Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Agnieszka Jaśniewska"

W poszukiwaniu innowacyjnych surowców piekarskich - mąka z pestek dyni DOI:


  W ostatnich latach świadomość konsumentów, dotycząca roli zdrowego odżywiania, stale się zwiększa. Powszechne stało się unikanie żywności wysoko przetworzonej lub z obszerną etykietą, świadczącą o użyciu wielu dodatków. Coraz chętniej sięga się po produkty tradycyjne, ekologiczne i te, które wykazują właściwości prozdrowotne. Dlatego też producenci poszukują nowych surowców naturalnych, o bogatym składzie chemicznym, które nie tylko zainteresują konsumentów innowacyjnością, ale również wpływem na ich zdrowie. Także coraz więcej uwagi poświęca się utylizacji produktów ubocznych i odpadów po produkcji, jak również niewykorzystanych produktów rolnych lub ich części. Taka utylizacja może prowadzić do zwiększenia dostępnych zasobów, a w rezultacie do powstania nowych, ciekawych produktów żywnościowych. Jednocześnie pozwoli na uniknięcie uciążliwego wywozu odpadów i ich składowania [9]. Jednym z takich produktów jest mąka z odtłuszczonych pestek dyni, która powstaje jako produkt uboczny po produkcji oleju z pestek. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym może stanowić dodatek do różnych produktów żywnościowych, służący zwiększeniu ich wartości odżywczej, a jednocześnie jest to naturalny kolorant. Pestki dyni w tradycyjnej formie są już stosowane w piekarstwie, natomiast powstała z nich mąka ma dopiero potencjał, aby stała się ciekawym, a przy tym odżywczym surowcem w piekarstwie, który przyciągnie konsumentów o zwiększonej świadomości żywieniowej. Dynia należy do rodziny Cucurbitaceae. Biorąc pod uwagę jej budowę oraz kształt łodygi klasyfikuje się ją jako Cucurbita pepo, Cucurbita mixta, Cucurbita moschata, i Cucurbita maxima [21]. Roślina ta ma płożącą się łodygę, która wytwarza wąsy czepne. Jej owoce są jadalne, mogą osiągać masę do 200 kg. Owoce uprawianej dyni olbrzymiej przekraczają te rozmiary, osiągając nawet ponad 800 kg [2, 4]. Owoce dyni charakteryzują się wysoką wartością żywieniową, która różni [...]

 Strona 1