Wpływ właściwości warstw papierowych na jakość tektury faliste
Papiery na warstwy płaskie tektury falistej stanowią podstawowy element tego materiału, a od ich jakości zależą w dużym stopniu właściwości tektur falistych. Duże znaczenie ma też kształt fali 'oraz j[...]
Woda substancja znana i nieznana
Woda stanowi 66% masy całej Ziemi i jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych związków chemicznych, jest nieomal synonimem życia. Wszędzie na Ziemi gdzie jest woda, poczynając od lodowatych wód pod biegunami, a na gorących źródłach kończąc, znajdują się istoty żywe, zaś tam gdzie nie ma wody, nie ma i życia. Woda jest płynem nie tylko najbardziej znanym ale też i najbardziej zagadkowym[...]
Woda substancja znana i nieznana
Woda stanowi 66% masy całej Ziemi i jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych związków chemicznych, jest nieomal synonimem życia. Wszędzie na Ziemi gdzie jest woda, poczynając od lodowatych wód pod biegunami, a na gorących źródłach kończąc, znajdują się istoty żywe, zaś tam gdzie nie ma wody, nie ma i życia. Woda jest płynem nie tylko najbardziej znanym ale też i najbardziej zagadkowym[...]
Potencjalne źródła zanieczyszczeń opakowań papierowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Materiały naturalne takie jak papier i tektura, stosowane do produkcji opakowań stwarzają niewielkie zagrożenia dla ludzi i dla środowiska naturalnego. Są one jednak często uszlachetniane różnymi preparatami, lakierowane, barwione i zadrukowane. Aby te opakowania nie stwarzały zagrożenia dla konsumentów zapakowanych w nie produktów bardzo ważne są badania substancji wydzielających się z opak[...]
Ocena bezpieczeństwa papierów i tektur stosowanych do pakowania żywności
Elementem, który zabezpiecza produkt przed uszkodzeniem, chroni go przed czynnikami szkodliwym podczas transportu, przechowywania i użytkowania jest opakowanie. Stanowi ono fizyczną barierę między produktem a środowiskiem zewnętrznym. Tym samym zapewnia utrzymanie odpowiedniej jakości, trwałości i higieny oraz zmniejsza ryzyko straty z powodu zanieczyszczenia zapakowanego produktu. Opakowanie powinno rownież gwarantować nieprzenikalność wszelkiego rodzaju substancji do wnętrza oraz nie powinno wchodzić w reakcje z pakowanymi produktami i zmieniać ich właściwości. W Europie najczęściej wykorzystywanym materiałem opakowaniowym jest papier, produkowany zarówno z mas pierwotnych, jak i z mas makulaturowych. Opakowania te bardzo często mają bezpośredni kontakt ze środkami spożywczy[...]
Badania opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Opakowania żywności stanowią potencjalne źródło substancji migrujących, które mogą wpływać w sposób szkodliwy na ludzkie zdrowie. Z tego względu niezbędne są znormalizowane metody badań materiałów opakowaniowych. Techniki analityczne pozwalają otrzymywać bardzo dokładne wyniki oznaczeń, są to jednak procedury bardzo czasochłonne i kosztowne. Dodatkowo nie zawsze istnieje wystarczająco czuła metoda analityczna pozwalająca badać daną substancję migrującą przy bardzo niskich jej stężeniach. Dlatego też metody matematyczne, wykorzystujące model matematyczny migracji są bardzo chętnie stosowane w połączeniu z metodami klasycznymi, ponieważ pozwalają przewidzieć możliwe zakłócenia pomiarów. Janina Leks-Stępień: Testing packaging destined for contact with food. Food packages make a [...]
Metody analityczne - wskaźnikiem przydatności opakowań do kontaktu z produktami spożywczymi
W artykule przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych z wykorzystaniem
kilku metod analitycznych. Każda z zastosowanych
metod badawczych stanowiła źródło dodatkowych informacji na
temat analizowanych próbek. Dzięki temu uzyskano pełniejszą ocenę
przydatności opakowania pod kątem bezpieczeństwa zdrowotnego.
Słowa kluczowe: opakowania żywności, migracja, analizy chemiczne,
papier.
The article presents the results obtained using several analytical
methods. Each of the methods used were a source of additional information
on the analyzed samples. This results in a more complete
assessment of the suitability of packaging in terms of health security.
Keywords: food packaging, migration, chemical methods, paper
Opakowania przeznaczone do kontaktu z żywnością nie powin
ny być źródłem szkodliwych substancji. Z tego względu muszą
podlegać ściśle określonym normom i dyrektywom. Substancje,
które mogą wpływać na bezpieczeństwo produktów spożyw
czych zależą oczywiście od natury materiału opakowaniowego,
a ponieważ zapotrzebowanie na opakowania żywności jest coraz
większe, wzrasta zatem zagrożenie dla konsumentów, wynikające
ze wzrostu liczby potencjalnie niebezpiecznych substancji.� K��lu
czem w badaniu substancji zagrażających zdrowiu konsumenta
są metody analityczne. Pozwalają one identyfikować poten
cjalne substancje migrujące lub zanieczyszczenia występujące
w materiałach opakowaniowych. Tym samym dają możliwość
identyfikacji czynników wpływających na migrację zanieczysz
czeń z opakowania do żywności. Ponadto analizy chemiczne
umożliwiają określenie maksymalnej dawki zanieczyszczeń
w pakowanej żywności.
Stopień migracji danej substancji pochodzącej z opakowania
jest jednym z głównych czynników określających ryzyko dla ludz
kiego zdrowia. Migracja jest to zjawisko polegające na transferze
masy składników opakowania do pakowanej żywności. Wyróżnia[...]
Chromatograf gazowy z automatycznym dozownikiem typu headspace nar zędziem oceny bezpieczeństwa opakowań produktów spożywczych
Metodą chromatografii gazowej z automatycznym dozowanikiem
headspace oznaczono zawartość lotnych związków organicznych
pochodzących z zadrukowanych materiałów opakowaniowych.
Analiza chromatograficzna wykazała obecność związków wchodzących
w skład farb drukowych stosowanych jako rozpuszczalniki,
tj. n-heksanu, n-heptanu, acetonu, alkoholu metylowego octanu
izopropylowego, 1-propanolu. Stwierdzono również obecność
heksanalu będącego produktem rozpadowym powstającym podczas
wysychania farby. Ilość zidentyfikowanych lotnych związków
organicznych zmieniała się w zależności od tego, jaką farbą drukową
i na jakim podłożu wykonano nadruk.
Słowa kluczowe: opakowanie, chromatografia gazowa HS, LZO,
farby drukowe
Volatile organic compounds obtained from the prints were determined
by gas chromatography using the headspace autosampler.
Chromatographic analysis showed the presence of the compounds
included in the printing inks are used as solvents: n-hexane,
n-heptane, acetone, methyl acetate, isopropyl alcohol, 1-propanol
and the decay product of ink drying process - hexanal. It was found
that the amount of VOCs identified changed depending on which
ink and a substrate on which printing was performed.
Keywords: packaging, HS gas chromatography, VOC, printing
inks.Wp r o w a d z e n i e
Obecno.. zanieczyszcze. chemicznych i szkodliwych dla zdrowia
cz.owieka substancji jest jednym z podstawowych kryteriow oceny
bezpiecze.stwa produktow .ywno.ciowych (1-3). Dlatego te. konieczne
jest ci.g.e kontrolowanie poziomu zanieczyszcze. chemicznych
zawartych w surowcach, produktach .ywno.ciowych, a tak.e
w opakowaniach. Nale.y pami.ta., .e opakowania [...]
Aspekty tworzenia nowych opakowań DOI:
Opakowanie to nie tylko element, który zabezpiecza produkt
przed uszkodzeniem, chroni go przed czynnikami szkodliwym
podczas transportu, przechowywania i użytkowania, to również
istotne narzędzie komunikacyjno-promocyjne. Promocja
jest znacznym kosztem dla przedsiębiorstwa ale dobrze zaprojektowane
opakowanie sprawi, że poniesione koszty nie będą
duże lub szybko się zwrócą. Wymusza to określone działania
związane z tworzeniem opakowań. Dobrze przemyślane
i odpowiednio zaprojektowane opakowanie o interesującej
formie, przejrzystej treści, odpowiedniej kolorystyce, wykonane
z ekologicznych materiałów z wysokiej jakości nadrukiem,
ma szansę przyciągnąć uwagę klienta i zachęcić go do
zakupu, a producentom zapewnić zysk. Prostota, ekologia
i personalizacja wydają się być najbardziej zauważalnymi,
i coraz chętniej wykorzystywanymi aspektami w kontekście
tworzenia nowych, skutecznych opakowań.
The packaging is not only an element that protects the product
from damage, protects it against harmful factors during transport,
storage and use, it is also an important communication
and promotional tool. The promotion is a considerable cost
for the company but a well-designed packaging will ensure
that the costs incurred are not large or will pay back quickly.
This forces specific actions related to the creation of packaging.
Well-thought-out and appropriately designed packaging
with an interesting form, clear content, appropriate colours,
made of ecological materials with a high quality print, has the
chance to attract the attention of the customer encourage
them to buy, and provide profit for the producers. Simplicity,
ecology and personalization seem to be the most noticeable
and increasingly used aspects in the context of creating new,
effective packaging.Opakowanie - to na nim głównie skupia się uwaga
potencjalnego nabywcy i w wielu wypadkach to ono decyduje
o zakupie danego towaru. Klient postrzega wiele produktów
poprzez opakowanie[...]
Skład mieszanki powlekającej a równomierność wnikania cieczy w strukturę wytworów papierowych DOI:10.15199/54.2019.5.1
niejednorodnej
326 PRZEGLĄD PAPIERNICZY · 75 · maj 2019
PRACE NAUKOWO-BADAWCZE
wielkości cząstek pozwala osiągnąć efekt synergii przejawiający
się tworzeniem powłok o zróżnicowanych właściwościach.
Spoiwa to szeroka grupa substancji syntetycznych (np. butadien
styrenowy, akrylan styrenowy, polioctan winylu, alkohol poliwinylowy
PA W) i naturalnych (np. karboksymetyloceluloza CMC,
skrobia, białko sojowe, kazeina) o wysokiej masie cząsteczkowej.
Głównym zadaniem spoiwa jest wiązanie pigmentu z powierzchnią
papieru bazowego, a także łączenie cząstek pigmentu ze sobą. Spoiwo
nie tylko nadaje wytrzymałość mechaniczną warstwie powłoki,
ale także zmienia strukturę porów. Dzieje się tak, ponieważ spoiwo
wpływa na konsolidację warstwy powłoki podczas suszenia, zmieniając
w ten sposób strukturę warstwy powlekającej. Wykazano,
że spoiwo migruje w kierunku powierzchni powłoki, wówczas gdy
rozmiar pigmentu powlekającego jest duży w porównaniu z cząstkami
spoiwa. Wyniki badań wskazują, że migracja spoiwa w kierunku
powierzchni powłoki podczas suszenia może wpływać na
wzajemne oddziaływanie farby i powłoki papierowej, a tym samym
może być źródłem niejednorodności druku i nierównomierności
przyjmowania farby drukowej [4, 12, 13]. Zjawisko migracji spoiwa
zależy w dużej mierze od jakości papieru bazowego, właściwości
mieszanki powlekającej, szybkości powlekania, rodzaju suszenia
itp. Pokazuje to złożoność tego procesu [1, 2, 8].
Wymaganą stabilność mieszanki powlekającej zapewniają
środki powierzchniowo czynne. Ułatwiają one dyspergowanie
(rozproszenie) pigmentu w płynie i obniżają napięcie powierzchniowe
między dwoma przeciwnie naład[...]