Wyniki 1-3 spośród 3 dla zapytania: authorDesc:"Marek Pogonowski"

Koncepcja Crustica, już czas?

Czytaj za darmo! »

Spożycie pieczywa spada. Należy się zastanowić dlaczego, może po prostu dlatego, że codzienne, popularne pieczywo znudziło się? Poziom życia ludności podnosi się. Gdy głód jest zaspokojony, konsument szuka urozmaicenia w wyborze produktu, innej jego formy, smaku, ciekawostek.Sprzyjają temu coraz łatwiejsze podróże i ogólnie dostępna, szybka wymiana informacji z całego świata, m.in. dzięki Inte[...]

Innowacyjne rozwiązania i nowoczesne technologie - już stosowane w Polsce

Czytaj za darmo! »

Postęp i zmiany w technice i technologii produkcji pieczywa zachodzą szybko, w ślad za zmieniającymi się oczekiwaniami klientów i warunkami, w których funkcjonują fi rmy piekarskie. Stosowanie nowoczesnych maszyn to obniżenie kosztów produkcji, jej usprawnienie, zwiększenie kontroli procesu produkcyjnego i właściwości produktu fi nalnego oraz zapewnienie powtarzalności produktu. Wiemy, jak wa[...]

Selecta - profesjonalna linia do bułek


  Selecta - linia do bułek o wydajności 4500-9000 szt./h w zakresie 30-90 g (140 g - opcja) - zależnie od liczby rzędów i kształtu produktów - służy do produkcji szerokiego asortymentu bułek wydłużanych i okrągłych, znakowanych i nacinanych. Składa się z dwuczęściowej międzygarowni, wydłużarki, stemplarki, modułu formującego oraz stacji nacinającej. Współpracuje z dzielarko-zaokrąglarką Multimatic, którą firma WP Bakery Technologies stosuje do wszystkich typów linii do bułek, a która została zaprojektowana z myślą o wyrobie różnego rodzaju ciast. Dlatego, w zależności od zapotrzebowania piekarni, istnieje możliwość szybkiej zmiany produkowanego pieczywa. Dzielarka ta pracuje z ciastami sztywnymi, luźnymi oraz o bardzo dużym udziale mąki żytniej, ale też z innymi nietypowymi surowcami, np. mąką orkiszową. W urządzeniu zastosowano nowatorski system hydrauliczny do płynnej regulacji ciśnienia, w wyniku którego uzyskuje się odpowiedni nacisk na ciasto w zależności od wytwarzanego produktu. Pozwala to na dużą różnorodność wytwarzanych produktów: od pączków, gdzie wymagana jest niewielka siła, aż po ciasta przeznaczone do mrożenia, do których wymagana jest znacznie większa siła. Inni producenci takie rozwiązania stosują tylko w maszynach prze[...]

 Strona 1