Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Izabela Kęsik"

Badanie stanu wody w pestkach dyni i słonecznika metodą wykorzystującą izotermy sorpcji DOI:10.15199/65.2019.6.5


  Pestki dyni i słonecznika stanowią popularną przekąskę w wielu krajach świata. Zazwyczaj spożywane są surowe lub prażone (solone lub nie), a także stosowane jako wartościowy dodatek do batonów, chrupek, pieczywa, mieszanek śniadaniowych typu musli, sałatek oraz ciast. Ponadto pestki dyni i słonecznika stanowią surowiec wykorzystywany do produkcji oleju [11, 16]. Pestki dyni i słonecznika są bogatym źródłem białek, fitosteroli, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, substancji mineralnych oraz witamin antyoksydacyjnych, takich jak witamina A i tokoferol. Spożywanie pestek i olejów z dyni i słonecznika może wpływać pozytywnie na funkcjonowanie całego organizmu. Ich właściwości wspomagają leczenie chorób sercowo-naczyniowych, stanów zapalnych, astmy, a także zapobiegają migrenom oraz zmniejszają ryzyko występowania nowotworów [8, 17, 21]. Właściwości sorpcyjne pestek dyni i słonecznika odgrywają ważną rolę podczas ich przechowywania. W trakcie tego procesu może dojść do chłonięcia przez nie wody z otoczenia, co przyczynia się do przyspieszenia przemian biologicznych, chemicznych i fizycznych, prowadzących do pogorszenia ich jakości i skrócenia okresu przydatności do spożycia. A zatem, aby określić optymalne warunki przechowywania pestek, konieczne jest wyznaczenie izoterm sorpcji wody, które są graficznym przedstawieniem mechanizmu wiązania wody przez materiał biologiczny [13]. Dysponując izotermami sorpcji wody wyznaczonymi w kilku wartościach temperatury, można określić czyste izosteryczne ciepło sorpcji, które jest traktowane jako wskaźnik stanu wody adsorbowanej przez matrycę ciała stałego [18]. Na podstawie wielkości czystego izosterycznego ciepła sorpcji można zoptymalizować procesy suszenia i mieszania materiałów, a także zapobiec stratom produktów podczas ich przechowywania [13]. Celem pracy było określenie wpływu temperatury na przebieg izoterm sorpcji wody pestek dyni i słonecznika oraz określenie stanu wody w[...]

 Strona 1