Wyniki 1-3 spośród 3 dla zapytania: authorDesc:"Jan Szałas"

Raport chmielarski - aktualna sytuacja i perspektywy DOI:

Czytaj za darmo! »

Uprawa specjalistyczna chmielu wymaga wysokich nakładów inwestycyjnych oraz odpowiedniej wiedzy. Samo założenie plantacji tej rośliny jest dużym wyzwaniem dla już doświadczonego plantatora, a jeszcze większym dla osoby stawiającej pierwsze kroki w chmielarstwie. Poza tym, wymagane jest spełnienie wielu innych warunków, takich jak posiadanie odpowiedniego sprzętu agrotechnicznego, w tym maszyny zrywającej, pozyskanie czystych odmianowo, odwirusowa[...]

Jak wpływać na jakość poprzez innowacje? DOI:

Czytaj za darmo! »

Na świecie rośnie konsumpcja wszelkich produktów spożywczych. W przypadku owoców i warzyw wymaga się coraz lepszej jakości sensorycznej, wartości odżywczej i prozdrowotnej oraz ciągłości sprzedaży, szczególnie ze względu na polepszający się standard życia. Te wyzwania są trudniejsze przy aktualnej intensyfikacji prowadzonych upraw. Rynek narzuca bardzo restrykcyjne wymagania jakościowe, co jest pozytywnym aspektem produkcji żywności. Produkcja jest planowana w różnych strefach klimatycznych na całym świecie, żeby zachować cały łańcuch dostaw. Zaplanowanie takiej produkcji i uzyskanie tak wysokiej jakości przy aktualnych zmianach klimatycznych stwarza jednak wiele problemów. Te wszystkie kwestie związane z intensywną[...]

Raport chmielarski 2019 DOI:


  Kolejny sezon chmielarski dobiega już końca. Po raz kolejny może potwierdzić się znane w branży powiedzenie: "Każdy sezon czymś zaskakuje chmielarza". W dobie niezwykle zmiennych i nieprzewidywalnych warunków pogodowych, plantatorzy muszą bacznie obserwować wzrost roślin. To właśnie pogoda dyktuje warunki w dzisiejszym chmielarstwie. Nie mniej dynamiczna jest jednak branża browarnicza, która pomimo pewnej stabilizacji zauważalnej od dwóch lat, nadal "płynie wraz z falą rewolucji rzemieślniczej", czego dowodem jest prognoza najlepszego w historii wykorzystania chmielu do produkcji piwa [1]. Podsumowanie i prognozy Poprzedni sezon był dla branży chmielarskiej umiarkowanie korzystny. Pomimo stałego corocznego powiększania areału (w zeszłym sezonie był to wzrost o 2,0%), ze względu na panujące warunki pogodowe zbiór chmielu był mniejszy w stosunku do sezonu 2017 o 0,1%, co stanowi spadek produkcji alfa-kwasów już o 3,0% [1]. Ten spadek, w stosunku do ciągle rosnącego zapotrzebowania na chmiel, spowodował pewnego rodzaju "lukę" w światowym bilansie alfa-kwasów na poziomie ponad 750 t alfa-kwasów. Co ciekawe, różnica pomiędzy prognozowanym zapotrzebowaniem na chmiel w roku browarniczym 2019 a produkcją chmielu podczas zbioru 2018 była ponad 5-krotnie wyższa niż w roku poprzednim [1, 2]. Niezmiennie od wielu lat największy udział w produkcji chmielu mają dwa państwa: USA i Niemcy. W stosunku do całkowitej produkcji na świecie, tych dwóch producentów ma 72-procentowy udział w produkcji surowca oraz 83-procentowy udział w produkcji samych alfa-kwasów [1]. W tych państwach zachodzą naturalnie największe zmiany areału. Warto zauważyć bardzo dynamiczny rozwój rynku amerykańskiego, który aktualnie dysponuje aż 87 różnymi odmianami chmielu, podczas gdy 36 z nich jest odmianami prywatnymi. Taka też tendencja, związana z odmianami pochodzącymi z prywatnych programów rozmnażania, jest w światowym chmielarstwie cora[...]

 Strona 1