Próba uzyskania saszetki do wytwarzania biologicznie modyfikowanej atmosfery w opakowaniu aktywnym
Wstęp
Jednym z kluczowych zagrożeń pakowanych produktów
spożywczych jest szkodliwe działanie mikroorganizmów. Uzyskanie
materiału opakowaniowego o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych
jest istotną zaletą znacznie zwiększającą zakres
jego wykorzystania (19). Obecnie przeciwbakteryjny system
pakowania jest ograniczony głównie dostępem do środków
o działaniu antyseptycznym (11), które powinny być efektywne
w unieszkodliwianiu mikroorganizmów, bezpieczne dla ludzi
i przyjazne środowisku (4,16).
Pakowanie w systemie MAP i CAP polega na odpowiednim
doborze gazów, stanowiących atmosferę zapakowanego produktu.
Do tego celu wykorzystuje się mieszaninę trójskładnikową:
O2, N2, CO2 oraz dwuskładnikową: N2, CO2. Odpowiednio dobrane
skład i proporcja gazów powodują hamowanie przez nie
czynników odpowiadających za psucie się żywności. Przykład
stanowić może zastąpienie tlenu azotem, które pozwala uniknąć
niepożądanych procesów oksydacyjnych (1,2,5,6,7,10,14,18), czy
wprowadzenie CO2, które ze względu na jego właściwości bakteriobójcze
jest doskonałym sposobem przedłużenia okresu
trwałości żywności (14). Inhibicyjny wpływ rozpuszczonego CO2
został wielokrotnie potwierdzony (15). Dowiedziono, że CO2
działa hamująco na bakterie tlenowe, drożdże oraz pleśnie. Nie
wykazuje jednak podobnych właściwości w stosunku do bakterii
beztlenowych takich jak rodzaj Clostridium oraz bakterii fermentacji
mlekowej. Jest on skuteczny na powierzchniowej warstwie
produktu spożywczego i w niskiej temperaturze, bliskiej
0°C (18,21).
Aktywne materiały i wyroby wykorzystywane w opakowalnictwie
mają na celu zachowanie lub poprawę stanu pakowanych
produktów spożywczych. Z uwagi na ich naturę przewidziano
w nich obecność składników, które mogą uwalniać substancje
do żywności lub jej otoczenia albo też je absorbować
(1,2,20). Oprócz najbardziej znanych rodzajów opakowań aktywnych
zawierających: pochłaniacze tlenu (ang. oxygen scavenger),
absorbery etylenu (dla o[...]
Zmiany trwałości chleba przechowywanego w warunkach biologicznie modyfikowanej atmosfery część II DOI:10.15199/42.2015.1.2
Wstęp
Wewspółczesnympiekarnictwie konfekcjonowanie pieczywa
jestważnymetapemprocesu produkcyjnego.Wrozwiniętych krajach
prawie wszystkie wyprodukowane wyroby pakuje się [2].
Zadaniem opakowania jest utrzymanie dobrej jakości produktu
przez jak najdłuższy czas [9], zapobieganie skażeniu mikrobiologicznemu
oraz utrzymanie pożądanych cech organoleptycznych
[3].
Do pakowania pieczywa stosuje się papiery woskowane, celofan,
folie polietylenową i polipropylenową, w tym także termokurczliwą
oraz laminowaną. Wykorzystuje się też różne kombinowane
połączenia tych materiałów, które różnią się właściwościami
fizycznymi i mają różną przepuszczalność gazów i pary
wodnej [2, 3].
Pieczywo o żądanej kilkudniowej trwałości najczęściej pakuje
się w opakowania polietylenowe (PE). Do produkcji pieczywa
o przedłużonej trwałości poleca się folie polipropylenowe (PP)
orientowane, termokurczliwe i rozciągliwe. Charakteryzują się
one dobrą barierowością w stosunku do pary wodnej i gazów
oraz wysoką odpornością na temperaturę, dzięki czemumożliwe
jest zastosowanie ich do pakowania gorącego pieczywa, a także
pieczywa utrwalonego termicznie. Pieczywo o długim okresie
przydatności do spożycia, pakowane w atmosferze modyfikowanej
lub z użyciem pochłaniaczy tlenu, powinno być wprowadzane
do opakowania z materiałów wielowarstwowych, wysokobarierowych.
W Polsce najpopularniejszy jest PA/PE (poliamid/polietylen)
[6].
Celempracy była analiza zmian trwałości chleba przechowywanego
w specjalnie zaprojektowanymopakowaniu aktywnym,
a zarazem sprawdzenie, czy specjalnie zaprojektowana saszetka
zawierająca trójskładnikową kompozycję aktywną będzie mogła
być wykorzystywana do pakowania w warunkach biologicznie
modyfikowanej atmosfery.
Materiał i metody
Do przeprowadzenia doświadczeń wykorzystano:
1. Chleb powszedni mieszany (pszenno-żytni) (Asprod Sp. z o.o.)
o następującym składzie: mąka pszenna, mąka żytnia, woda,
OPAKOWANIE 1/2015
58
BADANIA I ROZWÓJ
Sław[...]