Aktywność antymikrobiologiczna powłok na foliach opakowaniowych PLA względem bakterii E. coli
Wstęp
Dążąc do produkcji jak najmniej przetworzonej, a zarazem
bezpiecznej i trwałej mikrobiologicznie żywności zaczęto poszukiwać
nowych metod jej pakowania oraz zabezpieczania. Nowoczesne
opakowalnictwo pozwala m.in. na regulację składu atmosfery
gazowej, kontrolę dostępu wilgoci oraz działanie poprzez
aktywne składniki i ingerencję w niektóre procesy i skład
żywności [9]. Oprócz najbardziej znanych na rynku opakowań
aktywnych, które zawierają pochłaniacze tlenu, absorbenty etylenu,
osuszacze, pochłaniacze zapachu oraz emitery, wyróżnić
można także np. folie (i inne materiały opakowaniowe) uwalniające
nieznaczne ilości aktywnych substancji antymikrobiologicznych,
zabezpieczających powierzchnię niektórych produktów
przed niepożądanym działaniem mikroorganizmów (14).
Opakowania antymikrobiologiczne mogą stać się alternatywą
dla wprowadzania w strukturę żywności substancji dodatkowych
o działaniu konserwującym i/lub antymikrobiologicznym,
gdyż można zamiast tego "wbudować" je w opakowanie [2]. Takie
działanie ma duży efekt zdrowotny dla konsumentów, bowiem
ogranicza spożycie substancji konserwujących. Umieszczenie
substancji aktywnych w opakowaniu ma na celu ochronę
zapakowanej żywności przed drobnoustrojami za pomocą
czynników chemicznych [10]. Efektywne działanie wykorzystuje
zjawisko migracji związków drobnocząsteczkowych z opakowania
na powierzchnię produktu, a potem wewnątrz niego [2,10].
Najczęściej stosowanymi do takich celów środkami są kwasy organiczne
(np. kwas sorbowy) i ich sole (np. sorbinian potasu), ale
także siarczki, siarczyny, alkohole, w mniejszym zaś stopniu wykorzystywane
są peptydy czy ekstrakty roślinne [10].
Celem pracy była próba uzyskania i oszacowania właściwości
antymikrobiologicznych opakowaniowych folii PLA poprzez
naniesienie na nie powłok zawierających substancje bioaktywne
względem bakterii Escherichia coli.
Małgorzata Mizielińska, Patrycja Sumińska, Urszula Kuźmicz, Sławomir Lisiecki, Artur [...]