Wyniki 1-10 spośród 60 dla zapytania: authorDesc:"Magdalena Borek-Daruk"

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w wędzonych produktach mięsnych

Czytaj za darmo! »

Autorka charakteryzuje wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne oraz wpływ procesu wędzenia na zawartość tych związków w wędzonych wyrobach mięsnych.Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA, dalej zwane również policyklicznymi węglowodorami aromatycznymi, poliarenami) są związkami organicznymi powszechnie występującymi w środowisku. Definiowane są jako związki składające się z dwóc[...]

"Od A do Z" o ERP

Czytaj za darmo! »

Alfabetycznie przedstawiono podstawowe zagadnienia dotyczące systemów ERP (Enterprise Resource Planning), czyli planowania zasobów przedsiębiorstwa. Systemy te wdrażane są w coraz większej ilości zakładów mięsnych. Ich głównym celem jest usprawnienie pracy poprzez integrację procesów w przedsiębiorstwie. Mini słownik ma za zadanie wyjaśnić pojęcia często używane przez twórców tego typu systemów i pomóc w trafnym doborze systemu ERP do specyfiki zakładu.Aplikacja - odpowiedni, ze względu na oferowaną użytkownikom funkcjonalność, element oprogramowania użytkowego, np. edytory tekstu, arkusze kalkulacyjne, programy finansowo- księgowe, magazynowe, kadrowo-płacowe. Baza danych - uporządkowany zbiór danych w postaci pojedynczego pliku o odpowiedniej strukturze. Każda pozycja bazy [...]

Czym umyć grill?

Czytaj za darmo! »

Środki myjące mają nam zagwarantować szybkość i łatwość usunięcia trudnych zanieczyszczeń. Proces pieczenia na ruszcie dostarcza całą masę najróżniejszych brudów, osadów i przypaleń. Nie zawsze jest tak jak w reklamie telewizyjnej popularnych płynów do mycia, że jedna kropla usunie nawet największy brud i starczy na umycie grilla oraz całej zastawy stołowej. Wtedy należy sięgnąć po profesjonalne środki myjące.Grillowanie to już nie tylko sposób przygotowania potraw, coraz częściej jest to spotkanie towarzyskie na świeżym powietrzu. Po chwilach przyjemnych jak przygotowywanie mięsa na ruszt, pieczenie go, niecierpliwe oczekiwanie na smakołyk i w końcu delektowanie się świetnie przyrządzoną sztuką mięsa i nie tylko, pozostaje koszmar posprzątania po przyjęciu. Umycie naczyń nie[...]

Krówka, kubek czy długopis

Czytaj za darmo! »

Zbliżają się największe w Polsce targi przemysłu spożywczego - POLAGRA. W tym roku będą to mięsne targi. Oznacza to, że należy się dobrze do nich przygotować i jak najlepiej na nich zaprezentować. Już teraz warto pomyśleć o gadżetach reklamowych, a jest z czego wybierać. Producenci tych artykułów prześcigają się w pomysłach. Z tego gąszczu trzeba wybrać coś co będzie wizytówką naszej firmy. Rynek gadżetowy z roku na rok coraz bardziej się rozwija i mało kto mu nie ulega. Każdy kontrahent cieszy się z prezentu, jaki otrzymuje od współpracującej firmy. W grudniu rozsyła się do wszystkich klientów kalendarze na następny rok, z obowiązkowym logo naszej firmy. W ten prosty sposób przez cały rok o nas pamiętają, gdyż codziennie spoglądają na nasz kalendarz. Jednak każda firma chce[...]

Chcesz być zdrowy, szczupły - jedz mięso!

Czytaj za darmo! »

CLA, czyli sprzężony kwas linolowy, wykazuje korzystne działanie na nasz organizm, między innymi posiada właściwości antynowotworowe, wzmacniające układ odpornościowy oraz zapobiega otyłości. Warto uświadomić konsumentom, że od jedzenia mięsa wcale się nie tyje. Jest to nawet segment żywność light. Wiele pań z pewnością skusi się wtedy na zakup świeżej jagnięciny lub wołowiny. mięsie występuje wiele związków, które mają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Należy do nich między innymi sprzężony kwas linolowy (CLA, czyli Conjugated Linoleic Acid). CLA jest mieszaniną pozycyjnych i geometrycznych izomerów kwasu linolowego, w których wiązania podwójne są sprzężone. Dwa izomery skoniugowanego kwasu linolowego wykazują szczególną aktywność biologiczną. Pierwszy z nich to cis-9[...]

Co po ISO 14001?

Czytaj za darmo! »

Międzynarodowa norma określająca metody wdrażania systemów zarządzania środowiskowego to właśnie ISO 14001. Celem tej normy jest zachowanie kruchej równowagi pomiędzy rentownością danej firmy i minimalizacją jej wpływu na środowisko naturalne. Wielu zakładom branży mięsnej udało się już ustanowić, wdrożyć, utrzymać, udoskonalić i co najważniejsze certyfikować system zarządzania środowiskowego. Następnym krokiem może być EMAS. Głównym założeniem tego systemu jest wyróżnienie, zwrócenie uwagi na organizacjeMAS (Eco-Management and Audit Scheme), czyli System Ekozarządzania i Audytu jest unijnym, dobrowolnym instrumentem potwierdzającym ciągłe doskonalenie efektywności ekologicznej w organizacjach. Jest on zbudowany w oparciu na normie ISO 14001:2004 oraz Rozporządzeniu (WE) nr 76[...]

Bożonarodzeniowe mięsne przysmaki Europy

Czytaj za darmo! »

Co kraj to obyczaj - stare, jak nasz kontynent przysłowie dotyczy również tradycji świątecznych. W europejskich krajach Boże Narodzenie obchodzi się hucznie i smakowicie, ale różnie. Na przykład w Wielkiej Brytanii i Holandii nie obchodzi się Wigilii, we Francji, Danii i Norwegii nie pości się, a w Grecji nie ubiera się choinki. Tylko w Polsce i Litwie jest zwyczaj łamania się opłatkiem. Jednak każdy kraj ma jakiś swój mięsny, świąteczny specjał.Dawniej na Święta Bożego Narodzenia podawano wielkiego, tłustego kapłona. Te specjalnie tuczone i kastrowane młode koguty były wykwintnym i popularnym daniem w całej Europie, również w Polsce. Obecnie jego miejsce zajął nie mniejszej wagi indyk. Bożonarodzeniowy indyk z miodem i jogurtem (porcja dla 6-8 osób) Składniki: indyk od 3 do 4 k[...]

Wielkanocne mięsne przysmaki Europy

Czytaj za darmo! »

Większość mieszkańców położonego nad Morzem Adriatyckim państwa jest katolikami. Zatem 40-dniowy post jest skrupulatnie przestrzegany, a w Środę Popielcową i Wielki Piątek spożywa się tylko ziemniaki, rybę i kapustę. Wielki Czwartek zwany jest w Chorwacji "zielonym czwartkiem", gdyż tego dnia je się potrawy ze szpinakiem lub młodą sałatą. W Wielki Piątek, mimo postu, pije się czerwone wino. Chorwaci wierzą, że zwiększa ono ilość krwi w organizmie i korzystnie wpływa na zdrowie. Post kończy się w sobotę poświęceniem wielkanocnego koszyczka. Na niedzielne śniadanie serwuje się poświęcone pokarmy oraz własnego wyrobu pieczywo i suszoną szynkę. Menu obiadowe jest różnorodne od zupy, przez pieczeń jagnięcą, cielęcą lub wołową do roladek mięsnych lub mięsa w sosie chrzanowym. Jednak [...]

Ruszyły fundusze promocji mięsa

Czytaj za darmo! »

Fundusze promocji produktów rolno-spożywczych mają na celu wsparcie marketingu rolnego oraz promocję jego produktów, które przełożą się na wzrost ich spożycia. Pierwszego dnia lipca 2009 roku weszła w życie ustawa z 22 maja 2009 roku o funduszach promocji produktów rolno-spożywczych, na mocy której powstało dziewięć odrębnych funduszy promocji: mięsa wieprzowego, wołowego, końskiego, owczego, drobiowego oraz ryb, mleka, ziarna zbóż i przetworów zbożowych, owoców i warzyw.Fundusze promocji zasilane są z wpłat w wysokości 0,1% wartości netto wszystkich zakupionych w danym kwartale zwierząt. Przedsiębiorcy zakupujący zwierzęta pobierają od dostawców (niezależnie od ich formy prawnej czy sposobu opodatkowania) środki na dany fundusz i przekazują je do końca kwartału. Każdy fundusz zasilany jest przez przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą w zakresie uboju oraz podatników płacących podatek od towarów i usług, którzy prowadzą działalność gospodarczą w zakresie wywozu żywych zwierząt poza terytorium Polski. Środki Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego naliczane są od trzody chlewnej, Funduszu Promocji Mięsa Wołowego od bydła lub cieląt, Funduszu Promocji Mięsa Końskiego od koni, Funduszu Promocji Mięsa Owczego od jagniąt i owiec, a Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego od drobiu. Środkami zebranymi na koncie funduszy zarządzają przedstawiciele organizacji branżowych, reprezentujący producentów rolnych oraz przetwórców działających w danym sektorze. Tworzą oni odręb[...]

Ekspozycja mięsa i wędlin w ladzie chłodniczej

Czytaj za darmo! »

Odpowiednia ekspozycja mięsa i jego przetworów może zadecydować o zakupie ich przez klienta. W końcu kupuje się oczami. Sposób prezentacji musi uwydatnić zalety produktów, ich atrakcyjność, a co najważniejsze w przypadku branży mięsnej - świeżość. Dla dużego grona klientów świeże - znaczy smaczne. Umiejętne ułożenie wyrobów w ladzie może zwiększyć obroty w sklepie nawet o 30%.Odpowiedni wybór lady chłodniczej to nie mały problem, przy nim ułożenie produktów w niej wydaje się błahostką. Jednak to właśnie prezentacja wyrobów wpłynie na to czy klient wyjdzie z pełną siatką. Od czego zatem zacząć aranżacje naszej ekspozycji. Po pierwsze należy przyjąć zasady rozmieszczenia. Najważniejsze to blok asortymentowy i cena. Tworząc grupy asortymentowe ogromne znaczenie ma prawidłowe myślenie, czyli jak klient a nie sprzedawca. Nie ma znaczenia nasza [...]

 Strona 1  Następna strona »