Wyniki 1-1 spośród 1 dla zapytania: authorDesc:"Mirosław Maziarka"

Elektrolizowana woda - nowa broń w walce z mikroorganizmami w przemyśle spożywczym DOI:


  W większości procesów przemysłowych woda jest surowcem niezbędnym. Szczególnie w przemyśle spożywczym i napojów większość produkcji wymaga dobrej jakości wody. Ponieważ zanieczyszczenie mikrobiologiczne wody procesowej jest kategorią krytyczną, niezbędna jest niezawodna i optymalna kontrola wszystkich parametrów biologicznych.Opracowanie skutecznych technologii w celu zmniejszenia lub wyeliminowania szkodliwych mikroorganizmów na pożywieniu i powierzchniach mających kontakt z żywnością jest przedmiotem ciągłego zainteresowania. Chociaż dostępnych jest kilka produktów komercyjnych, nadal prowadzone są badania nad nowymi technikami i technologiami. Jednym z ostatnich odkryć jest możliwość użycia jako środka odkażającego wody elektrolizowanej. Jest to wynik nowej koncepcji opracowanej w Japonii (Al-Haq i Sugiyama). Woda elektrolizowana została wprowadzona do przemysłu spożywczego m.in. w Japonii, USA i Kanadzie - w ostatnich latach coraz powszechniej jest wdrażana również w Europie. Co to jest woda elektrolizowana? Woda elektrolizowana (EW), zwana: elektro-chemicznie aktywowana woda (ECA), lub elektrycznie aktywowana woda (EOW) jest technologią stosowaną od ponad 100 lat. W latach 70. ubiegłego wieku była szeroko badana w Radzieckim Instytucie Inżynier[...]

 Strona 1