Otrzymywanie tripolifosforanu sodu (TPFS) metodą jednostopniową z zastosowaniem stężonego kwasu fosforowego
Przedstawiono wyniki badań procesu otrzymywania tripolifosforanu sodu (TPFS) metodą jednostopniową, z wykorzystaniem stężonego kwasu fosforowego. W przeprowadzonych próbach stosowano mieszaniny stężonych kwasów fosforowych ekstrakcyjnych i termicznego z sodą amoniakalną przy zachowaniu stosunku stechiometrycznego Na2O/P2O5 = 1,67. Kalcynację sporządzonych mieszanin przeprowadzono w stacjonarnym piecu elektrycznym w zakresie temp. 150-600°C co 50°C w czasie 2 h. Określono skład fazowy otrzymanych produktów prażenia metodą rentgenograficzną oraz oznaczono w nich zawartość P2O5. Badania pokazały, że można produkować TPFS ze stężonego kwasu fosforowego, a skład fazowy otrzymanego produktu uzależniony jest od temperatury kalcynacji i rodzaju użytego kwasu. Na tripolyphosphate [...]
Study on production of sodium tripolyphosphate by one-stage dry method using wet-process phosphoric acid. Badanie procesu wytwarzania tripolifosforanu sodu metodą jednostopniową suchą z ekstrakcyjnego kwasu fosforowego
H3PO4 from the wet process was converted with Na2CO3 to
Na5P3O10 at Na/P mole ratio 1.67 and 25-55°C by heating in
a powder diffractometer with high temp. reaction chamber
to study the phase transformations of the product. An occurrence
of a liq.-phase at about 217°C was obsd. Przedstawiono wyniki badań otrzymywania tripolifosforanu
sodu (TPFS) metodą jednostopniową
z zastosowaniem ekstrakcyjnego kwasu
fosforowego "Police". Sporządzono mieszankę,
w której stopień neutralizacji kwasu fosforowego
sodą amoniakalną wynosił 1,67. Skład
fazowy mieszanki określono w badaniach in
situ za pomocą dyfraktometru proszkowego
z wysokotemperaturową komorą reakcyjną.
W badaniach składu fazowego nie stwierdzono
obecności Fazy II TPFS. Wykonano badania
spektrometryczne przy użyciu techniki FT-IR
oraz analizę termiczną. Zdjęcia mikroskopowe
wykonane w trakcie ogrzewania próbki pozwalają
stwierdzić, że faza ciekła zaczyna się
już tworzyć w temp. ok. 217°C.
Trifosforan pentasodu (tripolifosforan sodu, TPFS, Na5P3O10)
występuje w postaci dwóch bezwodnych odmian polimorficznych
określanych jako Faza I (odmiana wysokotemperaturowa) i Faza II
(odmiana niskotemperaturowa)1-7). Przemiana polimorficzna Fazy II do Fazy I zachodzi w dosy. szerokim zakresie temp. 415.500?‹C, jednak
najcz..ciej obserwuje si. j. pomi.dzy 450.500?‹C6, 7). Bezwodne fazy
Na5P3O10 krystalizuj. w uk.adzie jednosko.nym. Fazy I i II ro.ni. si.
tylko rozmiarami komorki elementarnej, ktora w obu przypadkach jest
zbudowana z 4 jednostek strukturalnych. Parametry komorki elementarnej
przedstawiono w tabeli 1.
Table 1. Parameters of the elementary cell of sodium triphosphate2.4)
Tabela 1. Parametry komorki elementarnej TPFS2.4)
Faza a, nm b, nm c, nm ?ż = ?Á, ?‹ ?Ŕ, ?‹
I 0,9613 0,5342 1,9735 90,00 112,05
II 1,6005 0,5242 1,1253 90,00 93,05
Anion P3O10
[...]
Comparison of technologies for the sodium tripolyphosphate production by conventional spray and new one-stage dry methods Porównanie technologii produkcji tripolifosforanu sodu klasyczną metodą rozpyłową oraz metodą suchą jednostopniową DOI:10.15199/62.2017.1.21
Two processes for prodn. of Na5P3O10 by spraying and new
one-stage dry methods were compared from tech., ecology.
and economic points of view by 2 various anal. procedures.
The new process showed substantially higher tech.,
ecol. and economic efficiency.
Dla klasycznej metody rozpyłowej dwustopniowej
produkcji tripolifosforanu sodu (TPFS)
i nowo opracowanej metody suchej jednostopniowej
przedstawiono porównawcze oceny
technologiczne, ekologiczne i ekonomiczne
wykonane metodą oceny opcji technologicznych
doboru najlepszej dostępnej techniki niepowodującej
wzrostu kosztów BATNEEC (best
available technologies not-entailing excessive
costs) i metodą oceny kompleksowej jakości
procesów technologicznych. Wyniki oceny
BATNEEC wskazują na 13,3-proc. przewagę
metody jednostopniowej suchej nad klasyczną. Ocena jakości technologicznej przyniosła
bardzo wysoką punktację metody suchej jednostopniowej,
o 40% wyższą od klasycznej
metody produkcji TPFS. Nowo opracowana
metoda stwarza szansę na znaczny postęp
w zakresie zmniejszenia wpływu produkcji
TPFS na środowisko naturalne. Jej zaletą jest
to, że postęp ten został osiągnięty głównie
dzięki zastosowaniu nowych rozwiązań technologicznych
i projektowych, a więc podstawowych
elementów działań proponowanych
w metodyce czystszych produkcji.
Porównanie metod produkcji TPFS
Klasyczna technologia rozpyłowo-piecowa
Klasyczny proces produkcji TPFS metodą dwustopniową1-4) składa
się z części mokrej i suchej (rys. 1). Zwykle do produkcji TPFS sto188
96/1(2017)
sowany jest kwas fosforowy termiczny lub oczyszczony ekstrakcyjny
i węglan sodu. Pierwszym etapem produkcji jest neutralizacja kwasu
fosforowego węglanem sodu lub wodorotlenkiem sodu, przebiegająca
wg reakcji (1):
(1)
Stopień zobojętnienia jest ściśle kontrolowany, by zachować
pożądany stosunek stechiometryczny surowców. Stosunek molowy
Na2O/P2O5 (TM) wynosi 1,67. Otrzymane w wyniku neutralizacji ortofosforany
sodu ulegają podczas su[...]
Wpływ składu chemicznego kwasu fosforowego na proces tworzenia się tripolifosforanu sodu
Przedstawiono wyniki badań dotyczące wpływu
chemicznego składu kwasu fosforowego,
zwłaszcza zawartości w nim pierwiastków
metalicznych oraz siarczanów, na proces
otrzymywania tripolifosforanu sodu (TPFS).
W wyniku neutralizacji kwasów fosforowych
ekstrakcyjnych i kwasu termicznego sodą
amoniakalną otrzymano mieszanki, które kalcynowano
w stacjonarnym piecu elektrycznym
w temp. 300-550°C przez 60 min. Badania
rentgenograficzne wykazały, że skład fazowy
otrzymanego produktu jest w dużym stopniu
uzależniony od zawartości zanieczyszczeń
występujących w kwasie. Obecność zanieczyszczeń
przyspiesza lub opóźnia proces
tworzenie się TPFS, a w pewnych przypadkach
całkowicie go hamuje.
Com. H3PO4 samples were analyzed for metal ions and
impurities and then neutralized with Na2CO3 to Na5P3O10.
After calcination at 300-550°C and grinding, the product
was analyzed for chem. and phase compn.
Tripolifosforan sodu TPFS (Na5P3O10) ze względu na szeroki
zakres właściwości fizykochemicznych znajduje zastosowanie
w branży chemicznej oraz innych gałęziach przemysłu. Należy on
do podstawowych aktywnych wypełniaczy nowoczesnych środków
myjących i piorących (detergentów). Do tego celu wykorzystuje się
ponad 70% produkowanego na świecie TPFS. Zdolności sekwestrujące,
peptyzowanie zawiesin oraz działanie buforujące i antykorozyjne
powodują, że TPFS jest także stosowany m.in. do zmiękczania wody,
w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz w technologii wzbogacania
rud i kaolinu1-5).
Do produkcji TPFS może być stosowany kwas fosforowy termiczny
lub ekstrakcyjny oczyszczony oraz węglan sodu lub wodorotlenek
sodu. Parametry kalcynacji (temperatura i czas) odgrywają zasadniczą
rolę w tym procesie, jednak nie są to jedyne czynniki mające decydujący
wpływ na proces tworzenia się TPFS i jego przemiany fazowe.
W przypadku mieszanek sporządzonych z kwasów fosforowych ekstrakcyjnych
duży wpływ mają zanieczyszczenia, które przyśpieszają
lub opóźniają proces [...]
Technologia produkcji małotonażowej fosforanów spożywczych
Przedstawiono technologiczną koncepcję uniwersalnej
instalacji małotonażowej o skali produkcji
do 500 t fosforanów spożywczych na
rok. W instalacji będą mogły być produkowane
zamiennie krystaliczne ortofosforany jednoi
dwusodowe oraz jedno- i dwuwapniowe.
Omówiono parametry technologii, oszacowano
koszty produkcji poszczególnych fosforanów.
Uwzględniając ceny rynkowe fosforanów
spożywczych stwierdzono, że wszystkie analizowane
produkcje mogą się okazać atrakcyjne
ekonomicznie. Okres zwrotu nakładów inwestycyjnych
zyskiem brutto wynosi ok. 1 rok.
Przedstawione rozwiązanie może stanowić
interesującą alternatywę dla dużych zakładów
mięsnych, w których zapotrzebowanie na sole
fosforowe jest relatywnie duże.
A technolog. process for versatile prodn. of NaH2PO4,
Na2HPO4, Ca(H2PO4)2 and CaHPO4 by reaction of H3PO4
with Na2CO3 or CaCO3 in aq. dispersion was developed.
Material balances and economic calcn. for a small prodn.
plant (capacity 500 t/yr) were performed.
We wcześniejszych pracach badano możliwości otrzymywania
kwasu fosforowego z hydroksyapatytu pochodzącego z termicznej
utylizacji półproduktów kostnych i mięsno-kostnych1-8). Uzyskano
kwas fosforowy i fosforany wapnia oraz sodu o jakości spożywczej2,
9-11). W przemyśle mięsnym stosowane są duże ilości fosforanów spożywczych.
Dodawane są one w postaci stałej do masy mięsnej i lodu,
po czym całość jest mieszana w mieszalniku do odpowiedniej konsystencji.
Ilość dodawanych fosforanów wynosi 0,5 kg/100 kg masy
Prof. dr hab. Zygmunt KOWALSKI, profesor zwyczajny
Politechniki Krakowskiej w roku 1969
ukończył studia na Wydziale Matematyki, Fizyki
i Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jest kierownikiem
Katedry Technologii Nieorganicznej
i Biotechnologii Środowiska i dziekanem Wydziału
Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki
Krakowskiej. Specjalność - technologia nieorganiczna
i ochrona środowiska.
Instytut Chemii i Technologii Nieorganicznej Politechniki Krakowskie[...]
Badania laboratoryjne i przemysłowe oczyszczania, zatężania i suszenia hydrolizatów białkowych
Przedstawiono wyniki badań laboratoryjnych
i przemysłowych, które wykazały, że proces
hydrolizy miazgi mięsno-kostnej i otrzymywania
na bazie uzyskanego hydrolizatu suszonych protein
jest możliwy do zastosowania w warunkach
przemysłowych. Badano możliwość zatężania
roztworów białkowych za pomocą technik membranowych
oraz stacji wyparnej. Techniki membranowe
pozwalają zatężyć hydrolizat do ok.
20% suchej masy, a stacja wyparna do ok. 30%.
Najkorzystniejszym rozwiązaniem na potrzeby
technologii otrzymywania suszonych protein jest
suszarka trójstopniowa z wbudowanym złożem
fluidalnym. Produkt otrzymany w wyniku procesu
suszenia w tym urządzeniu spełniał wszelkie
parametry fizykochemiczne produktu rynkowego.
Zadowalająca była również rozpuszczalność
tak otrzymanych protein pylistych, dzięki funkcji
aglomeracji, jaką ma ten typ suszarki.
Pork meat-and-bone mince was hydrolyzed in presence
of MeCH(OH)COOH at 100-120°C. The hydrolyzates were
purified under lab. and industrial conditions by microfiltration
through Al2O3/TiO2 membranes (3.1 bar) and treatment
with H2O2 at pH 6.3, then concd. by evapn. or ultrafiltration
and dried by spraying et 220°C in rotating drum system at
210°C or in a fluidized-bed drier. The concg. hydrolyzates
by evapn. and drying in a fluidized-bed drier were the most
efficient operations. The dusty product contained 93.5-
95.5% of proteins and 2-3% of fat and showed a good soly.
in H2O, grain size about 300 μm and bulk d. 0.22-0.26 g/mL.
Hydrolizaty białkowe otrzymuje się z surowców mięsnych w procesach
hydrolizy chemicznej i enzymatycznej. Stosuje się zarówno
kwasową, jak i zasadową metodę hydrolizy chemicznej. Jest to proces
wysokotemperaturowy, który powinien przebiegać w środowisku silnie
kwasowym (pH poniżej 1) lub silnie alkalicznym (pH powyżej 12),
w temp. 80-100°C, przez 6-18 h. Produktem są hydrolizaty białkowe
nieżelujące, mające zastosowanie głównie jako dodatki smakowozapachowe
w przet[...]
Technologia produkcji hydrolizatów białkowych i suszonych protein z tkanki mięsno-kostnej
Opracowano założenia technologiczno-aparaturowe
otrzymywania hydrolizatu białkowego
żelującego i protein pylistych z wieprzowej
tkanki mięsno-kostnej, pochodzącej ze zmielenia
kości wieprzowych. Stwierdzono, że optymalne
parametry procesu wynoszą: stosunek
masowy tkanki mięsno-kostnej do wody 1,7,
temp. 120°C, ciśnienie 3,0 bar, czas procesu
ok. 105 min. Zawartość białka w otrzymanym
hydrolizacie wynosiła średnio 11,6%. Hydrolizat
był biały lub kremowy i charakteryzował
się wysoką zdolnością żelowania. Zaplanowano,
że instalacja będzie w stanie przerobić
do 30 t miazgi mięsno-kostnej w ciągu doby.
Z ilości tej można uzyskać ok. 36 t/d hydrolizatu
białkowego (ok. 2,2 t/d suszonych protein),
ok. 2 t/d tłuszczu spożywczego, ok. 7 t/d
drobnych kostek i ok. 12,5 t/d mułku kostnego.
Dokonano również wyceny kosztów realizacji
inwestycji i produkcji protein oraz oszacowano
opłacalność realizacji inwestycji dla
różnych poziomów produkcji. W przypadku
uzyskania zdolności przerobu ok. 10 t/d tkanki
mięsno-kostnej i 33% wykorzystania zdolności
produkcyjnej, inwestycja zwróci się w 13. roku
eksploatacji instalacji. Przy pełnych nakładach
i uzyskaniu 100% poziomu zdolności produkcyjnej
30 t/d, nakłady zwrócą się w 3. roku eksploatacji.
Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
Zygmunt Kowalski*, Marcin Banach, Agnieszka Makara
Technologia produkcji hydrolizatów białkowych
i suszonych protein z tkanki mięsno-kostnej
Technology for manufacturing protein hydrolyzates and
dried proteins of meat-bone tissue
Dr inż. Marcin BANACH - notkę biograficzną i fotografię Autora drukujemy
w bieżącym numerze na str. 1282.
Mgr inż. Agnieszka MAKARA - notkę biograficzną i fotografię Autorki
drukujemy w bieżącym numerze na str. 1282.
Instytut Chemii i Technologii Nieorganicznej, Politechnika Krakowska,
ul. Warszawska 24, 31-155 Kraków, tel.: (12) 628-27-16, fax: (12) 628-20-36,
e-mail: zkow@chemia.pk.edu.pl
Prof. dr hab. Zygmunt KOWALSKI, prof[...]
Stan badań i kierunki zmian w produkcji tripolifosforanu sodu
Przedstawiono nowe technologie produkcji
tripolifosforanu sodu (TPFS) oraz nową opracowaną
w Instytucie Chemii i Technologii Nieorganicznej
Politechniki Krakowskiej metodę
otrzymywania tripolifosforanu sodu o podwyższonej
i wysokiej gęstości nasypowej oraz
technologię otrzymywania TPFS metodą suchą
jednostopniową.
A review, with 80 refs. The new technol. for manufg. high
and medium bulk d. Na5P3O10 including a single-dry method
was presented.
Jednym z najważniejszych skondensowanych fosforanów jest
tripolifosforan sodu (trifosforan(V) pentasodu, Na5P3O10), który
po raz pierwszy został opisany w 1895 r. przez Schwarza. Od
1940 r. jest on masowo produkowany na całym świecie i stosowany
jako komponent środków czystości1). W państwach Unii
Europejskiej zużywa się rocznie ok. 110 tys. t fosforanów będących
składnikami detergentów. Polacy w ciągu roku wykorzystują
prawie 200 tys. t proszków do prania, co odpowiada ok. 12 tys. t
fosforanów2, 3).
W latach osiemdziesiątych XX w. TPFS w detergentach zaczęto
zastępować zeolitem 4A. Powodem było przekonanie o decydującym
wpływie fosforu z TPFS na eutrofizację wód. Zeolit 4A nie ma jednak
tylu ważnych właściwości użytkowych co TPFS. Charakteryzują
go wyłącznie dobre właściwości kompleksujące4, 5). Analiza LCA
potwierdziła, że stosowanie TPFS jest mniej szkodliwe dla środowiska
naturalnego niż stosowanie zeolitów. Powszechne wykorzystywanie
w ostatnich latach zeolitu 4A w środkach czystości doprowadziło do zwiększenia masy osadów ściekowych o ok. 15%, a zawarte w nich
glinokrzemiany nie mają wartości użytkowej6, 7).
Rynek detergentów wprowadził swoje wymagania dotyczące
jakości i receptury surowców stosowanych do produkcji środków
czystości. Detergenty ewoluowały pod względem składu, formy
i dawkowania w procesach prania i czyszczenia. Dla każdego rodzaju
produktu zdefiniowano parametry procesu produkcyjnego i szczegółowe
specyfikacje surowców. W produkcji nowoczesnych środków
chemii g[...]
Ocena technologii składowania odpadów komunalnych metodą BATNEEC
Przedstawiono metodykę oceny opcji
BATNEEC (best available technology not
entailing excessive costs), zastosowaną dla
różnych technologii składowania odpadów
komunalnych. Zakres pracy obejmował wybór
opcji oraz kryteriów ich oceny. Podstawą
wyboru opcji były różne rozwiązania technologii
składowania odpadów komunalnych.
Do oceny skutków realizacji wybrano konsekwencje
ekologiczne, techniczne i ekonomiczne
wdrożenia poszczególnych opcji.
Przedstawiona metodyka analizy opcji pozwala
na porównawczą analizę różnych wariantów
i rozwiązań technologicznych w gospodarce
odpadami. Wśród technologii składowania
najwyżej oceniono opcję składowania
odpadów przetworzonych w procesie mechaniczno-
biologicznego przetwarzania, dodatkowo
z odzyskiem gazu składowiskowego.
Jako najmniej korzystny wariant w ocenie
opcji BATNEEC wybrano wariant składowania
odpadów wraz z emisją gazu składowiskowego.
Five technols. for processing municipal wastes were compared
to select the best available technol. not entailing
excessive costs. The first place in the ranking was taken
by the selective collection, classification and storage of
wastes suitable for recycling.
Prof. dr hab. inż. Zygmunt KOWALSKI, profesor
zwyczajny Politechniki Krakowskiej, w roku 1969
ukończył studia na Wydziale Matematyki, Fizyki
i Chemii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jest kierownikiem
Katedry Technologii Nieorganicznej
i Biotechnologii Środowiska i dziekanem Wydziału
Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki
Krakowskiej. Specjalność - technologia chemiczna
nieorganiczna i ochrona środowiska.
Instytut Chemii i Technologii Nieorganicznej, Politechnika Krakowska im. Tadeusza
Kościuszki, ul. Warszawska 24, 31-155 Kraków, tel.: (12) 628-28-61,
fax: (12) 628-20-36, e-mail: zkow@chemia.pk.edu.pl
* Autor do korespondencji:
Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
Zygmunt Kowalski*, Agnieszka Generowicz, Agnieszka Makara
Ocena technologii składowania odpadów
komunal[...]
Effect of the coagulant type and flocculation time on the efficiency of purification of pig slurry filtrate Wpływ rodzaju koagulanta i czasu flokulacji na skuteczność oczyszczania filtratu z gnojowicy świńskiej DOI:10.15199/62.2015.3.23
Three com. coagulants were used for purifn. of pig slurry
filtrate by flocculation at room temp. for 45 min. The color
intensity, turbidity, chem. O2 demand and P content were
detd. by std. methods. The Fe2(SO4)3 and FeCl3-based coagulants
were more efficient than the Al-based one. The
optimum flocculation time was 5-15 min.
Przedstawiono wyniki badań dotyczące wpływu
czasu flokulacji na skuteczność oczyszczania
filtratu z gnojowicy świńskiej. Jako koagulanty
zastosowano handlowe preparaty na
bazie siarczanu(VI) żelaza(III), chlorku żelaza-
(III) i chlorku poliglinu. Filtrat użyty w eksperymencie
otrzymano w wyniku fizykochemicznej
obróbki gnojowicy, a następnie jej rozdziału
metodą filtracji ciśnieniowej. Stwierdzono, że
optymalny czas flokulacji jest różny w zależności
od rodzaju i dawki koagulanta, przy czym
w przypadku oczyszczania filtratu z gnojowicy
świńskiej korzystne jest stosowanie krótkich
czasów flokulacji, najlepiej do 15 min. Flokulacja
trwająca dłużej niż 25 min prowadziła do
częściowej desorpcji zanieczyszczeń.
Duża koncentracja przemysłowych ferm trzody chlewnej stosujących
bezściołowe technologie utrzymania zwierząt generuje znaczne
ilości produktów ubocznych w postaci gnojowicy, która jest płynną
polidyspersyjną mieszaniną kału (ok. 40%), moczu (ok. 60%), niestrawionych
resztek paszowych oraz wody stosowanej do usuwania
odchodów i utrzymania higieny pomieszczeń inwentarskich1-3). W ujęciu
prawnym4) gnojowica jest nawozem naturalnym przeznaczonym do
rolniczego wykorzystania i dlatego najwłaściwszym jej zagospodarowaniem
(zarówno pod względem ekonomicznym, jak i ekologicznym)
jest jej użycie do nawożenia użytków rolnych. Jednakże ze względu na
ograniczenia agrotechnicznych terminów stosowania gnojowicy (od
l marca do 30 listopada)5) oraz limity jej dawek (170 kg azotu w czystym
składniku na 1 ha użytków rolnych na rok)4) często pojawiają się
trudności w zagospodarowaniu jej nadwyżek2) zwłaszcza na obszara[...]