Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Krzysztof Świerczyński"

Projektowanie funkcjonalnych piw rzemieślniczych o właściwościach prozdrowotnych DOI:10.15199/65.2019.8.10


  Piwo jest jednym z najstarszych i najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. Najwięcej piwa spożywają Europejczycy, wśród których przodują Czesi, Polacy i Niemcy, spożywający odpowiednio 137, 98 i 96 l na osobę w ciągu roku. Stany Zjednoczone, mimo że są głównym producentem tego trunku (zaraz po Chinach), ze spożyciem 74 l na osobę plasują się dopiero na 12 miejscu [9, 26]. Globalny rynek piwa jest zdominowany przez kluczowych producentów, takich jak: AB Inbev, Heineken Holding, SABMiller, Kirin Holdings i Asahi Group Holdings [9, 26]. Coraz większym zainteresowaniem konsumentów cieszą się piwa rzemieślnicze, które są produkowane przez lokalnych browarników w warunkach domowych lub zbliżonych do domowych. Dzięki możliwości wykorzystania w ich produkcji niekonwencjonalnych dodatków cechują się szerokim spektrum smaków. Mimo iż produkcja tego rodzaju piwa stanowi kilka-kilkanaście procent ogólnej produkcji (np. Stany Zjednoczone 12%), to piwowarstwo rzemieślnicze jest nieustannie rozwijającym się segmentem branży napojów [25]. W Stanach Zjednoczonych w 2017 r. odnotowano wzrost produkcji piwa rzemieślniczego o 5%. Według raportu Research and Markets globalny rynek piwa rzemieślniczego może wzrosnąć w latach 2017-2021 o 11% [26]. Obserwowane zainteresowanie piwem rzemieślniczym wynika z rosnącej świadomości konsumentów na temat zdrowego stylu życia, w który nie wpasowuje się spożywanie dużych ilości alkoholu. Autorzy badań Global Burden of Disease, których wyniki opublikowano na łamach jednego z najstarszych czasopism medycznych "The Lancet", informują, że alkohol odpowiada za niemal 10% zgonów wśród osób w wieku 15-49 lat. Obecnie konsumenci szukają produktów mających dobroczynny wpływ na zdrowie, ale jednocześnie mających nowy, ciekawy smak [11]. Piwa produkowane tradycyjnymi metodami w połączeniu z unikalnymi recepturami sprawiają, że napoje te stają się bardzo atrakcyjne dla konsumenta. Unikalne style warzenia oraz [...]

 Strona 1