Methods for production of ricinoleic acid and its esters Metody produkcji kwasu rycynolowego i jego estrów DOI:10.15199/62.2016.4.9
Kwas rycynolowy (kwas Z-12-hydroksyokta-
-9-decenowy) znajduje szerokie zastosowanie
w wielu branżach przemysłowych ze względu
na swoją strukturę i dostępność. Jego najbogatszym
naturalnym źródłem jest olej rycynowy
otrzymywany z nasion rącznika pospolitego
(Ricinus communis L.). Czołowa pozycja tego
kwasu tłuszczowego wśród oleochemikaliów
o przemysłowym znaczeniu oraz pewne trudności
związane z jego otrzymywaniem z oleju
sprawiają, że prowadzone są liczne prace dotyczące
nowych sposobów pozyskiwania tego
związku, także z innych źródeł. Przedstawiono
najnowsze doniesienia traktujące na temat surowców
roślinnych o dużej zawartości kwasu
rycynolowego oraz jego otrzymywania metodą
zarówno chemicznej, jak i enzymatycznej hydrolizy
acylogliceroli. Część publikowanego
materiału dotyczy ciągle aktualnej i usprawnianej
produkcji kwasu rycynolowego w postaci
estrów, metodą transestryfikacji. Przedstawiono
także najnowsze wyniki biosyntezy tego
składnika prowadzące do dużej jego akumulacji,
głównie dzięki zastosowaniu genetycznie
modyfikowanych mikroorganizmów.Kwas rycynolowy (rys. 1) jest jednym z nielicznych hydroksykwasów
tłuszczowych, który znalazł szerokie zastosowanie w wielu
branżach. Jego najbogatszym źródłem jest olej rycynowy pozyskiwany
z rącznika pospolitego (Ricinus communis L.). Jest to wieloletnia
roślina należąca do rodziny wilczomleczowatych (Euphorbiaceae).
Ten pochodzący z Indii krzew jest obecnie rozpowszechniony na całym
świecie, szczególnie w regionach tropikalnych i subtropikalnych1, 2).
Pozyskiwany z nasion rącznika pospolitego olej rycynowy (rącznikowy)
jest wyjątkowym tłuszczem naturalnym, ponieważ aż 87-92%
jego składu stanowi trigliceryd kwasu (R)-rycynolowego o wzorze
sumarycznym C18H34O3 (kwas Z-12-hydroksyokta-9-decenowy). Drugą
cechą wyróżniającą ten surowiec jest nietypowa budowa głównego
składnika. Kwas rycynolowy jest hydroksykwasem, oprócz grupy karboksylowej
zawiera dodatkowo grupę hydroksylo[...]
Olej rycynowy - chemia i zastosowanie
Kwas rycynolowy, czyli kwas (R,Z)-12-hydroksy-9-oktadecenowy, stanowi ok. 90% wszystkich kwasów tłuszczowych zawartych w oleju rycynowym. Zarówno z tego względu, jak i z powodu specyficznej budowy jego cząsteczki, olej rycynowy ma szerokie zastosowanie przemysłowe, nie tylko w formie nie przetworzonej, ale i w postaci licznych produkowanych z niego oleozwiązków. W artykule przedstawiono zast[...]
Synteza i właściwości zapachowe estrów dimetylopodstawionych cykloheksenoli
Przedstawiono wyniki syntezy racemicznych i enencjomerycznie wzbogaconych dimetylopodstawionych cykloheksenoli oraz ich estrów. Na podstawie przeprowadzonej porównawczej analizy zapachowej otrzymanych związków stwierdzono, że wprowadzenie ugrupowania gem-dimetylowego do pierścienia cykloheksenowego wpływa znacząco na właściwości zapachowe. Najbardziej korzystna pod względem właściwości zapachowych jest obecność tego ugrupowania w -pozycji do podwójnego wiązania i -pozycji w stosunku do grupy funkcyjnej. Stwierdzono również, że zapachy enancjomerów S, w większości porównywanych enancjomerycznych par, charakteryzowały się przyjemniejszymi woniami. Bardziej intensywne były natomiast zapachy enancjomerów R. Three geminal Me2-substituted racemic cyclohex-2-en-1 -ols (I) were synthesized by conversion of resp. dimethylcyclohex- 1,3-dions with EtOH in presence of TsOH and following redn. with LiAlH4, enriched in particular R and S-enantiomers by enzymatic esterification and following hydrolysis, esterified with AcCl or EtCOCl to I acetates or propionates, resp., and then tested for odors. The I esters with geminal Me groups in -position to the double bond and in -position the ester groups showed the best odoriferous properties. Odors of most I ester S-enantiomers were more pleasant than the analog R-enantiomers but less intensive. Badania skadników olejków eterycznych wykazay, e zwizki z ukadem alkilopodstawionego cykloheksenu stanowi integraln cz wielu z nich. Ze wzgldu na ich waciwoci zapachowe s one wykorzystywane w przemyle kosmetycznym i spoywczym1-3). Równie syntetyczne pochodne alkilopodstawionego cykloheksenu s powszechnie stosowane do tworzenia nowych, czsto fantazyjnych kompozycji za[...]
Trendy w aromatach spożywczych Aromat sposobem na sukces produktu DOI:10.15199/65.2015.5.2
Duże znaczenie i wykorzystanie
aromatów spożywczych sprawia,
że dodatki do żywności przechodzą
ciągłą ewolucję. Obecnie konsumenci
preferują przede wszystkim
aromaty naturalne, gdyż uważają
je za bezpieczne. Otrzymuje się je
stosując tradycyjne metody, takie
jak ekstrakcja czy destylacja z parą
wodną z materiałów roślinnych.
Coraz większe zainteresowanie mają
techniki biotechnologiczne, a także
ekstrakcja gazami w stanie nad-krytycznym. Duży wpływ na rynek
aromatów spożywczych mają także
kierunki rozwoju produktów spożywczych
(np. żywność funkcjonalna)
oraz zainteresowanie potrawami
z różnych zakątków świata. Kolejnym
aspektem jest mikrokapsułkowanie,
które m.in. pozwala na kontrolowane
uwalnianie aromatu oraz
zabezpieczanie składników labilnych.
Duże zainteresowanie tą technologią
sprawia, że nieustannie opracowywane
są nowe jej warianty.Bardzo ważnym czynnikiem wpływającym na atrakcyjność
żywności jest jej aromat. To właśnie on determinuje akceptację
artykułów spożywczych oraz wpływa na ich sukces rynkowy [3].
Aromat określa się jako kombinację smaku i zapachu, ale w dużej
mierze zależy on także od tekstury produktów oraz wrażeń wywoływanych
podrażnieniem zakończeń nerwowych, takich jak
uczucie pieczenia czy chłodzenia [15]. Jest on wynikiem obecności
wielu składników o zróżnicowanych właściwościach chemicznych
i fizykochemicznych [12].
Atrakcyjność potraw i napojów jest poprawiana
od najdawniejszych czasów przez dodawanie
przypraw lub aromatycznych roślin [15]. Procesy
zachodzące podczas produkcji żywności
oraz przechowywania mogą powodować utratę cennych
składników, w tym również związków odpowiadających za
zapach i smak produktów. Dlatego bardzo często konieczne
jest stosowanie aromatów spożywczych w celu poprawy
smakowitości [10]. Obecnie rynek aromatów spożywczych
stanowi ponad jedną czwartą światowego rynku dodatków
do żywności [4]. Ich duże znaczenie i wykorzystanie sprawia,
że ciągle poszukuje się nowyc[...]
Synteza enancjomerycznie czystych związków z oleju rycynowego
Głównym składnikiem oleju rycynowego jest czysty optycznie kwas (R,Z)-12-hydroksyoktadec- 9-enowy, którego ozonoliza w zależności od warunków, daje dwa ważne półprodukty: (R)- 1,3-nonandiol i acetal dimetylowy (R)-3-hydroksynonanalu. Związki te posłużyły m.in. do syntezy takich produktów naturalnych jak: (R)-gdekalakton, (R)-d-undekalakton i (S)-3-nonanol oraz do otrzymywania niektórych po[...]