Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Milena Bielecka"

Zmiany wybranych wyróżników jakościowych smoothie jabłko-jagoda kamczacka w trakcie przechowywania DOI:10.15199/64.2019.8-9.6


  Wstęp Przemysł owocowo-warzywny wciąż poszukuje nowych kierunków zagospodarowania surowców, aby wzbudzić zainteresowanie potencjalnych nabywców i uatrakcyjnić swoją ofertę. Przykładem produktów, które w ostatnich latach zyskują uznanie konsumentów i podążają za prozdrowotnymi trendami na rynku żywności, są smoothie. Produkty te są nie tylko atrakcyjne sensorycznie, ale również stanowią źródło wielu cennych składników (takich jak: witaminy, składniki mineralne czy przeciwutleniacze) niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W czasach, gdy wysoko przetworzona żywność może mieć zubożony skład w stosunku do surowca z którego została wyprodukowana, warto podkreślić, że smoothie to produkt bogaty w błonnik, przez co stymuluje układ trawienny, pomaga w utrzymaniu smukłej sylwetki oraz oczyszczaniu naszego układu trawiennego ze szkodliwych toksyn [1-3]. Smoothie to produkt lekkostrawny, zalecany m.in. przy odchudzaniu oraz dla osób prowadzących tzw. zdrowy styl życia. Można go otrzymać praktycznie z każdego gatunku owoców i warzyw, co umożliwia oferowanie go w rozmaitych wariantach smakowych i kolorystycznych, bez konieczności sięgania po coraz mniej akceptowalne przez konsumentów sztuczne dodatki. Smoothie, jako produkty otrzymywane w wyniku połączenia zhomogenizowanych, pozbawionych elementów niejadalnych przecierów z owoców lub warzyw z sokami lub koncentratami soków owocowych, posiadają płynną konsystencję oraz atrakcyjny dla konsumenta smak, zapach i barwę. Produkty te z powodzeniem mogą być produkowane z półproduktów, co jest pożądane przez przemysł i umożliwia ich oferowanie nabywcy przez cały rok. W produkcji smoothie można stosować soki przecierowe, które nie tylko korzystnie wpływają na finalną konsystencję produktu, gdyż wraz z nimi wprowadzane są pektyny, ale ponadto zawierają wysoką zawartość błonnika, polifenole i inne cenne dla zdrowia składniki pierwotnie zawarte w surowcu. Dlatego za celowe uznano ocenę wpływ[...]

 Strona 1