Aktywność antymikrobiologiczna powłok na foliach opakowaniowych PLA względem wybranych bakterii Gram-dodatnich oraz Gram-ujemnych DOI:10.15199/42.2016.5.1
Wstęp
Opakowania stosowane są głównie w celu ochrony produktu,
jaki się w nich znajduje. W miarę rozwoju rynku towarów
również one uległy przemianom, co było związane z poszerzaniem
się zakresu funkcji, jakie musiały spełniać [2,4,6]. Obecnie
intensywnie rozwijany jest rynek tzw. opakowań aktywnych.
Termin ten dotyczy opakowań, które oprócz tradycyjnej funkcji
izolowania produktu spożywczego od środowiska zewnętrznego
aktywnie oddziałują na produkt lub atmosferę wewnątrz opakowania,
a więc wpływają na poprawę jakości lub przedłużają
czas bezpiecznego przechowywania produktu [2,3,6]. Opakowania
o właściwościach antymikrobiologicznych mogą być powlekane
nośnikiem zawierającym substancję aktywną, mającą
chronić zapakowaną żywność przed działaniem drobnoustrojów.
Ponadto powinny być bezpieczne dla konsumentów (dopuszczone
do kontaktu z żywnością), zachowywać aktywność
w opakowaniu nawet w trakcie długotrwałego przechowywania
oraz wolno migrować z opakowania do produktu lub
- w przypadku związków lotnych - do wolnej przestrzeni nad
produktem [2,3,4]. Najczęściej stosowanymi substancjami aktywnymi
wprowadzanymi do powłok są substancje organiczne
takie jak kwas sorbowy czy sorbinian potasu [5,7,10]. Alternatywę
mogą stanowić produkowane przez drobnoustroje egzopolisacharydy
[9] lub ich mieszanina ze znanymi związkami chemicznymi
[9,12].
Celem pracy była próba uzyskania właściwości przeciwbakteryjnych
folii PLA poprzez naniesienie na nią powłok zawierających
substancje bioaktywne.
Aktywność antymikrobiologiczna
powłok na foliach opakowaniowych
PLA względem wybranych
bakterii Gram-dodatnich oraz
Gram-ujemnych
MAŁGORZATA MIZIELIŃSKA
CENTRUM BIOIMMOBILIZACJI I INNOWACYJNYCH MATERIAŁÓW OPAKOWANIOWYCH, WNOŻIR,
ZACHODNIOPOMORSKI UNIWERSYTET TECHNOLOGICZNY W SZCZECINIE 10.15199/42.2016.5.1
Małgorzata Mizielińska:
Antimicrobial activity of coated PLA foils against chosen Gram-positive and Gram-negative bacteria
The main aim of the res[...]
WPŁYW ZASOLENIA WODY NA WYTRZYMAŁOŚĆ I STABILNOŚĆ WYBRANYCH NOŚNIKÓW HYDROŻELOWYCH ORAZ PRZEŻYWALNOŚĆ KOMÓREK PSEUDOMONAS AERUGINOSA
[...]
Coating of polylactide films to generate their antimicrobial properties Powlekanie folii polilaktydowej w celu nadania jej właściwości antymikrobowych DOI:10.15199/62.2015.5.18
Polilactide film was coated with emulsan or metaquinones
produced in situ by Acinetobacter calcoaceticus and
Chitinophaga arvensicola bacteria on methylhydroxypropylcellulose
(MHPC) and methylcellulose (MC) carriers
and studied for antimicrobial properties against Bacillus
atrophaeus, Micrococcus luteus, Staphylococcus auresus,
Escherichia coli and Citrobacter freundii bacteria.
Menaquinones on MHPC showed good antimicrobial activity
against M. luteus and B. atrophaeus while emulsan
on MC showed microbicidal activity against M. luteus, S.
aureus and B. atrophaeus. The B. atrophaeus cells were
more sensitive to menaquinone and emulsan attacks than
the M. luteus and S. aureus ones. The menaquinones on
MHPC decreased also the growth of E. coli and C. freundii
cells. The microbiocidal activity of emulsan against Gramnegative
cells was higher when MHPC was used as carrier.
The E. coli strain was more sensitive to emulsan and menaquinones
than C. freundii one.
Prowadzono próbę pokrywania folii polilaktydowej
powłokami zawierającymi metabolity
o właściwościach antymikrobowych, produkowanymi
przez Acinetobacter calcoaceticus
oraz Chitinophaga arvensicola. Stwierdzono,
że emulsan produkowany przez A. calcoaceticus
oraz menachinony syntetyzowane przez
C. arvensicola ograniczyły wzrost bakterii
Gram-dodatnich. W przypadku menachinonów
najlepszymi właściwościami zmniejszającymi
liczbę bakterii M. luteus oraz B.atrophaeus
charakteryzowała się folia powlekana metylohydroksypropylocelulozą
(MHPC). W przypadku
emulsanu najlepsza dla redukcji M. luteus,
S. aureus oraz B.atrophaeus okazała się folia
powlekana metylocelulozą (MC). Ponadto
B.atrophaeus był bardziej wrażliwy na działanie menachinonu oraz emulsanu niż M. luteus
oraz S. aureus. Analiza aktywności powłok
względem bakterii Gram-ujemnych wykazała,
że folie powlekane MHPC zawierającą menachinony
ograniczyły wzrost zarówno komórek
E. coli, jak i C. freundii. Przeprowadzone doświ[...]
Aktywność antymikrobiologiczna folii PLA powlekanych ekstraktami zMacrolepiota konradii DOI:10.15199/42.2016.4.1
Wstęp
Innowacyjnym rozwiązaniem dotyczącym ochrony produktów
spożywczych przed psuciem się jest stosowanie opakowań
aktywnych bądź odpowiednich systemów pakowania żywności.
Jednym z rozwiązań decydujących o tym, czy opakowanie
zostanie zakwalifikowane do opakowań aktywnych, jest pokrywanie
materiałów opakowaniowych powłokami zawierającymi
substancje aktywne, które działają bakteriobójczo na bakterie powodujące
zatrucia pokarmowe, m.in.: Escherichia coli 0157:H7,
Salmonella Typhimurum oraz Listeria monocygotenes. Obecnie
najczęściej wykorzystywanymi w opakowalnictwie związkami
aktywnymi są: bakteriocyny, ekstrakty z przypraw, olejki eteryczne,
enzymy oraz kwasy organiczne [1].
Celem pracy była analiza właściwości antymikrobiologicznych
Macrolepiota konradii. Ponadto podjęto próbę modyfikacji
folii PLA (polilaktyd) przez jej powlekanie w kierunku uzyskania
właściwości antybakteryjnych. Założono, że do uzyskania powłoki
aktywnej zostaną wykorzystane substancje aktywne produkowane
przez czubajkę gwiaździstą.
Materiał i metody
Materiał badawczy stanowił szczep czubajki gwiaździstej
(Macrolepiota konradii), zebrany we wrześniu 2013 roku w lesie
mieszanym w okolicach Kobylanki. Do przeprowadzenia doświadczeń
wykorzystano także inne mikroorganizmy: Escherichia
coli DSMZ 1576, Staphylococcus aureus DSMZ 346, Micrococcus
luteus DSMZ 20729 oraz Bacillus athrophaeus DSMZ 675
IZT. Pochodziły one z Niemieckiej Kolekcji Deutsche Sammlung
von Mikroorganismen und Zellkulturen GmbH.
Podczas doświadczeń wykorzystano pożywki stałe oraz buliony
z firmy Merck (Mueller-Hintona, PDA), a także pochodzące
z firmy Sigma Aldrich odczynniki chemiczne: etylocelulozę, glukozę, MgSO4x7H2O, K2HPO4, skrobię rozpuszczalną, chloroform,
aceton, octan etylu oraz roztwór DMSO (dimetylosulfotlenku).
Pożywki zostały wykonane zgodnie z protokołem firmy Merck.
Materiał do badań stanowiła także wytłoczona w CBIMO folia
PLA.
W celu wyizolowania szczepu czubajki z je[...]
BADANIA MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA NIZYNY JAK NATURALNEJ SUBSTANCJI PRZECIWBAKTERYJNEJ DO MODYFIKACJI POWIERZCHNI OPAKOWAŃ TEKTUROWYCH DO ŻYWNOŚCI
Celem niniejszej publikacji jest określenie możliwości praktycznego wykorzystania nizyny do modyfikacji
powierzchniowej tekturowych materiałów opakowaniowych do żywności. W ramach pracy porównano aktywność
preparatów komercyjnych oraz otrzymywanych w wyniku ciągłej produkcji z zastosowaniem szczepu bakterii
o właściwościach bakteriocynogennych Lactococcus lactis oraz bioreaktora kolumnowego. Badania wykazały, że
powłoka nanoszona na tekturę o gramaturze 245 g/m2 z wykorzystaniem jako materiał powłokotwórczy
oktanylobursztynian skrobi w postaci 30% wodnego roztworu nie obniża właściwości antymikrobiologicznych
bakteriocyny. Aktywność roztworu nizyny otrzymanego w wyniku ciągłej produkcji na poziomie 30 IU/ml jest
zbyt niska dla zapewnia skutecznej ochrony antymikrobiologicznej, gdzie przeprowadzone badania wskazują na
zadowalające wyniki dla roztworów o aktywności w przedziale 200-300 IU/ml.
Słowa kluczowe: powłoki antymikrobiologiczne, aktywne opakowania, tektura, nizyna.
The evaluation of potential application of nisin as natural
antimicrobial substance to modify the surface of paperboard food packaging.
Abstract
The purpose of this paper is to determine the feasibility of the practical use of nisin to the surface modification of
paperboard packaging materials for food. The study compares the activity of commercial products and received as
a result of continuous production with the use of a strain of Lactococcus lactis and column bioreactor. Studies have
shown that the coating applied to the paperboard with a grammage of 245 g/m2 based on film-forming material
octenylsuccinic starch as 30% aqueous solution does not reduce the antimicrobial properties of bacteriocins. The
activity of nisin solution obtained by the continuous production of 30 IU/ml is too low to provide effective
antimicrobial protection, where studies show satisfactory results for the solutions of the activity in the range of 200-
300 IU/ml.
Keywords: antimicrobial coa[...]
Aktywność antymikrobiologiczna powłok otrzymanych z modyfikowanego chitozanu względem bakterii E. coli oraz S. aureus
Wstęp
Wiek XXI zmienił nastawienie konsumentów oraz producentów
do cech funkcjonalnych opakowań żywności. Obecnie opakowanie
- poza tym, że musi być wytrzymałe, ułatwiające transport
i jednocześnie zachęcające konsumenta do zakupu - powinno
również spełniać funkcje dodatkowe, do uzyskania których
prowadzi szereg procesów ulepszających (1-5). Dodawanie
substancji aktywnych przez powlekanie jest metodą optymalną,
zwłaszcza wtedy, gdy materiał bazowy opakowania ma stanowić
podstawę dla różnego rodzaju modyfikacji. Substancje aktywne
można podzielić na trzy grupy: substancje syntetyczne,
substancje naturalne oraz probiotyki. W przypadku ich zastosowania
do modyfikacji opakowań żywności wskazane jest, aby
użyta substancja znajdowała się na liście dodatków do żywności
- co jest szczególnie istotne w przypadku bezpośredniego
kontaktu z żywnością (2). Spośród wielu substancji aktywnych
mikrobiologicznie należy wyróżnić chitozan, który nie tylko działa
bakteriobójczo lub bakteriostatycznie, ale również tworzy
trwałe filmy, co ułatwia jego zastosowanie w opakowalnictwie
żywności. Niektórzy autorzy podkreślają fakt, że skuteczność
chitozanu jest uzależniona od jego masy cząsteczkowej i stężenia
w badanym układzie (6,7,8); wskazują jednak, że chitozan
o niższej masie cząsteczkowej ma lepsze właściwości antybakteryjne
niż ten o wyższej (8-11). Na uwagę zasługuje także fakt,
że stosuje się rozmaite modyfikacje chitozanu w celu zwiększenia
jego skuteczności antymikrobiologicznej oraz rozszerzenia
zakresu jego działania np. przez dodatek olejów/ekstraktów roślinnych
(m.in. z oregano, bazylii, czosnku lub też sorbinianu
potasu lub nizyny) do filmów chitozanowych (12,13). Chitozan,
a zwłaszcza filmy chitozanowe są stosowane w szerokim zakresie
w technologii żywności oraz opakowalnictwie żywności.
Celem badań była ocena możliwości zastosowania chitozanu
jako głównego lub dodatkowego składnika powłoki naniesionej
na materiał celulozowy. Modyfi[...]
Właściwości przeciwutleniające i optyczne folii BOPP i PET modyfikowanych powłokami zawierającymi melaniny grzybowe DOI:10.15199/42.2017.7.1
Antioxidant and optical properties of BOPP and PET foils modified by coatings containing fungal melanins
STRESZCZENIE: Dokonano modyfikacji folii BOPP i PET powłokami zawierającymi melaniny grzybowe. Analizowano właściwości przeciwutleniające, zawartości polifenoli w powłokach, właściwości barierowe względem promieniowania UV-Vis oraz wpływ dodatku melanin na barwę folii. Stwierdzono, że dodatek melanin grzybowych do powłok naniesionych na powierzchnię folii BOPP i PET spowodował wzrost właściwości antyoksydacyjnych, wzrost zawartości polifenoli w powłokach oraz zmianę barwy folii w kierunku barw czerwonej i żółtej. Nie odnotowano poprawy właściwości barierowych modyfikowanych folii względem promieniowania UV-Vis. IN ENGLISH; BOPP and PET foils were coated with coatings containg fungal melanins. Antioxidant properties, polyphenolic content, UV-Vis barier properties and changes of colour were analyzed. The result suggested that incorporation of fungal melanins into foil coatings may improve their antioxidant properties, increasing of polyphenolic content and changes in colour. No improvement of UV-Vis barier properties was observed.
Innowacyjnym rozwiązaniem dotyczącym ochrony produktów spożywczych przed psuciem się jest stosowanie opakowań aktywnych bądź odpowiednich systemów pakowania żywności. Jednym z rozwiązań decydujących o tym, czy opakowanie zostanie zakwalifikowane do opakowań aktywnych, jest pokrywanie materiałów opakowaniowych powłokami zawierającymi substancje aktywne, m.in. antymikrobiologiczne bądź przeciw-utleniające. Przeciwutleniacze są powszechnie dodawane do produktów spożywczych w celu opóźnienia bądź zahamowania niekorzystnych zmian wynikających z procesów utleniania. Najczęściej wykorzystywanymi w przemyśle spożywczym przeciwutleniaczami są: kwas askorbinowy (E300), BHA (butylohydroksyanizol, E320), BHT (butylohydroksytoluen, E321), galusan propylu (E310) oraz tokoferole (E306-E309) [1].
Jednym z kierunków rozwoju opakowań [...]
Badanie podatności na biodegradację wybranych folii skrobiowych oraz folii celulozowych w warunkach laboratoryjnych
Małgorzata Mizielińska, Katarzyna Sobecka, Sławomir Lisiecki, Wioletta Krawczyńska, Artur Bartkowiak: Badanie podatności na biodegradację wybranych folii skrobiowych oraz folii celulozowych w warunkach laboratoryjnych. W badaniach podjęto próbę określenia podatności na biodegradację dwóch rodzajów folii, celulozowej i skrobiowej, produkowanych na skalę przemysłową. Oba materiały są otrzymywane z surowców pochodzenia naturalnego i zgodnie z informacją otrzymaną od producentów spełniają one wszystkie wymogi Europejskiej normy EN13432, dzięki czemu mogą być klasyfikowane jako materiały biodegradowalne. Ze względu na swoje odpowiednie parametry wytrzymałościowe mogą być one alternatywą dla konwencjonalnych folii polietylenowych. Celem przeprowadzonych doświadczeń było określenie p[...]
Zmiana właściwości mechanicznych folii PLA po dwumiesięcznej inkubacji w warunkach kompostu oraz laboratoryjnych
Wstęp
Wymagania związane z ochroną środowiska, stosunkowo drogie metody recyklingu odpadów opakowaniowych z tworzyw
sztucznych oraz konieczność ich segregacji na jednorodne polimery zmieniły nieco obraz tworzyw sztucznych jako podstawowych
materiałów opakowaniowych. Dlatego wydaje się nieuchronne
w bliskiej perspektywie zastępowanie niektórych opakowań
z tworzyw sztucznych materiałami wytwarzanymi z polimerów
biodegradowalnych, które jako odpady mogą być poddawane
przemysłowym procesom kompostowania [Foltynowicz Z. i Jakubiak P. 2002, Abou-Zeid D. M. i in. 2001, Gu J. D. 2003, Pawełczak
R. 2005]. Nowe, biodegradowalne materiały opakowaniowe są
produkowane z polimerów, które ulegają degradacji i mogą być
wytwarzane przy użyciu technologii bazujących zarówno na surowcach nieodnawialnych, jak i odnawialnych. PLA dzięki swoim właściwościom, tj. dobrej wytrzymałości, przezroczystości
i sztywności, może być stosowany do pakowania żywności. Biopolimer jest obecnie alternatywnym materiałem opakowaniowym w stosunku do PET, PS, PVC i polimerów celulozowych
[Żakowska H. 2006]. Pod względem właściwości PLA jest zbliżony do politereftalanu etylenowego (PET), polistyrenu (PS), ale
zmodyfikowany posiada parametry zbliżone do PP i PE. Charakteryzuje się on stosunkowo dużą gęstością (1,25 g/cm3
niestety jego wadę [Duda A. 2003, Duda A. i Penczek S. 2003]. Polilaktyd może być wykorzystywany do produkcji materiałów
), co stanowi
OPAKOWANIE 7/2013
BADANIA I ROZWÓJ
49
i 60°C, po 60 dniach inkubacji. Warunki środowiskowe zostały wybrane pod kątem sprawdzenia potencjalnej skuteczności specjalnie do tego celu wyizolowanych szczepów bakteryjnych;
jednokrotnego użycia, np. opakowań na wodę niegazowaną,
świeże soki, napoje mleczne czy też oleje jadalne. Tworzywo to
jest drukowalne, można z niego wykonywać etykiety samoprzylepne i p[...]
Aktywność antymikrobiologiczna powłok na foliach opakowaniowych PLA względem bakterii E. coli
Wstęp
Dążąc do produkcji jak najmniej przetworzonej, a zarazem
bezpiecznej i trwałej mikrobiologicznie żywności zaczęto poszukiwać
nowych metod jej pakowania oraz zabezpieczania. Nowoczesne
opakowalnictwo pozwala m.in. na regulację składu atmosfery
gazowej, kontrolę dostępu wilgoci oraz działanie poprzez
aktywne składniki i ingerencję w niektóre procesy i skład
żywności [9]. Oprócz najbardziej znanych na rynku opakowań
aktywnych, które zawierają pochłaniacze tlenu, absorbenty etylenu,
osuszacze, pochłaniacze zapachu oraz emitery, wyróżnić
można także np. folie (i inne materiały opakowaniowe) uwalniające
nieznaczne ilości aktywnych substancji antymikrobiologicznych,
zabezpieczających powierzchnię niektórych produktów
przed niepożądanym działaniem mikroorganizmów (14).
Opakowania antymikrobiologiczne mogą stać się alternatywą
dla wprowadzania w strukturę żywności substancji dodatkowych
o działaniu konserwującym i/lub antymikrobiologicznym,
gdyż można zamiast tego "wbudować" je w opakowanie [2]. Takie
działanie ma duży efekt zdrowotny dla konsumentów, bowiem
ogranicza spożycie substancji konserwujących. Umieszczenie
substancji aktywnych w opakowaniu ma na celu ochronę
zapakowanej żywności przed drobnoustrojami za pomocą
czynników chemicznych [10]. Efektywne działanie wykorzystuje
zjawisko migracji związków drobnocząsteczkowych z opakowania
na powierzchnię produktu, a potem wewnątrz niego [2,10].
Najczęściej stosowanymi do takich celów środkami są kwasy organiczne
(np. kwas sorbowy) i ich sole (np. sorbinian potasu), ale
także siarczki, siarczyny, alkohole, w mniejszym zaś stopniu wykorzystywane
są peptydy czy ekstrakty roślinne [10].
Celem pracy była próba uzyskania i oszacowania właściwości
antymikrobiologicznych opakowaniowych folii PLA poprzez
naniesienie na nie powłok zawierających substancje bioaktywne
względem bakterii Escherichia coli.
Małgorzata Mizielińska, Patrycja Sumińska, Urszula Kuźmicz, Sławomir Lisiecki, Artur [...]