Wyniki 1-7 spośród 7 dla zapytania: authorDesc:"Piotr Karpiński"

Pośpiech a świadomy wybór DOI:

Czytaj za darmo! »

Ostatnio, na mało chwalebnym kursie, który musiałem podjąć w celu poprawy swoich zdolności kierowania pojazdem (niestety nie byłem jedynym uczestnikiem kursu), pokazano nam różne porównania, statystyki i wyniki badań. Jednoznacznie z nich wynikało, że to nie jazda na "podwójnym gazie" czy nawet "późnym pomarańczowym" są główną przyczyną wypadków. Niestety jest nią pośpiech. Każda minuta spędzona zbyt długo w domu przed wyjściem do pracy czy zmiana warunków atm[...]

Spóźnione decyzje a zmieniający się świat przemysłu DOI:

Czytaj za darmo! »

Uruchomiliśmy nowy dział w naszym miesięczniku pt. "Z przymrużeniem oka", by oddać głos naszym Czytelnikom. Zachęcamy zatem do przysyłania do Redakcji własnych felietonów, które w lekkiej formie skomentują zjawiska gospodarcze, socjologiczne czy kulturowe połączone z tematyką naszego miesięcznika. Teksty przysyłajcie mailem: pfiow@sigma-not.pl Jak to bywa, w wolniejszy długi weekend podążamy we czwórkę w rodzinne strony. Aby wcześniej wyjechać z domu, śpieszymy się z pracy, jednak i tak zawsze stanie nam coś na drodze[...]

Technolog kiedyś a dziś DOI:

Czytaj za darmo! »

Każdy kto pracuje dąży do perfekcji. Niezależnie od tego czy jest do tego zmuszany czy ma taką naturę, aby do niej dążyć. Objawia się ona różnie: w perfekcji wykonywanych obowiązków, terminowości, jakości, prowadzeniu produkcji itd. Jeśli Kierownik/Dyrektor potrafi wykorzystać indywidualne predyspozycje pracownika, powstanie zgrany zespół, a co za tym idzie - dobry zakład i bardzo dobre produkty. Produkcja jednak nie jest już tak przewidywalna, szczególnie przy produkcjach z naturalnych składników. Technolog ma tu największe pole do popisu. Jego znajomość surowca, procesu technologicznego i branży jest dla wielu zakładów podstawą rozwiązywania [...]

Bezlitosny czas a szanse i zagrożenia rynku DOI:

Czytaj za darmo! »

Obserwując rynek koncentratów owocowych i szans, które przed rynkiem stały w latach 90. oraz na początku XXI wieku, myślę, że nie wykorzystaliśmy wszystkich możliwości. Oczywiście, zrobiliśmy wiele, wprowadziliśmy systemy jakości (nakazała to Unia po wejściu), dzięki programom zmodernizowano wiele zakładów, poprawiono wiele elementów. Jednak nie zadbaliśmy o jeden - najważniejszy. Nie staraliśmy się o nowe rynki zbytu. Nieważne czy jesteś nowym graczem czy starym wyjadaczem, małym czy dużym przedsiębiorcą, jeśli nie będziesz miał ry[...]

Nowe technologie a "zdrowe" przyzwyczajenia DOI:

Czytaj za darmo! »

Polacy wchodzą w nową erę. Erę dbania o swoje zdrowie. Upatrujemy w tym drogi do szczęścia i zdrowia, zarówno w pracy, jak i w życiu osobistym i domowym. Obserwuję rynek żywności funkcjonalnej, jak i suplementów diety. Zmienia się wszystko, zarówno opakowanie, bardziej przyjazne klientowi, jak i sam produkt. Polskie firmy nie próżnują. Coraz bardziej trafnie odpowiadają na potrzeby klientów dotyczące samego produktu, jak i jego zastosowania. Trend "zdrowej" żywności przetacza się przez Polskę oraz inne kraje. Ale czy trend "zd[...]

Ekonomika produkcji a zdrowy rozsądek DOI:

Czytaj za darmo! »

Spotkania na poziomie branży oraz poza nią wnoszą wiele w nasza pracę. Pomiędzy ludźmi tworzy się sposób wymiany informacji co do technologii, techniki, kontaktów. Czy mamy na to wpływ? Tak. Dobierając sobie partnerów do rozmowy. Technologie niby proste okazują się często bardziej zawiłe niż sądzimy. Odpowiedni dobór parametrów pracy, użytych środków decyduje o pojedynczym sukcesie. Często skupiamy się na parametrach pracy urządzenia, cenach środków, bo [...]

Analiza profilu związków lotnych w piwach wyprodukowanych z udziałem grysu kukurydzianego DOI:10.15199/64.2016.3.5

Czytaj za darmo! »

Celem badań była analiza lotnych związków w piwach wyprodukowanych z udziałem grysu kukurydzianego, jako surowca niesłodowanego. Na skalę laboratoryjną wyprodukowano 3 partie piwa, w których udział surowca niesłodowanego w całkowitym zasypie wynosił kolejno 0, 15 i 25%. Do ekstrakcji lotnych związków zastosowano technikę SPME (mikroekstrakcji do fazy stałej), natomiast oznaczenie zawartości rozdzielonych związków przeprowadzono przy wykorzystaniu chromatografii gazowej sprzężonej ze spektrometrią mas. W badanych piwach zidentyfikowano 15 związków lotnych, które podzielono na 5 grup: estry (7), alkohole (5), węglowodory (1), alkany (1), siarczki (1).Surowce niesłodowane Piwo jest niskoalkoholowym gazowanym napojem produkowanym ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży. Obecnie w browarnictwie często stosuje się jednak dodatek surowców niesłodowanych. Są to surowce zastępujące słód. Ich maksymalny udział w zasypie wynosi 45%. Surowce niesłodowane są w browarnictwie stosowane w celu obniżenia kosztów produkcji oraz uzyskania korzystnych cech sensorycznych wyrobu końcowego. Niesłodowane surowce używane do produkcji piwa powodują powstawanie w piwie związków, które modyfikują jego profil smakowo-zapachowy. Do tych związków zaliczane są lotne składniki odpowiedzialne za aromat, komponenty ekstraktu bezcukrowego i cukrowego oraz ditlenek węgla. Surowce, takie jak produkty przemiału kukurydzy, ryż, jęczmień oraz pszenica, są dodawane podczas procesu zacierania [2, 3, 10]. Ziarna niesłodowanych zbóż muszą być wcześniej poddane zabiegowi kleikowania. Związki lotne w piwie Do najważniejszych składników aromatu piwa można zaliczyć: estry, aldehydy i ketony, alkohole wyższe, kwasy organiczne, związki siarkowe oraz związki aromatu chmielowego. Na aromat piwa mają wpływ: jakość słodu, odmiana i dawka chmielu oraz produkty przemiany materii drożdży. Skutkiem złego stanu fizjologicznego drożdży jest wydłużenie procesu fermentacji i powstawani[...]

 Strona 1