Wyniki 1-3 spośród 3 dla zapytania: authorDesc:"Aleksander Kołodziejczyk"

Z półki księgarskiej - Shawn Doonan BIAŁKA I PEPTYDY

Czytaj za darmo! »

Autor książki jest światowej sławy specjalistą w dziedzinie izolacji, oczyszczania i badania struktury białek. Opublikował ponad 100 oryginalnych prac, jest też autorem trzech podręczników: Protein purification protocols (1996), Peptides and protein (2003) i Nucleic acids (2004). Recenzowana książka, wydana w serii Niezbędnik chemika, jest tłumaczeniem książki Peptides and protein, któreg[...]

Z półki księgarskiej Praca zbiorowa (red. R.J. Whitehurst i M.V. Oort) ENZYMY W TECHNOLOGII SPOŻYWCZEJ DOI:


  Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2016, ISBN 978-83-01-18779-8, 478 stron.Recenzowana monografia jest polską wersją anglojęzycznego oryginału pt. Enzymes in food technology. Prawdopodobnie jest to tłumaczenie drugiego wydania tego dzieła z 2009 r., ale wydawca nie podał tej informacji. Ta cenna pozycja umożliwia zarówno konsumentom, studentom, jak i praktykom zajmującym się zawodowo przetwarzaniem surowców spożywczych zapoznanie się z enzymami wykorzystywanymi w produkcji żywności. Książka składa się z 15 rozdziałów opracowanych przez różnych autorów, uznanych specjalistów z danego zakresu. Wprowadzenie: enzymy w przemyśle spożywczym napisane zostało tak przystępnie, że nawet osoby bez większego przygotowania z zakresu chemii, biochemii, biologii i enzymologii, np. uczniowie szkół ponadpodstawowych lub osoby, które dawno zakończyły edukację, są w stanie zapoznać się z rolą enzymów w przemyśle przetwórczym, ocenić korzyści z ich stosowania, zorientować się w skali zużywanych enzymów, a także poznać ewentualne zagrożenia jakie niosą ze sobą. Szerokie wykorzystywanie enzymów do przygotowywania żywności może niektórym konsumentom wydawać się przesadne, wręcz szkodliwe. Jednak, głównie z myślą o nich omówiono enzymy, które przez tysiąclecia, bez szkody dla zdrowia, pomagały ludziom w przyrządzaniu pokarmów, chociaż konsumenci i producenci żywności nie zdawali sobie sprawy z ich istnienia i działania. Te wydzielane przez drożdże i bakterie substancje nadal, tak jak [...]

 Strona 1