Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Anna Kot"

Właściwości sproszkowanej żywności dla dzieci DOI:10.15199/65.2019.8.4


  Żywność dla niemowląt i małych dzieci zaliczana jest do kategorii żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego [22]. Odpowiednie żywienie we wczesnym okresie życia ma kluczowy wpływ na kondycję, rozwój fizyczny oraz psychiczny dziecka. Dodatkowo może wpływać na zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych chorób cywilizacyjnych [19]. Ponadto jest to grupa produktów, która wymaga trwałej jakości oraz stabilnej receptury. Wykorzystane surowce oraz zastosowana technologia w trakcie produkcji, muszą zapewniać bezpieczeństwo i właściwą wartość żywieniową, z maksymalnym ograniczeniem substancji dodatkowych oraz wszelkich zanieczyszczeń [1]. Głównym źródłem makroelementów w proszkach mlecznych dla dzieci są białka mleka, zwykle kazeina i białka serwatkowe [11]. Oprócz wartości odżywczej białka cechuje trwałość i dobra rozpuszczalność w wodzie. Dodatkowo ze względu na właściwości emulgujące, mogą one stabilizować kuleczki tłuszczowe w produktach mlecznych [21]. Przy produkcji mleka dla dzieci niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych uzupełniany jest przez dodatek olejów roślinnych - najczęściej są to olej słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy lub sojowy [9]. Niezwykle istotnym wskaźnikiem wpływającym na jakość tłuszczu jest jego stabilność oksydatywna. Oddziałuje ona na przydatność produktu do dalszych celów spożywczych [20]. Już w trakcie produkcji sproszkowanej żywności dla dzieci szczególnie narażonymi etapami są: homogenizacja, suszenie rozpyłowe w strumieniu gorącego powietrza, aglomeracja proszku czy pakowanie gotowego produktu w opakowania zbiorcze [9]. WPŁYW AKTYWNOŚCI WODY oraz efektywności mikrokapsułkowania na jakość sproszkowanej żywności dla dzieci Analizowana żywność dla dzieci zaliczana jest do grupy proszków spożywczych. Dlatego też określenie warunków przechowywania związanych z aktywnością wody oraz efektywnością procesu suszenia rozpyłowego ma istotny wpływ na jej właściwości użytkowe i przechow[...]

 Strona 1