Wyniki 1-4 spośród 4 dla zapytania: authorDesc:"Bartłomiej Marczewski"

Po co piwu enzymy?

Czytaj za darmo! »

Enzymes are one of the most important factors in beer production. They are present on each stage of production and their activity creates product quality. Well understanding of their activity is important in understanding of whole process of production. Nowadays there are bigger capabilities for control of enzymatic processes also external enzymes can be added for improving of parameters in each stage of beer production. Enzymy są jednymi z najważniejszych czynników przy produkcji piwa. Są obecne na każdym jej etapie, a od ich działania w dużej mierze zależy jakość produktu. Prawidłowe zrozumienie ich funkcjonowania pozwala na lepsze rozpoznanie całego procesu produkcji. Współcześnie istnieją możliwości większego sterowania procesami enzymatycznymi, jak również dodawania enzymów [...]

Piwo z pszenicy

Czytaj za darmo! »

Within last decades wheat beer has become very popular in Germany, Belgium and USA. Is it possible that this kind of beer will be also popular in Poland? Growing number of wheat beers at Polish market shows that there is still a niche for a new product. This article introduces us into history, technology and different styles of beer made of wheat - beer which consumption will be grow probably within next few years. W kilku ostatnich dekadach Niemcy (a zwłaszcza Bawarczycy) i Belgowie przywołali z historii piwa pszeniczne i stworzyli z nich jedne z ciekawszych i bardziej popularnych piw. Powrót piwa pszenicznego obserwowany jest również w USA. Czy taka tendencja pojawi się w Polsce? Czy polski konsument, znudzony monokulturą piwa dolnej fermentacji, obecnego w większości sklepów, s[...]

Skąd się w piwie wzięły drożdże?

Czytaj za darmo! »

A history of beer and bread is strogly connected. Both were produced from the same raw materials, barley and wheat. At the beginning beer fermentation was spontaneous, carried out by wild yeast and bacteria. This method is used also for Lambic production today. First Saccahromyces cerevisiae cells was transferred to beer probably from wine fermentation, and then evolved into top-fermenting strains known today. Bottom-fermenting strains S. pastorianus are hybrid of S. cerevisiae and S. bayanus, occured in Bavaria in late Middleages. All Saccharomyces strains of industrial importance are classified now as a group of Saccharomyces sensuo stricto. Historia piwa i chleba jest ściśle powiązana. Są produkowane z tych samych zbóż, jęczmienia i pszenicy. U początków produkcji piwo wytwarzane było za pomocą fermentacji spontanicznej, prowadzonej przez dzikie drożdże i bakterie. Metoda ta jest używana do dzisiaj do produkcji piwa lambik. Drożdże Saccharomyces cerevisiae zostały przeniesione do piwa prawdopodobnie z fermentacji wina i wyewoluowały w szczepy górnej fermentacji znane dzisiaj. Szczepy dolnej fermentacji należące do gatunku S. pastorianus są hybrydą szczepów S. cerevisiae i S. bayanus, która pojawiła się w Bawarii pod koniec Średniowiecza. Wszystkie szczepy Saccharomyces o znaczeniu przemysłowym są sklasyfikowane dzisiaj jako grupa Saccharomyces sensuo stricto. Drożdże: heterotroficzne organizmy, których naturalnym środowiskiem bytowania są powierzchnie tkanek roślinnych, włączając w to kwiaty i owoce (Food, fermentation and microorganisms, Charles . W. Bamforth) [2]. Powstanie piwa Kiedy powstało piwo? Źródła nie są całkowicie zgodne, ale z pewnością było to gdzieś pomiędzy 15 tys. a 11 tys. lat p.n.e. w Azji Mniejszej. Jak po raz pierwszy sporządzono piwo? Z całą pewnością miało to wiele wspólnego z wypiekiem chleba. Jęczmień, z którego robi się piwo, był używany pierwotnie razem z pszenicą do wypieku chleba. Ziarna zbóż mielono[...]

Bock zwany koźlakiem

Czytaj za darmo! »

Bock is one of the heaviest and maltiest beers in the world, which has a long history. It comes from Einbeck in North Germany, but survived up till now thanks to Munich brewers, South Germany. It can be a pleasure to feel its special flavour, savour and colour, different than the most popular beers have. W dobie masowej produkcji oferta browarnictwa uległa znacznemu spłaszczeniu. Na półkach sklepowych widnieje i owszem, bogaty wybór piw, ale tego samego typu. Żyjemy w czasach dominacji jasnego lagera, gdzie ze względu na wykorzystanie podobnych technologii i surowców zdefiniowanie różnic w smaku jest zadaniem trudnym nawet dla wytrawnych kiperów. Nadal jednak można znaleźć przysłowiowe perełki, a jedną z nich jest bock, czyli "polski" koźlak. Wszystko zaczęło się w Einbeck Einbeck - miasto w północnych Niemczech, w Dolnej Saksonii. W XIII w. było ono jednym z pierwszych na świecie komercyjnym centrum browarnictwa. Piwo z Einbeck było znane najpierw jako Beckbier (podobieństwo do Beck’s Beer jest tutaj przypadkowe). W połowie Średniowiecza (ok. 1350 r.) w mieście i jego okolicach znajdowało się ponad 100 browarów. Piwo tu produkowane było rozpoznawane w miastach północnych Niemiec i całkowicie nieznane w południowej części kraju. Zostało ono tu sprowadzone 100 lat później na ślub Księcia Braunschweigu i córki zamożnego arystokraty z południa. Wesele odbywało się na terenie Bawarii i brała w nim udział arystokracja z regionu, jak i odległych krajów, dzięki temu piwo to stało się znane w całej Europie [1, 2]. W XVI w. piwo z Einbeck było sprowadzane m.in. na dwór Wittelsbacherów w Monachium. Trwało to do czasu, gdy pod koniec stulecia powst[...]

 Strona 1