Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Futamura"

Packaging spectrum: Pakowanie cukierków to sztuka DOI:10.15199/42.2019.9.3


  The art of sweets packing STRESZCZENIE: Przed materiałami opakowaniowymi wykorzystywanymi do pakowania pojedynczych cukierków stawiane są bardzo trudne i zróżnicowane wymogi, a wybór jednego konkretnego jest zawsze kompromisem. Materiałem spełniającym wszystkie, nawet najtrudniejsze wymogi, który był obecny na tym rynku zawsze i pozostaje nadal, jest celofan. ABSTRACT: Very difficult and varied conditions are placed on the packaging materials used to pack single sweets, and the choice of one specific is always a compromise. Cellophane is a material that meets all, even the most difficult requirements, and has always been present on this market. Przeglądając Internet, znaleźć można w nim wiele ciekawostek o cukierkach. Związane są z historią ich obecności na świecie, rodzajami i sposobami produkcji, z pakowaniem. Są też różne myśli i powiedzenia, a jedno z nich mówi, że: Kiedy widzisz leżący papierek od cukierka, nie kopnij go. W nim zawarty może być smak twojego dzieciństwa. Jak widać, owijka do cukierka, nazywana też papierkiem lub etykietką do cukierka, ma również pewne znaczenie magiczne. Ale ma też swoją tradycję, a odpowiedni jej dobór stanowi wciąż nie lada problem i jest prawdziwą sztuką. W pewnym uogólnieniu możemy przyjąć, że cukierek to dobrze wygotowany z wodą/mlekiem/płynnymi mieszankami i dodatkami smakowymi czy barwnikami cukier. W zależności od zastosowanych dodatków i technologii produkcji (czasu gotowania) otrzymuje się bardzo różne rodzaje cukierków o zróżnicowanych smakach, kolorach, kształtach, fakturach, konsystencji, nadzieniach, wśród których do najpopularniejszych należą: karmelki, landrynki, pralinki, dropsy, drażetki, pastylki pudrowe, pomadki, krówki, toffi, irysy, sugusy, żelki. Artykułami bardzo zbliżonymi swymi walorami do cukierków są lizaki będące wyrobami cukierniczymi przeznaczonymi do lizania, najczęściej umieszczonymi na drewnianym lub tworzywowym patyczku. Słodycze zawinięte w papierową owijkę pojawił[...]

 Strona 1