Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Aneta Kłos"

Zmiany wybranych wyróżników jakościowych dżemów jarzębinowych w trakcie ich przechowywania DOI:10.15199/64.2019.7.1


  Wstęp Branżę owocowo-warzywną w Polsce charakteryzuje specyficzność asortymentu. Główny udział w rynku przetworów oferowanych przez ten przemysł stanowią produkty pitne, czyli soki, nektary i napoje, które stanowią w tym rynku blisko 61%. Na drugim miejscu znajdują się mrożonki stanowiące ponad 15% produkcji, a na trzecim soki zagęszczone z 14% udziałem w rynku owoców i warzyw. Kolejne miejsca przypadają na marmolady, konfitury, powidła i przeciery, które w wielu zestawieniach są rozpatrywane jako jedna kategoria produktów stanowiąc ponad 2,5% produkcji branży. Na uwagę zasługuje fakt, że niewiele ustępują im dżemy z wynikiem 2%, a ten swoisty ranking zamykają susze z wynikiem poniżej 0,5%. Resztę produktów traktuje się jako tzw. inne produkty owocowo-warzywne [10]. Należy podkreślić, że rynek dżemów w Polsce na przestrzeni ostatnich 10 lat jest dość stabilny, a wahania produkcji tych przetworów są niewielkie. Jest to kategoria popularnych wśród konsumentów produktów przez wzgląd na ich stosunkowo niski koszt, całoroczną dostępność oraz atrakcyjne cechy sensoryczne. Jednocześnie dżemy to jedna z najstarszych grup produktów pozwalająca zapewnić dostępność do owoców poza ich sezonem występowania [9]. Dżemy są również produktem lubianym przez przemysł. Można produkować je zarówno z surowców świeżych, jak i półproduktów, co pozwala na zapewnienie całorocznej podaży. Aby uatrakcyjnić produkt konsumentowi i wyróżnić się na tle innych, do dżemów można stosować stosunkowo szeroką gamę dodatków. Zależnie od rodzaju dżemu, zgodnie z rozporządzeniem w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej dżemów i produktów podobnych, do dżemów można dodawać: soki owocowe lub sok z buraków, skórki z cytrusów, przyprawy, wanilię, zioła, miód czy też niektóre produkty alkoholowe [12]. Najpopularniejsze są oczywiście dżemy o klasycznych smakach, takich jak: truskawka, wiśnia, czarna porzeczka, malina, brzoskwinia, morela, jagoda czy owoce l[...]

 Strona 1