Pączki, chrusty i zapusty
"Czwartej Tłusty - chodź na chrusty, chodź na pączki i slodkości, użyj naszej gościnności!" Takim wierszowanym zaproszeniem wabi w swe podwoje krakowski Zespół Szkól Przemysłu Spożywczego, szkoła w kt[...]
Kraków - Eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik
Eliminacje do Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Piekarz i Cukiernik.Małopolski etap turnieju odbył się 25-26 stycznia br. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie. Szkoła ta od lat org[...]
PIERNIKI, SŁODKA SZOPKA I STU POMOCNIKÓW MIKOŁAJA
Najbardziej znanym z produkcji pierników polskim miastem jest Toruń. Ale i w Krakowie tradycje piernikarskie są żywe. Znane warsztaty piernikarskie działały niegdyś w takich miastach Małopolski jak Wadowice, Kęty, Stary Sącz, Oświęcim i oczywiście Kraków. Na 6 grudnia i na święta wiele pracowni cukierniczych przygotowuje okolicznościowe ozdobne wypieki. Niegdyś pikantne pierniki spełniały rolę przekąsek do miodu pitnego i wódki, miały też właściwości lecznicze. Jednak największą popularnością (szczególnie wśród dzieci) cieszyły się te słodkie i lukrowane, spełniające rolę smakołyka. I dziś dzieci szukają takich oryginalnych przysmaków w paczkach od św. Mikołaja. Dlatego też, jak co roku, uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie wypiekli mnóstwo mikołajowych pier[...]
Dlaczego jest aż tak źle, skoro miało być lepiej
Wielokrotnie w gronie osób zainteresowanych - mistrzów
szkolących i nauczycieli przedmiotów zawodowych
- dyskutowaliśmy o zapaści (i jej przyczynach),
jaka dotknęła szkolnictwo zawodowe, piekarzy i cukierników.
Na ten temat zorganizowaliśmy, wspólnie
z Forum Piekarstwa i Cukiernictwa SITSpoż. Konferencję
w Lublinie w 2009 r. I co? Jest gorzej. Im większe
ambicje (żeby nie powiedzieć - zadęcie) szkolnictwa,
tym gorsze efekty. Co robić?
Przyszłość zawodu piekarza i cukiernika w dużym stopniu
zależy od tego, jak dziś są kształceni młodzi adepci tych
zawodów. Od kilku lat toczy się dyskusja na temat systemu
kształcenia. Zapytaliśmy więc kilku nauczycieli z różnych
rejonów Polski o to, czy w ich szkołach jest problem z naborem
do klas kształcących piekarzy i cukierników, a jeśli tak,
to w czym upatrują tego przyczyny. Popros[...]