Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Ewelina Włodarczyk"

Zarządzanie wodą w przemyśle rolno-spożywczym DOI:10.15199/65.2019.9.5


  Zjawisko globalnego niedoboru wody stało się priorytetowym problemem. Szacuje się, że około czterech miliardów ludzi na całym świecie zmaga się z poważnym niedoborem wody [6]. W najbliższych latach ponad 60% ludności świata poważnie odczuje deficyt wody. Przypuszcza się, że miliard ludzi doświadczy bezwzględnego braku wody jeszcze przed rokiem 2025 [1, 10]. Dostępne zasoby słodkiej wody na Ziemi to zaledwie 0,3% całej wody, a zapotrzebowanie na nią rośnie w ogromnym tempie. Zwiększająca się liczba ludzi na świecie powoduje większe zapotrzebowanie na wodę do celów higienicznych, rolnictwa, przygotowania żywności, produkcji przemysłowej czy usług. Wynika to głównie ze wzrostu standardu życia, zmiany rodzaju konsumowanej żywności, zwiększenia produkcji energii oraz niskiej świadomości rzeczywistego zapotrzebowania na wodę. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, ile wody jest potrzebne do wyprodukowania jednego posiłku, a codzienne wybory mają realny wpływ na wykorzystanie zasobów wody, m.in. do produkcji mięsa (1 kg wołowiny to 15 000 l wody, 1 kg drobiu to ok. 4000 l) czy przygotowania jednej filiżanki napoju (kawy - 132 l wody, herbaty - 13 l wody) (rysunek 1). Innowacyjnym narzędziem służącym do pomiaru ilości zużywanej wody jest ślad wodny (water footprint). Uwzględnia zarówno wodę wykorzystywaną bezpośrednio do mycia, prania, picia oraz pośrednio do wyprodukowania jedzenia czy wykonania rzeczy, których na co dzień używamy. OBIEG WODY W PRZYRODZIE a globalne ocieplenie Na system hydrologiczny Ziemi znacząco wpływa globalne ocieplenie, które ogranicza dostępność wody. Na obszarach, na których występuje największy niedobór wody, będzie jej jeszcze mniej. Migracja wody będzie mniej przewidywalna oraz poddana działaniom ekstremalnych warunków pogodowych. Globalne ocieplenie już teraz ma wpływ na Polskę. Kryzys klimatyczny dotyka szczególnie polskie rolnictwo. Jak się okazuje, regionem, który najprawdopodobniej najbardziej to [...]

 Strona 1