Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze Cz. 1. Kaloryczność i mit o wpływie na otyłość
Zgodnie z zaleceniami ekspertów, pełnowartościowa, zbilansowana i urozmaicona dieta
powinna zawierać warzywa i owoce. Ta bardzo liczna grupa produktów o małej wartości
energetycznej stanowi doskonałe źródło wielu cennych i niezbędnych dla prawidłowego
funkcjonowania organizmu człowieka składników pokarmowych (jak bioaktywne przeciwutleniacze,
składniki mineralne czy błonnik pokarmowy). Soki jako produkty przetworzone
mają nieznacznie wyższy indeks glikemiczny niż surowce wyjściowe, ale i tak zaliczają się do
kategorii produktów o niskim indeksie (poniżej 55%). Biorąc pod uwagę kaloryczność można
uznać, że soki w umiarkowanym spożyciu, tj. przy zalecanej ilości jednej porcji (200 ml)
dziennie, nie wpływają na wzrost masy ciała, natomiast dostarczają wiele cennych składników.
Mitem jest również negatywny wpływ soków na stan uzębienia konsumentów, szczególnie
w przypadku, gdy zaleca się ich picie w czasie posiłków. Nowa dyrektywa UE na soki
owocowe zabrania ich dosładzania, ale mogą być wzbogacane w przeciery, składniki mineralne
i witaminy, co przybliży je pod względem składu chemicznego do surowców wyjściowych
i jeszcze zwiększy korzyści prozdrowotne wynikające z ich spożycia.
Przeciętny konsument nie w pełni zdaje sobie sprawę z dobrodziejstwa obecności
w diecie warzyw i owoców i ich wpływu na dobrostan organizmu. Dlatego produkty
te są zwykle pomijane w codziennym menu lub stanowią niewielki dodatek do
niektórych posiłków zasadniczych. Dla świadomego konsumenta warzywa i owoce
to źródło witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego, co znajduje
potwierdzenie w tabelach składu chemicznego żywności. Jednakże tabele nie podają
wszystkich składników, np. związków flawonoidowych, fitoestrogenów czy też
pektyn. Liczne badania naukowe opisane w dostępnych publikacjach potwierdzają
działanie prewencyjne bioaktywnych składników występujących w owocach, warzywach
i produktach przetworzonych w stosunku do wielu chorób cywilizacyjnych.[...]
Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze Cz. 2. Wartość odżywcza i zdrowotna w świetle dozwolonych oświadczeń zdrowotnych
W 2011 r. uległy zmianie przepisy w Unii Europejskiej dotyczące znakowania produktów
(Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z 25 października
2011 r.). Wprowadzono m.in. możliwość podawania dobrowolnej dodatkowej
informacji dla konsumentów na temat wartości odżywczej i zdrowotnej w postaci
tzw. "oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych". Zgodnie z tym rozporządzeniem,
informacja o zawartości witamin i składników mineralnych, lub grupy składników,
może być umieszczana na opakowaniu produktu jedynie w przypadku, gdy wartość ta
jest "znacząca" dla zdrowia. Obecnie opublikowana lista zawiera ponad 200 "oświadczeń
żywieniowych i zdrowotnych". Podawanie przez producentów żywności tych
ważnych informacji może przyczynić się do zmiany podejścia konsumenta do żywności
i żywienia. W artykule autorzy omawiają zagadnienia związane z zawartością
składników odżywczych w owocach i warzywach, biorąc pod uwagę "oświadczenia
żywieniowe i zdrowotne", jakie mogą być stosowane w przypadku produktów przetworzonych.
Oświadczenia zdrowotne w świetle ustawodawstwa
unijnego
W różnych krajach świata istnieją różne priorytety, jeśli chodzi o zdrowie publiczne,
możliwości rynkowe dla przedsiębiorstw i zainteresowanie społeczeństwa [12].
W Unii Europejskiej, biorąc za przykład rozwiązania w niektórych krajach (w tym także
członków Unii), aby osiągnąć wysoki poziom ochrony konsumentów i ułatwić im
wybór środka spożywczego, wprowadzono, obok obowiązkowej informacji o wartości
odżywczej, możliwość informowania konsumentów poprzez stosowanie nieobowiązkowych
oświadczeń żywieniowych bądź zdrowotnych. Zgodnie z Rozporządzeniem
(WE) nr 1924/2006 oświadczenia te mogą być zawarte: w przekazach komercyjnych,
zarówno w etykietowaniu, przy prezentacji, jak i w reklamach żywności
przeznaczonej dla konsumentów końcowych (nie dotyczy półproduktów), w tym
żywności, która jest wprowadzana na rynek bez opakowania lub dostarczana luzem.
Definicje oświadcz[...]
Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze Cz. 3. Możliwości poprawy wartości odżywczej i zdrowotnej soków i ich rynkowego wizerunku a znakowanie produktów
W niektórych krajach Unii Europejskiej opracowywane są uproszczone systemy informowania
konsumentów o wartości odżywczej produktów, np. "drogowe światła sygnalizacyjne"
i "loga wyboru produktów spożywczych". Soki produkowane zgodnie z dyrektywą unijną
spełniają kryteria dla zdrowych produktów. Soki przecierowe 100%, szczególnie warzywne,
są tą kategorią produktów, która może spełnić warunki stawiane oświadczeniom żywieniowym
i zdrowotnym pod względem zawartości szeregu składników mineralnych (szczególnie
potasu) i witamin (C, B6, folianów, b-karotenu i witaminy K), a nawet błonnika pokarmowego.
Soki warzywne są lepszym źródłem składników odżywczych niż soki z owoców, przy
mniejszej zawartości węglowodanów, w tym cukrów, i związanej z tym mniejszej kaloryczności
produktów. W niektórych krajach znaczącą pozycję na rynku zajmują "smoothies", jednakże
ta kategoria produktów nie jest uregulowana żadnymi przepisami, w przeciwieństwie
do soków i nektarów owocowych. W Polsce za "smoothies" uważa się homogenizowane
napoje przecierowe, głównie soki i nektary warzywne i owocowo-warzywne. Istnieje
konieczność dostosowania się przemysłu do zmieniających się uwarunkowań rynku, związanych
z ustawodawstwem i racjonalnym podejściem do spraw żywienia, biorąc pod uwagę
zagrożenia związane z utrwalonymi przez dziesięciolecia przyzwyczajeniami konsumentów.
Istotną rolę w zmianie przyzwyczajeń konsumentów mogą odegrać oświadczenia żywieniowe
i zdrowotne, których rzetelność powinna podlegać rygorystycznej kontroli.
Znakowanie i promocja "zdrowych"
produktów spożywczych
W niektórych krajach Unii Europejskiej zarówno firmy prywatne, jak i instytucje
rządowe starają się wprowadzić systemy znakowania produktów, które w łatwy
i konsekwentny sposób propagowałyby "zdrowe" środki spożywcze. Propozycji
w tym względzie jest ogromnie dużo, a można znaleźć je w Internecie pod hasłem
"logo zdrowej żywności", "food information traffic lights" itp. Chodzi po prostu o to[...]
Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze Cz. VI. Znakowanie – jego możliwe oddziaływanie na wybór produktów przez konsumentów
Poruszono zagadnienia związane ze znakowaniem produktów spożywczych,
wskazując na możliwe sprzeczności interesów przemysłu, organizacji konsumenckich
i specjalistów ds. żywienia. Opracowanie i wdrożenie profili żywieniowych
może w przyszłości ułatwić konsumentom dokonywanie racjonalnego wyboru.
Istnieją dane wskazujące, że obecnie konsumenci nie zawsze kierują się racjonalnymi
przesłankami, dokonując zakupów. W różnych krajach UE podejmowane są
próby lepszego informowania konsumentów. Jednym z przykładów jest hybrydowy
system przyjęty niedawno w Wielkiej Brytanii. Doświadczenia zebrane
w poszczególnych krajach członkowskich UE mają posłużyć do opracowania jednolitego
systemu znakowania, sprzyjającego zmniejszeniu otyłości i nadwagi
Europejczyków i ograniczeniu występowania chorób dietozależnych. W promocji
zdrowego żywienia ważną rolę mają odgrywać oświadczenia żywieniowe i zdrowotne,
których lista ulega stałemu rozszerzeniu. Zwraca się uwagę na istniejący
problem poprawności znakowania i konieczność podjęcia wysiłków, aby w przyszłości
w zrozumiały sposób przekazywać konsumentom informacje na temat
żywności.
Promocja artykułów żywnościowych
W poprzednich artykułach opublikowanych w PFiOW [12, 14, 15, 16, 17]
zwrócono uwagę na owoce, warzywa i otrzymane z nich przetwory jako źródło
energii, błonnika, składników mineralnych i witamin. Wartość żywieniowa i zdrowotna
świeżych owoców i warzyw, a także 100% soków, nie nasuwa żadnych
wątpliwości i ich konsumpcja jest zalecana przez specjalistów do spraw żywienia
co najmniej 5 razy dziennie (w tym soki, jako jedna z porcji). Niekiedy jednak problemem
jest autentyczność produktów i dlatego Krajowa Unia Producentów Soków proponuje wprowadzenie znaku jakości Dobrowolnego Systemu Kontroli (DSK2).
W ramach systemu samokontroli przemysłowej DSK monitorowany jest rynek i podejmowane
są działania korygujące w celu poprawy jakości, włącznie z eliminacją z rynku
wyrobów niezgodnych. Dowodem skutec[...]
Owoce, warzywa, soki - ich kaloryczność i wartość odżywcza na tle zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze Cz. 5. Spożycie składników odżywczych w owocach, warzywach i przetworach z owoców i warzyw
W wielu publikacjach naukowych wskazuje się na korzystną rolę spożycia owoców, warzyw
i ich przetworów w prewencji przewlekłych chorób. Naukowcy są zgodni, że zwiększona
konsumpcja tych produktów jest korzystna dla zdrowia, pomimo że efekty nie zawsze dają
się wyjaśnić na podstawie zawartości składników odżywczych. Uważa się, że owoce i warzywa
oraz ich przetwory powinny być składnikiem przynajmniej 3 posiłków dziennie każdej
zrównoważonej diety. W pracy dokonano analizy spożycia wybranych składników odżywczych
w Polsce, przypadających średnio na mieszkańca. Najkorzystniejszy jest bilans dla
kwasu askorbinowego (witaminy C), który mniej więcej w równych ilościach jest spożywany
w owocach, jak i warzywach. Również soki są znaczącym źródłem witaminy C. Przy obecnym
poziomie spożycia, owoce są lepszym niż warzywa źródłem miedzi i manganu, a warzywa
dostarczają więcej potasu, folianów, b-karotenu i witaminy K. Wskazano korzystne, inne niż
owoce i warzywa, źródła zaopatrzenia w składniki mineralne i witaminy. Z punktu widzenia
zdrowia publicznego, biorąc pod uwagę wysoką gęstość odżywczą przy niskiej gęstości energetycznej
warzyw i owoców celowe byłoby nawet dwukrotne zwiększenie konsumpcji tej
kategorii produktów w Polsce w stosunku do obecnego poziomu.
Czynniki sprzyjające konsumpcji owoców i warzyw
W wielu publikacjach, w tym pracach przeglądowych [28, 9, 26] i opracowaniach
WHO [40] oraz ekspertów unijnych [18] podaje się, że istnieje zależność
pomiędzy występowaniem przewlekłych chorób, takich jak choroby układu sercowo-
naczyniowego, niektórych form raka czy cukrzycy typu drugiego a konsumpcją
owoców i warzyw. Jednakże Dauchet i in. [14] w swoim krytycznym opracowaniu
podają, że większość wniosków była wyciągana na podstawie obserwacyjnych
badań epidemiologicznych i że nie ma bezpośredniej zależności pomiędzy konsumpcją
tej kategorii produktów a wymienionymi chorobami. Autorzy ci są zdania, że
jedynym bezsprzecznie udowodnionym w b[...]
Jakość smoothies jabłkowych w zależności od odmiany DOI:10.15199/64.2017.2.1
Biorąc pod uwagę rosnące znaczenie rynkowe przecierowych soków owocowych
w doświadczeniu dotyczącym smoothies jabłkowych uwzględniono 6 odmian
jabłek i otrzymanych z nich półproduktów, tj. soków mętnych oraz przecierów.
Scharakteryzowano je pod względem istotnych z punktu widzenia przetwórstwa
parametrów jakościowych oraz zawartości składników bioaktywnych, w tym substancji
pektynowych i związków fenolowych. Z punktu widzenia jakości smoothies
korzystne jest wykorzystanie odmiany/odmian o niewielkiej tendencji do brunatnienia
enzymatycznego, ale bogatych w związki fenolowe i w substancje pektynowe,
korzystnie wpływające na lepkość produktu. Wykorzystując surowiec o odpowiednim
stopniu dojrzałości, akceptowalny sensorycznie produkt można było
uzyskać z każdej z badanych odmian jabłek. Jednakże biorąc pod uwagę możliwość
stosowania oświadczenia zdrowotnego dotyczącego kwasu askorbinowego
(KA) preferencja powinna dotyczyć odmian ‘Szampion’ i ‘Topaz’, charakteryzujących
się niską tendencją do brunatnienia enzymatycznego, przy dużej zawartości
związków fenolowych oraz dużej zawartości KA w produkcie końcowym.
Wstęp
"Smoothies" to w skali przemysłowej stosunkowo nowy rodzaj napojów, o czym
świadczy statystyka dotycząca tej kategorii produktów [2], ale np. na rynku amerykańskim
były obecne już od lat 30. ubiegłego stulecia1. Europejskie Stowarzyszenie
Producentów Soków AIJN podaje następującą ich definicję:
"
Smoothies" - produkty
otrzymywane poprzez zmieszanie przecierów owocowych i soków, charakteryzujące
się gęstą, gładką konsystencją; niekiedy zawierają dodatek produktów przemysłu
mleczarskiego (jogurt, w ilości mniej niż 50%) i/lub składniki funkcjonalne,
np. z aloesu, miłorzębu japońskiego, żeń-szenia [2]. Produkowane są "smoothies"
o przedłużonej trwałości (utrwalane termicznie), jak i wymagające przechowywania
chłodniczego - mogą być też produkowane na doraźne zamówienie (np. w barach,
restauracjach itp.[...]
Świdośliwa - mało znany gatunek owoców - wstępna ocena przydatności dla przetwórstwa DOI:10.15199/64.2017.11-12.1
Owoce świdośliwy (Amelanchier) uważane są w USA i Kanadzie za bardzo cenny
surowiec dla przetwórstwa. Cechą szczególną owoców tego gatunku jest wysoka
zawartość składników bioaktywnych oraz nietypowa dla owoców jagodowych proporcja
zawartości cukrów do kwasów [8], co stanowi unikalną możliwość ich wykorzystania
jako naturalnego składnika łagodzącego kwaśny smak innych przetworów z owoców i może być wykorzystane w projektowaniu nowych kategorii żywności
funkcjonalnej.
Świdośliwa pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie jest uprawiana na skalę przemysłową.
W zależności od gatunku (istnieje kilka gatunków świdośliwy), świdośliwa
może przybierać kształt drzewa lub krzewu [15], a owoce popularnie nazywane są
jagodami, choć w rzeczywistości są owocami ziarnkowymi. Dojrzałe owoce tego
gatunku charakteryzują się zwykle ciemnoniebieską barwą, choć znane są odmiany
o białych owocach (np. odmiana ‘Antaglow’) [16]. Odmiany o ciemnych owocach,
których barwa jest warunkowana obecnością antocyjanów, są bardzo dobrym źródłem
tych bioskładników (25-79 mg/100 g ś.m.), co sprawia, że pod względem zasobności
w fitozwiązki gatunek ten wyprzedza niektóre inne owoce jagodowe [11]. Uważa
się, że ich skład jest bardziej wartościowy nawet od borówki wysokiej. Wiodącymi
antocyjanami świdośliwy są trzy związki należące do flawonoidów: cyjanidyno-3-O-
-galaktozyd, cyjanidyno-3-O-glukozyd i cyjanidyno-3-O-arabidozyd [3, 13]. W zależności
od stopnia dojrzałości i odmiany zawartość antocyjanów może się znacząco
różnić. Pomiędzy fazą różowych a niebiesko-różowych owoców zawartość antocyjanów
może wzrosnąć kilkukrotnie [3, 12]. Owoce świdośliwy zawierają też więcej
białka, tłuszczów i błonnika pokarmowego niż inne owoce, a także są źródłem potasu,
magnezu, żelaza i fosforu oraz witamin z grupy B [5].
Doniesienia naukowe wskazują również na właściwości lecznicze świdośliwy
- szczególne zainteresowanie wzbudza przeciwcukrzycowy i antynowotworowy potencjał
ekst[...]