Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Małgorzata Pasternak"

Czysta etykieta a dodatki do żywności DOI:10.15199/65.2019.6.8


  Odpowiadając na zapotrzebowanie konsumentów, którzy wybierając produkty ze sklepowych półek, nie tylko zwracają uwagę na ich wygląd i cenę, ale przede wszystkim na skład, stworzono termin ,"czysta etykieta"- (ang. clean label). Termin ten używany jest głównie w przemyśle spożywczym. Wybierając produkty, które posiadają oznaczenie czystej etykiety, konsumenci mają nadzieję, że są one wyprodukowane ze składników naturalnych oraz nie zawierają sztucznych dodatków. Jakość żywności w opinii konsumenta jest ściśle związana ze jej składem. Im skład na etykiecie jest prostszy, tym według konsumenta jakość produktu jest wyższa. Przemysł spożywczy w Polsce staje się coraz bardziej rozbudowany. Wynika to z szeregu powiązanych ze sobą zmian i zjawisk. Mowa tu w szczególności o postępie technologicznym, rozwoju zarówno samych przedsiębiorstw, jak i całego łańcucha produkcyjno-dystrybucyjnego, a przede wszystkim o rosnących oczekiwaniach konsumentów, zwłaszcza w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności [12]. Dopuszczonych przez Unię Europejską jako dodatki do żywności, które nie powodują żadnych negatywnych skutków, jest aktualnie 300 rodzajów substancji oznaczonych literą E. Jednak pomimo licznych badań dotyczących bezpieczeństwa dodatków do żywności przeciętny konsument unika produktów z oznaczeniami E [3]. Niestety, coraz częściej można spotkać piękne, kolorowe pyszności niekoniecznie naturalne. Słodkości zazwyczaj są kolorowe: czerwone, pomarańczowe, zielone, żółte. Skąd te kolory? Czytając skład cukierków czy innych słodkości, można znaleźć na etykiecie cały zestaw składników z literką E. Wśród nich, na przykład jest E124, czyli czerwień koszenilowa, E104 - żółcień chinolinowa, E110 - żółcień pomarańczowa. Z kolei w bakaliach znajduje się konserwant E220 - dwutlenek siarki, w wodach smakowych i serze E211 - benzoesan sodu, a w płatkach zbożowych i kaszach E123 - amarant. Metodą na uniknięcie jedzenia żywności z E j[...]

 Strona 1