Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Czesław Puchalski"

Antyoksydanty owoców i warzyw Cz. 1. Funkcja i działanie DOI:10.15199/64.2016.3.3

Czytaj za darmo! »

Zwiększona konsumpcja owoców i warzyw zmniejsza częstotliwość występowania chorób sercowo-naczyniowych, raka i innych chorób przewlekłych. Działania zdrowotne owoców i warzyw częściowo zależą od obecnych w tych produktach antyutleniaczy flawonoidów. Doprowadziło to do hipotezy, że flawonoidy diety odgrywają znaczącą rolę przeciwutleniaczy in vivo. Pogląd ten jednak został zakwestionowany przez badania na biodostępność flawonoidów, które wskazują, że mają one bardzo niskie stężenia w osoczu krwi ludzkiej po spożyciu pokarmów bogatych we flawonoidy. Ponadto, owoce i warzywa zawierają wiele makro- i mikro składników odżywczych, oprócz flawonoidów, które mogą bezpośrednio, lub przez wpływ na ich metabolizm, podwyższać całkowitą zdolność antyoksydacyjną osocza krwi.Wstęp Opublikowane przez WHO dane szacunkowe wykazują, że małe spożycie owoców i warzyw zagraża zdrowiu, a nawet może być przyczyną ok. 14% zgonów na raka żołądka lub jelit, 11% z powodu choroby niedokrwiennej serca oraz 9% w wyniku udaru [23]. Antyoksydanty hamują procesy utleniania, które ubocznie tworzą szkodliwe wolne rodniki tlenowe. Związki te wchodząc w reakcje z białkami niszczą błony komórkowe, mogą też uszkadzać kwasy nukleinowe. Organizm zwalcza je przez przyswajanie z pożywienia antyoksydantów. Poziom antyoksydantów mogą niwelować: choroby, stres, wysoko przetworzona żywność oraz zanieczyszczenie środowiska. Obniża się też przez obróbkę termiczną (gotowanie, smażenie, mikrofala), dlatego zaleca się spożycie owoców i warzyw w formie surowej lub po krótkiej obróbce. Miarą pojemności antyoksydacyjnej jest ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Wysoki poziom antyoksydantów zapewniają w pożywieniu witaminy A, E i C, beta- -karoten, likopen, flawonoidy, resweratrol i inne związki polifenolowe. W prozdrowotnej diecie zalecane są: jabłka, czarne porzeczki, truskawki, jeżyny, maliny, śliwki, morele, aronia, żurawina, granaty, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, korzeń im[...]

Zawartość niklu (Ni) w przetworach zbożowych DOI:


  Nikiel jest pierwiastkiem śladowym wywołującym alergie kontaktowe. W niewielkich ilościach może być obecny w produktach spożywczych. Badania wykazały obecność Ni w produktach zbożowych, zwłaszcza w kaszy gryczanej i płatkach owsianych. Porównano spożycie niklu w kilku krajach oraz podano jego zawartość w produktach zbożowych różnego pochodzenia. Obniżenie poziomu Ni w tych produktach można uzyskać przez właściwy dobór surowca i dokładne czyszczenie ziarna przed przerobem. Słowa kluczowe: zawartość niklu, alergia, przetwory zbożowe, kasza gryczana, płatki owsiane.Zalecenia dietetyków dotyczące prozdrowotnego odżywiania skłaniają do zwiększonego spożycia produktów zbożowych. Stanowią one około 27-35% udziału w naszej diecie, a płatki owsiane czy kasza gryczana należą do popularnych potraw śniadaniowych i obiadowych dla wielu konsumentów [6]. Spożycie płatków owsianych w Polsce jest jednak stosunkowo niższe niż w krajach zachodnich, Skandynawii lub w USA, gdzie większe znaczenie przywiązuje się do zdrowego odżywiania. Znaczenie przetworów zbożowych dla zachowania i podniesienia zdrowotności organizmu, ze względu na powszechność ich spożycia, nie zawsze jest jednak doceniane. Badania amerykańskie obejmujące produkty śniadaniowe wskazały, że konsumenci nie doceniają ich roli jako produktów przeciwdziałających chorobom cywilizacyjnym. Wśród żywności obniżającej ryzyko chorób serca wymieniano brokuły, owoce, soki cytrusowe, warzywa. Produkty zbożowe wymienił 1% respondentów, ale około 50% wskazywało, że są one ważne dla zachowania zdrowia. Należy przypomnieć, że produkty te, obok warzyw, stanowią objętościowo drugą grupę najczęściej spożywanej żywności. W ostatnich latach w Polsce spożycie przetworów zbożowych w postaci różnych produktów, głównie pieczywa, wynosiło rocznie około 130 kg/osobę [9]. Przetwory zbożowe, zwłaszcza ziarno owsa, jak i produkowane z niego płatki charakteryzują się wysoką zawartością składników odży[...]

 Strona 1