Wyniki 1-7 spośród 7 dla zapytania: authorDesc:"Urszula Machaj"

Święto Chleba w Jarosławiu

Czytaj za darmo! »

9 września na jarosławskim rynku odbywały się Dożynki Powiatowe. W ramach święta plonów Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących zorganizował już po raz trzeci Święto Chleba, którego hasło brzmiało: "W człowieku nadzieja, w chlebie zdrowie". Ta impreza jest wpisana do kalendarza uroczystości miasta i jarosławskiego spożywczaka. Było to święto rolników, piekarzy i konsumentów p[...]

Święto Chleba w Jarosławiu

Czytaj za darmo! »

Już po raz czwarty mieszkańcy powiatu jarosławskiego i okolic obchodzili Święto Chleba. Organizatorem uroczystości, która odbyła się 13 września na Rynku, było Starostwo Powiatowe przy współpracy Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących. Patronat medialny nad imprezą objęły "Przegląd Piekarski i Cukierniczy", "Gazeta Codzienna Nowiny" oraz "Gazeta Jarosławska".Główni boha[...]

"Tydzień Żytniego Chleba" w spożywczaku

Czytaj za darmo! »

W wielu szkołach w całej Polsce odbył się Tydzień Żytniego Chleba. Otrzymaliśmy od szkół dwie relacje - z satysfakcją je zamieszczamy.W ramach programu "Trzymaj formę" w dnach 12-16 października w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu odbywała się akcja "Tydzień żytniego chleba w szkole". Udział w tym przedsięwzięciu uświadomił całej społeczności szkoły jak ważną rolę odgrywa w naszym życiu chleb, szczególnie ten wypiekany tradycyjnymi metodami. Szczegółowe informacje dotyczące przebiegu akcji można było znaleźć na szkolnej gazetce. W ramach akcji uczniowie poszczególnych klas uczestniczyli w konkursie na plakat promujący spożywanie chleba żytniego. Kolejne działanie w tygodniu chleba to wycieczki przedmiotowe do piekarni, w których uczestniczy[...]

Jarosławskie Święto Chleba

Czytaj za darmo! »

Już po raz szósty w pierwszą sobotę sierpnia na jarosławskim rynku odbyło się Święto Chleba. Dopisali zarówno konsumenci jak i pogoda. "Dzisiejsze święto uświadamia nam ogromną wartość i znaczenie chleba w życiu każdego z nas. Bochen chleba jest powodem do dumy i radości. Jest niezmiennie ważnym symbolem naszej tradycji i kultury - tym, co w jednoczącej się Europie pozytywnie nas wyróżnia" takie słow[...]

Z życia szkoły

Czytaj za darmo! »

W październiku rzeszowska Izba Rzemieślnicza zorganizowała tygodniowy staż zawodowy dla niemieckich uczniów uczących się zawodów fryzjera, cukiernika i elektryka. Była kontynuacją współpracy z partnerską Izbą Rzemieślniczą w Osnabrück w Dolnej Saksonii. Dwoje młodych cukierników, Sabrina Riemann z Kawiarni Steuwer w Belm oraz Benedikt Meyer z Cukierni Läer (obydwoje na 3. roku nauki), dzięki uprzejmości mistrza Marka Bargieła, mogło doskonalić swoje umiejętności w jego Wytwórni Ciast i Lodów "Santos" z siedzibą w Krościenku Wyżnym koło Krosna. Jest to znana cukiernia, oferująca kilkadziesiąt gatunków ciast, lodów, pralin i tortów. Jej pracownicy od lat zdobywają medale, nagrody i wyróżnienia, np. Mistrza Świata w 2001 r., Mistrza Polski w latach: 2000, 2004, 2005 i 2007. Niemieccy uczniowie byli zachwyceni możliwością praktykowania w firmie, z której wyszło kilkuset czeladników-cukierników. Na początku stażu zapoznali się ze strukturą organizacyjną zakładu produkcji cukierniczej oraz przetwórni owoców i warzyw. W dalszej części przeszli szkolenia stanowiskowe oraz przydzielono im zad[...]

 Strona 1