Wyniki 1-2 spośród 2 dla zapytania: authorDesc:"Marta Tomaszewska"

Reformulacje produktów żywnościowych DOI:


  Zachodzące zmiany w zakresie prowadzonego stylu życia mają niewątpliwy wpływ na powstawanie niekorzystnych zjawisk w obszarze zdrowia publicznego. Przemysł żywnościowy aktywnie uczestniczy w licznych inicjatywach mających na celu zahamowanie niekorzystnych trendów m.in. przez zmianę składu produktów. Podejmowane przez przemysł działania reformulacyjne (tj. w zakresie zmiany receptur) dotyczą szczególnie redukcji soli, cukru, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych typu trans. Jednocześnie podejmowane są działania na rzecz podwyższenia zawartości składników odżywczych uznawanych za korzystne dla zdrowia - np. błonnika, pełnych ziaren, owoców, warzyw czy niskotłuszczowych produktów mlecznych. Prowadzone są również działania zmierzające do obniżenia całkowitej wartości energetycznej produktów. Badania przeprowadzone na rynku duńskim wskazują, że wraz z zastąpieniem w diecie produktów standardowych produktami poddanymi reformulacji, następuje pozytywna zmiana spożycia składników odżywczych.Zachodzące zmiany w zakresie nawyków żywieniowych oraz aktywności fizycznej mają niewątpliwy wpływ na powstawanie wielu niekorzystnych zjawisk w obszarze zdrowia publicznego. Zaliczyć można do nich między innymi wzrastający odsetek osób wykazujących nadwagę i otyłość. Nadwaga i otyłość należą do czynników ryzyka zwiększonej zachorowalności i umieralności z powodu wielu chorób przewlekłych, a zwłaszcza chorób układu krążenia, nowotworów oraz cukrzycy. Ponadto istotnie przyczyniają się do rozwoju chorób układu ruchu o etiologii przeciążeniowej. Nadwadze i otyłości często towarzyszą nadciśnienie tętnicze oraz zaburzenia metaboliczne, jak np. hiperlipidemia czy hiperglikemia [1]. Według szacunków w Europejskim Regionie WHO 150 mln osób dorosłych oraz 15 mln dzieci spełnia kryteria rozpoznania otyłości [2]. TwE sNtyDluE żNyCciJaE k ZoMnsIuAmNentów Przewlekły brak równowagi pomiędzy energią dostarczaną z pożywieniem a ener[...]

 Strona 1