Wyniki 1-5 spośród 5 dla zapytania: authorDesc:"Jerzy Denaburski"

Europejski przemysł mięsny w obliczu rynkowych uwarunkowań

Czytaj za darmo! »

Europejski przemysł mięsny boryka się w ostatnich latach z wieloma problemami. Dotyczą one głównie choroby BSE bydła, ptasiej grypy oraz problemów związanych z początkiem recesji w najbardziej rozwiniętych krajach tego regionu. Wiąże się to ze spadkiem zaufania konsumentów do proponowanych produktów, a z drugiej strony ze zmniejszeniem kwot na zakup tych produktów przez przeciętnego konsumenta.[...]

Szynka wielkanocna w tradycji polskiej

Czytaj za darmo! »

Spożywanie mięsa i wędlin jest dla większości ludzi w Polsce i nie tylko czynnością bardzo przyjemną, chociaż nie wszyscy znają specyfikę ich wytwarzania, która jest bardzo złożona i skomplikowana. Pierwsza taśma produkcyjna, która spowodowała rewolucję organizacyjno- techniczną w produkcji przemysłowej wprowadzona została w rzeźniach chicagowskich, a dopiero potem uruchomiono ją w produkcji samochodów. Nie wiedziano wtedy tak dużo o podstawowych właściwościach mięsa i czynnikach na nie wpływających. Jednak już wówczas ze wszystkich wyrębów tuszy wieprzowej za najbardziej wartościowy uważana była szynka. W tradycji polskiej od wieków w koszyku wielkanocnym z poświęconym chlebem, solą, pokrojonymi jajkami, pisankami musi znaleźć się kiełbasa oraz wędzona szynka z liśćmi laurowy[...]

Przyczyny powstawania mięsa typu DFD u bydła

Czytaj za darmo! »

Niezwykle ważny jest sposób postępowania z bydłem przed ubojem, gdyż od tego zależy wartość rzeźna tuszy i jakość pozyskanego mięsa. Nieprawidłowe traktowanie zwierząt przed ubojem może zniweczyć ciężką pracę hodowcy. W związku z tym należy zapewnić nie tylko prawidłowe warunki transportu bydła, ale również jego przetrzymywania. W artykule autorzy starają się odpowiedzieć na podstawowe pytanie: jakich błędów należy unikać w magazynach przedubojowych?Po najbardziej stresowym etapie obrotu przedubojowego, jakim jest dla zwierząt transport, bydło trafia do magazynów zakładu mięsnego. Jest to miejsce, w którym zwierzęta spędzają ostatnie chwile przed ubojem. To właśnie tu mogą wypocząć bądź utracić jeszcze więcej sił i energii. Znany jest fakt, iż do prawidłowego przebiegu dojrzew[...]

Postęp techniczny maszyn i urządzeń do podziału oraz rozdrabniania surowca mięsnego

Czytaj za darmo! »

Nie wolno poprzestać na tym, co się osiągnęło. Trzeba konstruować i produkować coraz to nowsze i coraz to lepsze maszyny i urządzeniapo to, aby zadowolić klientów, spełnić ich wymagania techniczne, estetyczne i jakże ważne dziś - ekologiczne" - Henryk Nowicki [35].Aktualnym zmianom konstrukcyjnym maszyn i urządzeń do rozdrabniania surowca mięsnego ulega przede wszystkim ich budowa, sposób d[...]

Postęp techniczny maszyn i urządzeń do podziału oraz rozdrabniania surowca mięsnego

Czytaj za darmo! »

W niniejszej publikacji, która jest częścią pierwszą, przedstawiono ewolucję zmian w budowie i jakości materiałów stosowanych w konstrukcji pierwotnych narzędzi i maszyn do podziału oraz wstępnego rozdrabniania surowca mięsnego.Maszyny i urządzenia stosowane w przemyśle mięsnym prezentują obecnie wysoki poziom techniczny. Charakteryzują się dużą wydajnością i dokładnością pracy, a także łat[...]

 Strona 1