagennym w środowisku pracy w Polsce
i USA. Podano informacje na temat substancji
niepożądanych w paszach dla zwierząt
gospodarskich oraz zanieczyszczeń chemicznych
w środkach spożywczych (żywności)
z uwzględnieniem prawnych wymogów unijnych
(UE). Przedstawiono rolę instytucji kontrolnych
w ocenie jakości żywności i środowiska
w Polsce oraz w USA (FDA, EPA).
Problematyką ksenobiotyków zajmuje się toksykologia, interdyscyplinarna
nauka wyodrębniona z takich dziedzin, jak biologia, chemia,
medycyna, medycyna weterynaryjna i farmakologia1-4). Już w średniowieczu
ojciec medycyny nowożytnej Paracelsus zwrócił uwagę
na znaczenie dawki i negatywny wpływ substancji obcych dla organizmów
żywych. Substancje te mogą wywierać u człowieka i zwierząt
negatywne skutki zdrowotne (także śmiertelne) po wchłonięciu ich
drogą pokarmową (doustną), oddechową (inhalacyjną) lub po absorpcji
i dyfuzji przez skórę (droga dermalna)2, 4), co przedstawiono na rys. 1.
Terminem "ksenobiotyk" określany jest związek chemiczny występujący
w organizmie, którego jednak sam organizm nie produkuje ani
też w normalnych warunkach nie przyjmuje z pożywieniem (paszą).
Inaczej mówiąc, jest [...]