Wyniki 1-10 spośród 15 dla zapytania: authorDesc:"Iwona Oleniuch"

Wigilia na Podkarpaciu

Czytaj za darmo! »

Nie ma chyba innego dnia w polskim kalendarzu równie bogatego w przesądy, zwyczaje i wróżby jak Wigilia Bożego Narodzenia. Część z nich wciąż można spotkać w niektórych podkarpackich wsiach, większość jednak to relikt przeszłości, wart wszakże przywołania przy okazji Wigilii Anno Domini 2008.Przede wszystkim wierzono, że Wigilia to dzień, którego skutki będą odczuwane przez cały kolejny rok. Ws[...]

Targi Ekogala 2009

Czytaj za darmo! »

Już po raz trzeci do Rzeszowa przyjechali producenci żywności ekologicznej z Polski i zza granicy na Międzynarodowe Targi Żywności Ekologicznej Ekogala 2009. Impreza odbyła się w dniach 22-24 maja. Pierwsza edycja (w 2007 r.) miała charakter targów krajowych, jednak udany debiut i zainteresowanie uczestników sprawiły, że obecnie jest to wydarzenie o randze międzynarodowej i największa impreza promująca żywność wyłącznie ekologiczną w Europie Środkowo-Wschodniej. Wtegorocznej edycji udział wzięło blisko 100 wystawców, a targi odwiedziło kilka tysięcy osób z całego kraju. Dzięki zaplanowaniu wydarzenia na trzy dni - od piątku do niedzieli - pierwszego dnia producenci odbywali głównie spotkania biznesowe, drugiego i trzeciego zaś mogli się skupić na promocji nastawionej na konsu[...]

IX Święto Chleba w Dźwiniaczu Dolnym

Czytaj za darmo! »

Już po raz dziewiąty Roman Glapiak, właściciel gospodarstwa agroturystycznego "U Flika" w Dźwiniaczu Dolnym, a jednocześnie prezes Stowarzyszenia Agroturystycznego "Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne Bieszczady", zaprosił wszystkich chętnych do uczestniczenia w organizowanym przez siebie Święcie Chleba. Korzeni tej zupełnie prywatnej inicjatywy należy szukać w 2000 r. Wówczas to o podobnym wypieku chleba w specjalnie zbudowanym piecu opowiedział Romanowi Glapiakowi sekretarz Stowarzyszenia Andrzej Gąsiorowski, który świeżo wrócił z Bawarii, gdzie takiego domowego chleba skosztował. Reakcja bieszczadzkiego "Flika" była błyskawiczna - czemu by nie zbudować podobnego pieca u siebie? Wtedy jeszcze na własny użytek. Faktycznie, momentalnie, jeszcze w tym samym roku powstał piec[...]

III Powiatowe Święto Chleba w Przeworsku

Czytaj za darmo! »

Okres lata i wakacyjnych weekendów wyjątkowo sprzyja imprezom plenerowym, a popularnością cieszą się zwłaszcza te z dobrą strawą i przednią muzyką. Niezwykle tłocznie było więc 2 sierpnia, podczas III edycji Powiatowego Święta Chleba w Przeworsku. Wydarzenie, odbywające się w tym roku w parku miejskim, połączono z obchodami 10-lecia powiatu. Bogata oprawa, w postaci koncertów, pokazów i atrakcji dla najmłodszych, a także możliwość nieodpłatnego zwiedzenia dwóch muzeów i galerii przyciągnęły rekordową liczbę osób.Samo Święto Chleba, mimo że dość młode, bo obchodzące trzecie urodziny, ma znacznie dłuższe korzenie. Jest to bowiem pokłosie innego wydarzenia kulinarnego, które 8 lat temu w Jaworniku Polskim powołała do życia Zofi a Kałamarz - przewodnicząca Powiatowej Rady Kół Gos[...]

"Karpackie Klimaty"

Czytaj za darmo! »

W dniach 29-30 sierpnia, Muzeum Rzemiosła w Krośnie i krośnieński Cech Rzemiosł Różnych po raz czwarty zorganizowały konkurs na "Ulubiony chleb krośnian". Jak co roku plebiscyt stanowił część międzynarodowego, artystycznego święta twórców pogranicza - "Karpackie Klimaty".Pomysł stawienia się w szranki piekarzy z regionu zrodził się w wyniku trwających już 10 lat partnerskich relacji Krosna i węgierskiego Zalaegerszeg. Efektem wymiany kulturalnej obydwu miast jest między innymi współpraca Muzeum Rzemiosła w Krośnie i Göcseji Múzeum w Zalaegerszeg, która zaowocowała konkursem chleba w 2006 roku. Pierwowzorem była organizowana przy Göcseji Múzeum od wielu lat, jednodniowa ekspozycja połączona z degustacją i wyborem najlepszego chleba, odbywająca się zawsze 20 sierpnia, w dniu świ[...]

Festiwal Kultury Kresowej

Czytaj za darmo! »

Precel, chałka, chleb słowiański czy słodki rogalik z nadzieniem orzechowym - takie dylematy mieli w drugi weekend września mieszkańcy podkarpackiego Jarosławia. W tych dniach po raz kolejny zorganizowano Święto Chleba Powiatu Jarosławskiego, które w tym roku miało bogatszą oprawę niż poprzednio, gdyż połączone było z powołanym właśnie do życia Festiwalem Kultury Kresowej. W związku z tym miasto odwiedzili goście ze Słowacji, Białorusi i Ukrainy. Podziwiano występy kapeli klezmerskiej, zespołu ormiańskiego i chóru żydowskiego. Na rynku rozstawiono nie tylko namioty z pieczywem; byli też przedstawiciele innych rzemiosł. Pięknym akcentem wydarzenia było przekazanie staroście jarosławskiemu chleba obrzędowego przywiezionego z Białorusi przez mera miasta Połock. Samo Święto C[...]

Perły 2009 rozdane!

Czytaj za darmo! »

Na trzy dni, kiedy w Poznaniu odbywały się targi Polagra- -Food, stolica Wielkopolski stała się również stolicą smakoszy i wielbicieli kuchni regionalnych. Producenci lokalnych rarytasów oraz przedstawiciele samorządów, reprezentujący regionalnych wytwórców kulinarnych specjałów zajęli aż dwa pawilony. Temat kuchni regionalnych zyskuje w naszym kraju od kilku już lat coraz większe zainteresowanie, a lokalne delikatesy zdobywają wiernych klientów. Rzadko mają oni możliwość, by w jednym miejscu smakować tego co najlepsze w kraju. W Poznaniu nadarzyła się ku temu idealna okazja.Przyczyną, dla której spotkali się producenci, było rozstrzygnięcie ogólnopolskiego konkursu dla wytwórców produktów tradycyjnych o regionalnym charakterze "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" i wręczenie nagród g[...]

Biszkopty jarosławskie - tradycyjnie od 134 lat

Czytaj za darmo! »

"Biszkopty są symbolem Jarosławia co najmniej od końca XIX wieku, podobnie jak wędliny Bakalarza, pierniki Kuźniarowskiego, a w dziedzinie architektury kamienica Orsettich, Wiata Targowa i kasyno garnizonowe. (…) Są widomym znakiem świetności i bogatej historii Jarosławia, jego wielkich tradycji rzemieślniczych, przemysłowych i handlowych" (z opinii Muzeum Kamienica Orsettich w Jarosławiu załączonej do wniosku o rejestrację biszkoptów jako produktu tradycyjnego). Biszkopty jarosławskie - tradycyjnie od 134 lat Iwona Oleniuch Od 2005 roku minister rolnictwa i rozwoju wsi prowadzi listę produktów tradycyjnych. Wpisuje na nią żywność, której szczególna jakość, smak i renoma są konsekwencją stosowania przez producentów tradycyjnych składników i metod produkcji. Jedną z kategorii listy stanowią "wyroby piekarnicze i cukiernicze". Znajduje się na niej 19,35% wszystkich wpisów listy, czyli 148 wyrobów. Tradycje Podkarpacia w tej kategorii reprezentuje 18 produktów. Ostatnim z nich, wpisanym 17 grudnia 2009 r., dokładnie w piątą rocznicę utworzenia listy, są biszkopty jarosławskie. Tradycja wypieku biszkoptów jarosławskich sięga XIX wieku i łączy się przede wszystkim z nazwiskiem Stanisława Gurgula - osiadłego w Jarosławiu kupca, producenta żywności, radnego miasta i działacza społecznego. Domyślać się jednak można, że przedtem biszkopty wypiekał L. Czyński, którego fabrykę po latach kupił S. Gurgul. Świadczy o tym opinia etnografi[...]

VI Święto Chleba we Lwowie

Czytaj za darmo! »

W niedzielę 22 sierpnia Lwów obchodził VI Święto Chleba. Rozpoczęła je msza święta w zabytkowej cerkwi z Krywki, w Muzeum Architektury Ludowej i Życia Wiejskiego. Po liturgii wszyscy przeszli w pochodzie korowajów na pobliską polanę, gdzie czekały już stoły wystawców i liczne atrakcje. Święto powołała do życia w 2005 r. Gildia Piekarzy i Cukierników Prywatnych Obwodu Lwowskiego i Miasta Lwowa, przy wsparciu Rady Miasta. Dokładnie rzecz ujmując, jak podkreślił prezes Gildii Andriej Gudzowa[...]

 Strona 1  Następna strona »