Wyniki 1-8 spośród 8 dla zapytania: authorDesc:"INGRID WACHOWICZ"

Zdrowy jak ryba

Czytaj za darmo! »

W naszej diecie ryby nie są zbyt popularne. Spożycie ryb w Polsce wynosi rocznie około 6,5 kg na osobę, podczas gdy w innych krajach europejskich około 20 kg, a w Japonii nawet do 40 kg. Dane te obrazują, jak wiele brakuje nam jeszcze do światowej czołówki. A szkoda, bo ryby są bardzo pożądanym składnikiem diety, zarówno ze względu na wysoką wartość żywieniową, jak i specyficzne walory sensor[...]

Zdrowy jak ryba

Czytaj za darmo! »

Wykorzystanie kulinarne ryb zależy od ich gatunku, zawartości tłuszczu, a także liczby ości. W Polsce ryby spożywa się zazwyczaj po odpowiedniej obróbce cieplnej, przed którą wcześniej należy je jednak starannie i właściwie przygotować.Poszczególne etapy obróbki wstępnej ryb świeżych, to: mycie, zabijanie, oczyszczanie, ponowne mycie i porcjowanie (filetowanie). W przypadku ryb mrożonych obr[...]

Dania z warzywniaka

Czytaj za darmo! »

Na początku jest oczywiście mycie warzyw. Proces ten powinien być dostosowany do rodzaju warzywa oraz stopnia zanieczyszczenia jego powierzchni. Warzywa, zwłaszcza korzeniowe, przeznaczone do spożycia przez dzieci, w końcowej fazie obróbki wstępnej (przed rozdrobnieniem), powinny być nawet sparzone wrzątkiem. Warzywa korzeniowe przed obraniem należy umyć szczotką pod bieżącą wodą, aby p[...]

Grzybobranie

Czytaj za darmo! »

Kuchnia polska zawdzięcza grzybom wiele ciekawych dań. Od najdawniejszych czasów stanowią one bowiem podstawę wielu typowych polskich potraw. Popyt na grzyby wynika głównie z ich walorów smakowo- -zapachowych, co umożliwia przygotowywanie bogactwa produktów i potraw zarówno w gospodarstwie domowym, jak i w przemyśle spożywczym.Grzyby dzieli się na dziko rosnące (np. borowik, podgrzybek, maśla[...]

 Strona 1