Gazy anestetyczne. Zastosowanie, narażenie środowiskowe i sposoby zmniejszenia ryzyka zagrożenia DOI:10.15199/62.2018.10.25
Postęp nauk medycznych przyniósł nie tylko wygodę codziennego
życia zawodowego personelu medycznego, ale również wiele różnego
rodzaju zagrożeń. Nowe technologie i techniki medyczne oraz
nowe środki farmakologiczne stwarzają nieznane dotąd zagrożenia
zdrowotne. Należy do nich narażenie zawodowe na gazy anestetyczne
stosowane w medycynie.
Pracownik w środowisku pracy narażony jest na działanie jednocześnie
wielu czynników szkodliwych, które występują w różnych
stężeniach. Skutki zdrowotne narażenia środowiskowego są różnorodne
i objawiają się w postaci przejściowych lub trwałych zaburzeń
funkcjonalnych, rzadziej w postaci ewidentnych chorób. Dlatego tak
ważna jest dbałość o zapewnienie bezpiecznych warunków zdrowotnych
w miejscu pracy1).
Pierwszych korelacji warunków wykonywania pracy z negatywnym
wpływem na zdrowie można doszukać się już w dziełach
Hipokratesa i Pliniusza Starszego. Pierwszy opisał zatrucie ołowiem
górników rud metali, drugi zaś pylice występujące wśród pracowników
rzemieślniczych2).
W 1700 r. uznawany za ojca medycyny pracy włoski lekarz
Bernardino Ramazzini w książce zatytułowanej Rozważania o chorobach
rzemieślników zdefiniował i usystematyzował objawy wielu chorób zawodowych występujących wśród pracowników służby zdrowia.
Pod względem występowania ryzyka zawodowego wyróżnił je na
drugim miejscu po zawodach związanych z górnictwem. W 1877 r. F.F.
Erisman wydał pierwszy podręcznik higieny pracy, w którym ukazał
wpływ oraz znaczenie warunków pracy na zdrowie pracowników3).
Czynniki występujące w środowisku pracy, na które eksponowani
są pracownicy, mogą prowadzić do powstania zaburzeń zdrowia
i chorób zawodowych. Stan środowiska pracy, który może doprowadzić
do powstania choroby wymaga czasu ekspozycji odpowiedniego
do wystąpienia przekroczenia dopuszczalnych stężeń i natężeń czynników4).
Jako wynik ekspozycji ludzi na szkodliwe czynniki środowiska
pracy wymienia się takie skutki zdrowotne, jak nowotwory, uc[...]
Zawodowe i środowiskowe narażenie narządu słuchu na toksyczne działanie metali ciężkich DOI:10.15199/62.2018.12.34
Metale ciężkie, których źródłem uwalniania do środowiska,
a tym samym stanowiącym bezpośrednie narażenie ludzi na ich
oddziaływanie, jest przemysł wydobywczy i przetwórczy, w tym
hutniczy, metalurgiczny, chemiczny, nawozów sztucznych, celulozowo-
papierniczy i elektrochemiczny. Kolejnym źródłem uwalniania
do środowiska toksycznych pierwiastków jest gospodarka odpadami,
a szczególnie odpadami niebezpiecznymi. Uwalniane metale ciężkie
wykazują toksyczne działanie na zmysł słuchu i wraz z hałasem przyczyniają
się do jego poważnego uszkodzenia. Według Centralnego
Rejestru Chorób Zawodowych w 2015 r. zawodowy ubytek słuchu
stwierdzono u 148 osób (7,1% wszystkich stwierdzonych chorób
zawodowych)1).
W ocenie narażenia zawodowego i szkodliwości czynników
występujących na stanowisku pracy, działających negatywnie na
narząd słuchu, poza stwierdzeniem nadmiernego hałasu pomijane jest
współwystępowanie substancji chemicznych, ich działanie addytywne
lub synergistyczne oraz osobnicza zmienność genetyczna, które
jeszcze mogą pogłębiać problem uszkodzenia słuchu2, 3). Podobnie
jest w przypadku ludzi zamieszkujących tereny uprzemysłowione,
w tym chemicznie zdegradowane. Ilość opublikowanych danych
naukowych o łącznym działaniu na zdrowie człowieka substancji
ototoksycznych i hałasu jest uboga4). W literaturze przedmiotu najczęściej
wymienianymi metalami wykazującymi negatywne działanie
na narząd słuchu są: ołów, rtęć i kadm4-9). Pierwiastki te nie są metabolizowane
w organizmie człowieka, przez co w czasie wystąpienia
narażenia i wchłonięcia do organizmu kumulują się w tkankach (tkanka
tłuszczowa, nerki, kości i zęby) i mogą powodować wystąpienie
objawów toksycznego działania. Najważniejszym źródłem narażenia
osób dorosłych na metale ciężkie jest przede wszystkim ekspozycja
Marta Borońa,*, Maciej Cyranb, Bożena Wójtowiczc, Małgorzata Dziechciażd, Ilona Żeber-Dzikowskae,
Barbara Gworekf, Małgorzata Czarny-Działake, Jarosław Chmielewskig
97/12[...]
Uwalnianie ftalanów do środowiska i związane z tym zagrożenia zdrowotne DOI:10.15199/62.2019.1.2
Postęp cywilizacyjny związany nierozerwalnie z tworzeniem i rozwojem
nowych technologii warunkuje powstawanie dóbr konsumpcyjnych,
do produkcji których wykorzystywane są nowe materiały powstałe
z różnego rodzaju związków chemicznych. Obecnie w przetwórstwie
tworzyw sztucznych szerokie zastosowanie mają również środki pomocnicze,
pozwalające na otrzymywanie materiałów o wymaganych, zróżnicowanych
parametrach przetwórczych i użytkowych. Do takich środków
należą ftalany, związki będące solami i estrami kwasu ftalowego (benzeno-
1,3-dikarboksylowego). Stosowanych jest 7 ftalanów oznaczanych
skrótami: DEHP (ftalan di(2-etyloheksylu)), DPB (ftalan dibutylu),
BBP (ftalan butylobenzylu), DiBP (ftalan diizobutylu), DiDP (ftalan
diizodecylu), DiNP (ftalandiizononylu) i DnOP (ftalan di-n-oktylu),
które obecnie stanowią najbardziej rozpowszechnione organiczne plastyfikatory,
używane głównie przy produkcji poli(chlorku winylu) (PVC),
poli(chlorku winylidenu) (PVDC) oraz poli(octanu winylu) (PVA)1, 2).
Na początku XXI w. produkcja ftalanów szacowana była na ok.
2,7 mln t/r3), dlatego też na ich działanie narażeni są nie tylko pracow-
Jarosław Chmielewskia,*, Arkadiusz Rutkowskib, Bożena Wójtowiczc, Ilona Żeber-Dzikowskad,
Monika Szpringerd, Małgorzta Czarny-Działakd, Barbara Gworeka, Magdalena Florek-Łuszczkie,
Małgorzata Dziechciażf
42 98/1(2019)
Dr hab. Ilona ŻEBER-DZIKOWSKA, prof. nadzw., jest
przewodniczącą Ogólnopolskiej Sekcji Dydaktyki
Biologii Polskiego Towarzystwa Przyrodniczego
im. Mikołaja Kopernika, współpracuje z Państwową
Wyższą Szkołą Zawodową w Płocku oraz od
wielu lat jest związana z Uniwersytetem Jana
Kochanowskiego w Kielcach. Zajmuje się współczesnymi
problemami nauk pedagogicznych,
społecznych, biologicznych i środowiskowych,
zrównoważonego rozwoju, lokalnymi działaniami
środowiskowo-edukacyjnymi wśród szerokiego
spektrum wiekowego dzieci, młodzieży i dorosłych.
Ponadto w przestrzeni jej zainteresowań znajduje
się p[...]
Substancje chemiczne w żywności jako zagrożenie zdrowotne DOI:10.15199/62.2019.10.17
Kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia ma bezpieczna i odpowiednia pod względem jakości i wartości odżywczej żywność. Żywność zawierająca substancje chemiczne stanowi globalne zagrożenie dla zdrowia,przyczyniając się do powstawania wielu chorób - począwszy od biegunek, aż po nowotwory. Zgodnie z art. 3 ust. 3 pkt 57) ustawy1) zanieczyszczenia to substancje zanieczyszczające, zanieczyszczenia biologiczne oraz ciała obce, szkodniki lub ich części. Substancją zanieczyszczającą jest każda substancja nieumyślnie dodana do żywności, która jest obecna w niej jako rezultat produkcji (w tym działalności związanej z gospodarką roślinną i zwierzęcą oraz działaniami w zakresie weterynarii), wytwarzania, przetwarzania, przygotowywania, obróbki, pakowania, opakowywania, transportu lub przechowywania takiej żywności, lub jako wynik skażenia środowiska2). Z punktu widzenia jakości zdrowotnej żywności ważną rolę odgrywa Komisja Kodeksu Żywnościowego działająca przy Światowej Organizacji Zdrowia, WHO (World Health Organization) oraz Organizacji ds. Żywności i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization)3, 4). Do składników, które występują w żywności, a jednocześnie stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia człowieka należą antybiotyki i hormony, środki ochrony roślin, produkty obróbki technologicznej, substancje konserwujące, polepszacze smaku i zapachu. Substancje chemiczne dodawane do żywności, dopuszczone przez Unię Europejską, oznaczone są specjalnymi kodami i rozpoczynają się od wielkiej litery "E". Zagrożenia chemiczne występujące w żywności można podzielić na naturalnie występujące w surowcach, np. aflatoksyny, patulina, oraz obecne na skutek zabiegów agro- i zootechnicznych, np. pozostałości pestycydów, azotany( V), azotany(III), pozostałości leków weterynaryjnych - antybiotyki i metale ciężkie5). Do zagrożeń chemicznych żywności zalicza się również pozostałości środków myjących i dezynfekcyjnych, substancje dodatkowe dozwolone - dodaw[...]
Wpływ środowiskowej i zawodowej ekspozycji na rtęć na poszczególne układy organizmu człowieka DOI:10.15199/62.2019.11.16
Rtęć jest metalem barwy srebrzystobiałej o liczbie atomowej 80,
masie molowej 200,59 g/mol, gęstości 13,55 g/cm3, który w warunkach
normalnych występuje w ciekłym stanie skupienia. W naturalnym
środowisku rtęć występuje głównie w postaci siarczku rtęci (cynober),
rtęci elementarnej oraz w połączeniu ze srebrem (amalgamat)1).
W przemyśle otrzymuje się ją z siarczku rtęci poprzez ogrzewanie
w obecności powietrza2). Rtęć jest słabym przewodnikiem ciepła
i zarazem dobrym przewodnikiem prądu elektrycznego3). Dzięki tym
właściwościom metal ten stanowi katodę w procesie elektrolizy
stosowanej np. przy produkcji chloru4). Rtęć nie reaguje z większością
kwasów, chociaż takie kwasy, jak stężony kwas siarkowy, azotowy czy
woda królewska rozpuszczają ją i są używane do produkcji soli tego
pierwiastka5). Wiele metali, takich jak złoto lub srebro, rozpuszcza się
w rtęci, tworząc amalgamaty. Wyjątek stanowi żelazo wykorzystywane
do produkcji kolb, w których przechowywana jest rtęć6). Wiele badań
wskazuje, że zarówno poprzez działalność człowieka, jak i w wyniku
naturalnych procesów zachodzących w przyrodzie rtęć jest redystrybuowana
w atmosferze, glebie oraz wodzie. Podstawowymi procesami
prowadzącymi do uwalniania rtęci do atmosfery są: parowanie wody
zanieczyszczonej rtęcią, emisje wulkanów, gnicie roślin, uwalnianie
gazów z materiałów geologicznych oraz rozprzestrzenianie się
pyłów z udziałem wiatru. Według raportu Programu Monitorowania
i Oceny Regionu Arktyki oraz Programu Środowiskowego Organizacji
Narodów Zjednoczonych AMAP/UNEP (Arctic Monitoring and
Assessment Programme/United Nations Environment Programme)7)
globalna emisja rtęci do atmosfery w 2005 r. wyniosła 1930 t. Według
danych z 2007 r. z terytorium Polski do atmosfery przedostało się ok.
15,9 t rtęci8, 9). Ważnym źródłem zanieczyszczenia jest emisja rtęci
w wyniku wietrzenia skał i uwalniania się tego pierwiastka ze złoży
znajdujących się w opuszczonych kopalniach. W Europie [...]