Kwas jabłkowy (E 296) - naturalny środek spożywczy
W artykule opisano występowanie, właściwości i zastosowanie kwasu jabłkowego (E 296), który należy do szeroko rozpowszechnionych w świecie roślinnym. Zwykle otrzymuje się go z niedojrzałych owoców prz[...]
Pektyny - polisacharydy pochodzenia naturalnego
W artykule przedstawiono budowę, właściwości i zastosowanie pektyn (E 440), będących polisacharydami pochodzenia naturalnego. Pektyny są głównym składnikiem strukturalnym ścian komórkowych młodych roś[...]
Pektyny - polisacharydy pochodzenia naturalnego
W artykule przedstawiono budowę, właściwości i zastosowanie pektyn (E 440), będących polisacharydami pochodzenia naturalnego. Pektyny są głównym składnikiem strukturalnym ścian komórkowych młodych roś[...]
Sorbitol E 420 - naturalny dodatek do żywności (1)
chemicznego punktu widzenia sorbitol (D-glucitol, D-sorbitol, sorbit) jest alkoholem sześciowodorotlenowym (heksitolem), zawierającym cztery asymetryczne atomy węgla [1]. W przyrodzie występuje w owoc[...]
Sorbitol E 420 - naturalny dodatek do żywności (2)
Przedstawiono charakterystykę, występowanie, otrzymywanie i zastosowanie sorbitolu (E 420), który jest naturalnym alkoholem sześciowodorotlenowym. Występuje m. in. w owocach jarzębiny, czereśni, winog[...]